Sport
BIJELO-PLAVI IMAJU ZAVIDAN OFENZIVNI ARSENAL

"Gužva u šesnaestercu" - slatke ili neke druge brige?
Objavljeno 18. lipnja, 2022.
Bjelica na raspolaganju ima razne napadačke opcije, no trebat će pronaći način kako ih iskoristiti na najbolji mogući način

Kako danas stvari stoje, NK Osijek neće posebno mijenjati igrački kadar s kojim raspolaže. Nije to ništa čudno jer Nenad Bjelica je zimus odradio golem posao na planu pojačavanja momčadi, a fokus mu je bio na povećavanju napadačke moći.



Došli su Kristian Fućak, Mijo Caktaš i Kristijan Lovrić, a neočekivano se vratio Antonio Mance, što je stvorilo priličnu gužvu u napadačkom dijelu momčadi. Bjelica, osim nabrojenih u tom segmentu, još raspolaže Ramonom Mierezom, Mihretom Topčagićem i Mirlindom Dakuom te povratnikom s posudbe Dionom Drenom Beljom. Sasvim je izvjesno kako života za sve njih u Gradskom vrtu neće biti, pa čak ni ako Osijek bude živio u Europi duže nego prethodnih sezona. Sad ostaje samo pitanje ima li Bjelica "slatke" ili one druge napadačke brige jer prošle sezone od ljudi iz tog dijela momčadi nije dobio ono što je trebao. Osijek je imao puno problema s realizacijom, prije svega jer Mierez nije bio ni sjena napadača koji je sezonu ranije bio prvi strijelac HNL-a. Zanimljivo će biti vidjeti na koji će način Bjelica uklopiti i iskoristiti čovjeka kojeg lani nije imao u rosteru, a dokazao se na posudbi u redovima Istre 1961 - Diona Drenu Belju. Pripreme su tek počele, pa je još postoji određena neizvjesnost koga će Bjelica od centralnih napadača izabrati za novu sezonu, ali neke stvari su jasne.

Ramon Mierez


Argentinac nije bio u golgeterskoj formi, ali njegova radna etika nikada nije bila upitna. Ostao je dojam kako Bjelica snosi dio odgovornosti za njegove slabe brojke jer nerijetko ga nije koristio u utakmicama koje su bile kao stvorene za Ramona. Osim toga, Mierez je "fox in the box", živi od onoga što mu momčad donese u kazneni prostor, a toga je bilo premalo prošle sezone. Više je dao on momčadi negoli momčad njemu jer iznimno je važan u presingu, a vrlo je jak u duel i skok igri. On bi morao biti jedna od prvih napadačkih opcija.

Dion Drena Beljo


On bi Osijeku mogao donijeti novu napadačku dimenziju. Posebno se to odnosi na utakmice u kojima se suparnici tvrdo brane jer Beljo voli i zna ući u igru i organizaciju napada. U međuprostorima je posebno neugodan za suparnika zbog čega je Bjelica pričao o tome kako je on više drugi napadač nego klasična špica. Dion je, u ovom trenutku, sve što se može poželjeti. Mlad igrač, željan i gladan dokazivanja, a potvrđen na prvoligaškoj sceni. Njega se treba forsirati i biti strpljiv jer Osijek jačeg mladog aduta u momčadi u ovom trenutku nema.

Mihret Topčagić


Stari "lisac" će dobro doći kao back-up opcija. Jak na lopti, jak u skoku, zna Bjeličine zahtjeve i kao takav bit će koristan kada bude zatrebalo, ali od njega više od toga ne treba očekivati.

Antonio Mance


Prošlog proljeća bio je "džoker". Zabio je neke važne pogotke, ali teško da će biti prvi ili čak drugi izbor u novoj sezoni. S njim na terenu Osijek dobiva drukčije napadačke opcije, ali njih u HNL-u ne može tako često koristiti. Mance je igrač prostora kojeg bijelo-plavi rijetko imaju. Problem mu je igra na postavljenu obranu, posebno zbog slabije duel igre. Nekako nam se čini vjerojatnijim kako bi u određenom trenutku mogao biti posuđen ili transferiran.

Mirlind Daku


Slično kao i Mance. Ima nešto u njemu, ali teško je reći je li to dovoljno za ono što Osijek treba. Lani je u jesenskom dijelu sezone imao Manceovu ulogu. Bio je uspješan džoker, ali ne i više o toga. Međutim, kod Bjelice je igrački napredovao, a neka nova posudba će navjerojatnije biti njegova sudbina.

Kristian Fućak


Jedini od nabrojenih koji nije klasični centralni napadač. Može uspješno funkcionirati na obje krilne pozicije, iako ni u "centrali" nije stranac. On je najuzbudljiviji napadač kojeg Osijek ima u kadru. Jak, dovoljno brz, probojan i radan. I malo godina. Stigao je zimus, polusezona je prošla u prilagodbi, a u novoj bi trebao postati dodana vrijednost. On to može, ali treba dobiti pravi prostor za igru.

Miju Caktaša i Kristijana Lovrića nismo uvrstili u popis jer nisu centralni napadači, ali svakako pripadaju u popis Osijekove "vatrene moći". Koliko god Bjelica tvrdio kako ima "slatke brige" u napadu, one to nisu jer neće mu nimalo biti lako pronaći način kako uglazbiti sve te ofenzivce koje ima na raspolaganju.

Dalibor Keler
DANAS PROVJERA PROTIV "FARMACUETA"
Nogometaši Osijeka danas će imati prvu provjeru u pripremama za novu sezonu. Gost Gradskog vrta bit će Slaven Belupo na čijoj klupi sjedi nekadašnji trerner bijelo-plavih Zoran Zekić. Susret se igra na stadionu u Gradskom vrtu s početkom u 11 sati, a za gledatelje će, kako je to uobičajeno za prijateljske utakmice biti otvoren donji dio zapadne tribine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike