Sport
FINAL FOUR RUKOMETNE LIGE PRVAKA

Naslov prvaka Europe sigurno će
osvojiti Hrvat i bivši Tamšeov igrač
Objavljeno 18. lipnja, 2022.

Ovog vikenda doznat ćemo osvajača rukometne Lige prvaka. Tradicionalno na Final Fouru u Lanxess Areni u Kölnu, na kraju klupske sezone, okuplja se "crème de la crème" europskog rukometa.



Ove godine preostali su branitelj naslova i rekorder s deset trofeja Barcelona, trostruki osvajač njemački Kiel, pobjednik Lige prvaka 2016. Lomza Vive Kielce i mađarski Telekom Veszprem, kojeg smatraju najvećim gubitnikom završnica. Čak četiri puta bili su u finalu i sva četiri puta izgubili.

Sude Osječani


Ono što je sigurno jest kako će jedan Hrvat imati u nedjelju nakon finala trofej u rukama. Luka Cindrić u Barceloni, Domagoj Duvnjak u Kielu, Igor Karačić u Lomza Vive Kielceu ili Manuel Štrlek u Telekom Veszpremu. Sigurno je i da će u finalu participirati još dva Hrvata. Osječani Matija Gubica i Boris Milošević već su delegirani za suđenje nedjeljnog završnog susreta.

Prije nešto manje od tri tjedna "mini Final Four", ili kako to u rukometnim krugovima vole nazivati "mali Köln", igrali su i rukometaši NEXE-a. Oni su već na odmoru, pa tako i trener Branko Tamše, koji će s posebnim zanimanjem pratiti i zbivanja u Kölnu.

- To je najbolje što može ponuditi klupski rukomet. Na Final Fouru su se našle momčadi koje su najviše pokazale tijekom sezone - pričao je Tamše, koji prve tjedne odmora provodi kod kuće u Velenju.

Sigurno je kako će ovogodišnji Final Four osvojiti Hrvati, ali isto tako sigurno je kako će ga osvojiti i neki igrač kojeg je Tamše trenirao. Zato ovaj vikend slovenski stručnjak na klupi NEXE-a nema favorita ni momčad za koju bi volio da osvoji Ligu prvaka.

- U Barceloni su dva moja bivša igrača Blaž Janc i Domen Makuc. U Kielu je Miha Zarabec, a jako sam dobar prijatelj s Duletom (Domagojem Duvnjakom, nap. a). U Kielceu su moji Branko Vujović i Daniel Dušebajev, a dobar sam s trenerom tatom Dušebajevim. U Veszpremu je moj Blagotinšek, a s trenerom Momirom Ilićem sam igrao u Gorenju. Tako da su moje emocije ovaj put podijeljene.

U polufinalu se sastaju Telekom Veszprem - Lomza Vive Kielce (15.15 sati) i Kiel - Barcelona (18 sati).

- Povijest nas uči da na Final Fouru nema favorita, odnosno da nikada favorit nije osvojio. U polufinalu svi imaju 50 posto izgleda. Ono što bi moglo biti presudno jesu obrane vratara i pokoja taktička trenerska varijanta. To su momčadi koje se međusobno znaju, ali svaki trener kada dođe na Final Four želi smisliti nešto kako bi iznenadio suparnika.

Ranjeni lavovi


Tamše ističe da su tri momčadi ranjive došle u Köln. No, zbog toga onoj četvrtoj ne daje i prednost.

- Veszprem je izgubio dobiveno mađarsko prvenstvo od Szegeda. U Njemačkoj je prvak Magdeburg, a ne Kiel. U Poljskoj prvak je Kielce, ali su nedavno izgubili Kup od Wisle. Jedino je Barcelona dominantna u španjolskom prvenstvu, gdje nemaju pravu konkurenciju. I to im može biti problem. Odigrati dvije vrhunske utakmice u dva dana. Istina, prošle godine su pobijedili, ali to je bio sistem Xavi Pascuala. Sada im je Ortega donio nešto malo drukčije. Bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati ostale momčadi nakon šokova u domaćim natjecanjima.

Najviše će Tamšea zanimati reakcija Veszprema, koji još nema trofej Lige prvaka.

- To im je valjda cilj otkako su osnovani. Ja sam i na početku sezone, nakon što smo igrali s njima u SEHA ligi, rekao da me sadašnji Veszprem jako podsjeća na Celje kada je 2004. osvojio naslov prvaka Europe.

Za kraj, spomenuli ste Magdeburg i Wislu,momčadi s kojima ste igrali na Final Fouru Europske lige. Koliko bi mogli ti vaši suparnici u ovom društvu?

- Benfica je osvojila Europsku ligu, i to je jako dobro za rukomet, ali i dalje smatram da je Magdeburg najkvalitetnija momčad. U jednom dijelu sezone mislim da su igrali najbolji rukomet od svih klubova. Kao prvak Njemačke, oni su sigurno u stanju pobijediti sve četiri momčadi koje igraju na Final Fouru Lige prvaka - zaključio je Tamše.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike