Svijet
"CRNI DAN ZA MEDIJSKE SLOBODE"

Odobreno izručenje Assangea SAD-u
Objavljeno 17. lipnja, 2022.
Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel odobrila je izručenje utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea SAD-u, gdje mu žele suditi prema 18 točki optužnice, uključivo kršenje zakona o špijunaži. WikiLeaks je objavio da odluka o izručenju nije i konac pravne bitke te je najavio žalbu. "Assangeu prijeti kazna od 175 godina zatvora. Crni dan za medijske slobode i za britansku demokraciju. Na odluku ćemo se žaliti", ističe WikiLeaks.

Nakon odluke iz ožujka da se Assangeu onemogući žalba na izručenje, britanski sudac proslijedio je u travnju slučaj ministrici Patel, koja je donijela ovu odluku. Podsjećamo, WikiLeaks je 2010. objavio tisuće američkih dokumenata s oznakom tajnosti. Assange, koji je u zatvoru u Londonu od 2019., a prije toga je sedam godina imao utočište u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, odbacuje bilo kakvu krivnju. Njegovi pristaše smatraju ga junakom borbe protiv establišmenta, tvrde da mu je jedini grijeh što je javnosti jasno predočio kršenja ljudskih prava i običaja rata u Afganistanu i Iraku te da je njegov progon politički motiviran napad na slobodu novinarstva i govora. Na odluku o izručenju može se žaliti Visokom sudu u Londonu, a zadnja instanca je Vrhovni sud UK-a. Ako žalba bude odbijena, mora biti izručen u roku od 28 dana. Glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard kaže da je ta odluka zastrašujuća poruka novinarima diljem svijeta.

"Izručenje SAD-u dovest će ga u veliki rizik. Amnesty je vrlo zabrinut da će se Assange suočiti s velikim rizikom produljenog zatvaranja u samici, što bi prekršilo zabranu mučenja ili drugog zlostavljanja", kaže Callamard, dodajući da se diplomatska uvjeravanja SAD-a da Assange neće biti u samici ne mogu uzeti ozbiljno. "Pozivamo Veliku Britaniju da se suzdrži od izručivanja, SAD da odbaci optužbe i da se Assange oslobodi", ističe. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike