Novosti
MINISTRI FINANCIJA DRŽAVA ČLANICA EU-A

Zeleno svjetlo Hrvatskoj za eurozonu
Objavljeno 17. lipnja, 2022.
Ministri financija država članica EU-a prihvatili su u petak u Luxembourgu preporuku o spremnosti Hrvatske za ulazak u europodručje, što je još jedan od proceduralnih koraka do konačne odluke koja će biti donesena 12. srpnja.

Ministri financija također su potvrdili pismo koje će predsjedatelj Vijeća za ekonomiju i financije (Ecofin), francuski ministar financija Bruno Le Maire uputiti predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu uoči rasprave na samitu EU-a, kada će čelnici država članica podržati tu preporuku. “Velik dan za Hrvatsku, posljednji koračić prema formalno odluci o ulasku u euro od 1. siječnja 2023. godine”, izjavio je nakon sastanka hrvatski ministar financija Zdravko Marić. I predsjedatelj Ecofina Bruno Le Maire nazvao je to odličnom viješću. “To je priznanje za značajne napore koje je Hrvatska napravila”, rekao je Le Maire. Dodao je da je posebno vezan uz Hrvatsku jer je u njoj započeo svoju diplomatsku karijeru prije 30-ak godina. “Sretan sam zbog hrvatskog pridruživanja euru. Vjerujem da to dokazuje da se Europska unija nastavlja jačati i integrirati i da je to u današnjim turbulentnim okolnostima najbolja vijest koju možemo imati”, istaknuo je francuski ministar financija.

Marić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da sadašnja inflacija nema veze s ulaskom u europodručje. Rekao je da je u svim zemljama koje su uvodile euro u prvoj godini bilo zaokruživanja cijena, pogotovo u uslužnim djelatnostima, frizerskim salonima i kafićima. Budući da su to svakodnevne stvari, to stvara dojam o poskupljenjima, ali izračuni pokazuju da je u svim zemljama inflacija bila od 0,2 do 0,4 posto, “što nije puno, ali nije ni zanemarivo”. “Unatoč svemu, mi moramo sve učiniti kako bismo spriječili da se proces uvođenja eura iskoristi za dodatni pritisak na inflaciju”, rekao je Marić. H
Možda ste propustili...

ZBOG “SOTONSKIH STIHOVA” 1988. HOMEINI POZVAO NA UBOJSTVO KNJIŽEVNIKA

Salman Rushdie ranjen nožem na pozornici

DR. DAVOR ŠTIMAC O UGOVORU S KB-OM “SVETI DUH”:

Zvan sam kao stručnjak, a ne stranački kolega

POŽAR SE RAŠIRIO I NA ODVODNE KANALE

Vozilo Hitne zapalio kvar na instalacijama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

30 GODINA OD NAJVEĆE RAZMJENE ZAROBLJENIKA

Najmlađi razmijenjeni logoraš imao je 16 godina, najstariji 67

2

KULTURNI TURIZAM

Slavonijom se putuje s osmijehom

3

SANDA ERDELEZ, DEKANICA NA SVEUČILIŠTU SIMMONS

Ljudi za informacijama ne
tragaju, nego nalete na njih