Osijek
SVEČANO PROSLAVLJENA 150. OBLJETNICA DVD OSIJEK GORNJI GRAD

Vatrogasna djelatnost ne može bez snažne potpore lokalne i regionalne samouprave
Objavljeno 18. lipnja, 2022.

Svečanom sjednicom u dvorani Nadbiskupijskog vikarijata obilježena je subotu 150. obljetnica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Osijek Gornji Grad, najstarije vatrogasne institucije u našem gradu. Uz brojne činjenice vezane za povijest vatrogastva u Osijeku mogli smo čuti kako je gornjogradski DVD bio začetnik važnih komunalnih službi u gradu poput Vodovoda, Unikoma, Hitne pomoći i gradskog kupališta.

Nikako ne bi trebalo zaboraviti ni gimnastiku. Proširujući svoju športsku djelatnost, utemeljitelji suvremenog vatrogastva u Osijeku svoje društvo su nazvali "Dobrovoljno gombalačko i vatrogasno društvo". Naime, gombalaštvo je stara hrvatska riječ za gimnastiku. Fizička spretnost pokazala se iznimno bitnom za obavljanje plemenitog zvanja vatrogasca.

Kao dostojni uvod u ovu proslavu večer prije u Klubu knjižare Nova predstavljena je monografija "Dobrovoljno vatrogasno društvo Osijek Gornji grad 1872. - 2022.", a Osječani su na glavnom trgu u subotu mogli nazočiti smotri vatrogasne tehnike i opreme. Iako su bili izloženi i stariji artefakti, mnogima je za oko zapalo u potpunosti obnovljeno elegantno vatrogasno vozilo marke Magirus njemačke proizvodnje nabavljeno 1930. godine.

Svečanosti u konferencijskom prostoru Nadbiskupijskog vikarijata bili su između ostalih nazočni najviši vatrogasni dužnosnici iz Zagreba te izaslanici vatrogasnih postrojbi iz cijele Hrvatske i zemalja u okruženju (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Mađarska) te predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Obraćajući se nazočnima glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u svome emotivnom govoru spomenuo je činjenicu da se u tome trenutku njihovi kolege vatrogasci na jugu zemlje bore s trima požarima koji su buknuli na Hvaru i Braču te u Žrnovnici. Zamolio je nazočne za pljesak u čast vatrogasaca koji su trenutno u akciji gašenja požara u Dalmaciji.

- Ističem ovdje važnost suradnje s lokalnom i regionalnom samopravom jer se požar ne događa u virtualnom svijetu, nego tamo gdje mi živimo i radimo odnosno stvaramo, naglasio je Tucaković. Spomenuo je i brojne intervencije u potresima, požarima te poplavama posljednjih godina.


Ovaj skup pozdravili su izaslanici gradonačelnika i župana, dogradonačelnik Dragan Vulin i dožupan Mato Lukić. Zaslužnim vatrogasnim djelatnicima dodijeljene su brončane vatrogasne medalje i brončane vatrogasne plamenice te spomenice za deset i dvadeset godina rada u vatrogastvu. Događaj je svojim glazbovanjem uveličao Osječki puhački orkestar. D.Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike