Kultura
SELEKCIJA 6. BIJENALA SLIKARSTVA U VUKOVARU

Presjek suvremenog hrvatskog slikarstva u djelima 30 autora
Objavljeno 18. lipnja, 2022.
Dio je to postava koji je 2021. izložen u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu

U Gradskom muzeju Vukovar u srijedu je otvorena izložba selekcije 6. Bijenala slikarstva, na kojoj je izloženo 50-ak radova 30 autora i svojevrsni je presjek suvremenoga hrvatskog slikarstva.



Tomislav Buntak, predsjednik Hrvatskoga društva likovnih umjetnika i jedan od koordinatora izložbe, rekao je kako je riječ o dijelu postava koji je u listopadu prošle godine izložen u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu.

Iz cijele Hrvatske


- Prije postavljanja zagrebačke izložbe dogovorili smo s nekoliko muzeja i galerija u Hrvatskoj, uključujući i Gradski muzej Vukovar, da ćemo određene dijelove izložbe prebaciti i pokazati publici diljem Hrvatske kako bi ljubitelji likovne umjetnosti mogli vidjeti što je aktualno u hrvatskom slikarstvu. S obzirom na to da su zastupljeni autori iz cijele Hrvatske, publika može sama procijeniti ima li slikarstvo danas smisao, je li zanimljivo i atraktivno te budi li još uvijek osjećaje u ljudima kako bi umjetnost trebala raditi - pojasnio je Buntak.

Prema njegovim riječima, kustos likovnih zbirki u vukovarskom muzeju Zoran Šimunović dao je najveći obol izboru i samom postavu izložbe u Vukovaru. Zastupljene su sve slikarske tehnike, s tim da su na izložbi u Zagrebu sudjelovali autori u dobi od 22 do 93 godine.

- Ovdje imamo primjera najmlađe generacije umjetnika koji su tek završili fakultet, pa sve do već etabliranih umjetnika srednje i srednje starije generacije, uključujući one koji su dobili nagrade. Nadam se kako ćemo dogovoriti suradnju i za iduće bijenale slikarstva - naglasio je predsjednik HDLU-a.

Bijenale slikarstva prvo je izdanje imalo 2011. godine i do danas predstavlja dosege i presjek stanja na hrvatskoj likovnoj sceni u posljednje dvije godine. Predstavlja slikare svih generacija koji aktivno oblikuju našu likovnu scenu. Buntak je istaknuo kako na taj način nastoje doprijeti do profesionalne i najšire javnosti, posebice jer u posljednjih 15 godina slikarstvo i slika na poseban način, aurom umjetničkog djela, postaju fokus svjetske javnosti mijenjajući svaki prostor u kojemu se nalaze, od javnih institucija do privatnih domova. Osim Vukovara, selekciju radova moći će vidjeti publika u Mostaru, Poreču i Varaždinu.

Ljetni program


Zoran Šimunović naveo je kako vukovarski muzej ovom izložbom započinje ljetni program.

- Treba naglasiti kako se svi radovi izloženi u Zagrebu mogu vidjeti i ovdje, dio u formi samih slika, a dio je izložen na dvije projekcije, pa je posjetiteljima dostupno bar u digitalnom obliku. Selekcija nije mogla obuhvatiti sve radove, ponajprije stoga što su neki u privatnim kolekcijama ili izvan Hrvatske. Vodili smo se logikom da ono što nam je najbliže i najjednostavnije prikupimo u HDLU-u u Zagrebu i potom dopremimo u Vukovar - istaknuo je Šimunović, dodavši kako su svi autori čiji su radovi izloženi jednako važni i ne želi nikoga izdvajati. Izložba će biti otvorena do 20. srpnja.

Na kraju je Šimunović najavio jučer otvorenu izložbu “Simfonija betona i željeza” riječkog umjetnika Vedrana Ružića u Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike