Regija
U VRHU SU PO PORASTU VRTIĆARACA

Zbog povećanja broja
mališana, proširili vrtić
Objavljeno 18. lipnja, 2022.
U Otoku postavljaju fotonaponske ploče na javne zgrade, završavaju projekt aglomeracije, pokreću održive projekte
OTOK



U gradu Otoku raste broj vrtićke djece, zbog čega su dogradili vrtić i osigurali nova mjesta mališanima, postavljaju fotonaponske ploče na javne zgrade, završavaju projekt aglomeracije, a pokreću i brojne održive projekte.



Otok je jedan od gradova koji se može pohvaliti da je u pedagoškoj godini 2020./2021. imao u odnosu na prijašnju godinu, 79 mališana više u vrtiću, što je porast od čak 138,60 posto, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku, prema kojima je Otok bio među prvih deset hrvatskih gradova prema povećanju u apsolutnom iznosu i najbolji grad po postotnom godišnjem porastu vrtićaraca.

U 2020. završena je prva rekonstrukcija i dogradnja vrtića Pupoljak s pratećim sadržajima i uređenjem okoliša te su proširenjem kapaciteta značajno poboljšani uvjeti za rad s djecom predškolskog uzrasta i uz dotadašnje odgojno-obrazovne skupine omogućen prijam jasličke skupine mališana. Ukupna je vrijednost projekta nešto više od 7,6 milijuna kuna, od čega je oko 7,1 milijun nepovratnih sredstava. Izuzetno zahtjevan i kvalitetan infrastrukturno obrazovni projekt financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, odnosno Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.

Otočkim je obiteljima s djecom vrtićkog i jasličkog uzrasta tako prije godinu i pol dana postao dostupan kvalitetan, suvremen i gotovo potpuno nov dječji vrtić i u cijelosti obnovljena i proširena zgrada. Pritom je riječ o energetski učinkovitom i neovisnom zdanju koje ima zagrijavanje iz alternativnih izvora energije, solarne panele za proizvodnju električne energije i grijanje tople vode te dizalice topline, ukupne brutopovršine 950 kvadratnih metara. Vrtić trenutačno ima tri jedinice za djecu vrtićke dobi i dvije jedinice jasličke dobi, u njemu se nalaze blagovaonica, višenamjenska dvorana, terasa, prostor za izolaciju mališana, kuhinja, prostor za osoblje, sanitarni čvorovi te sve ono što jedan moderan dječji vrtić treba sadržavati. Kroz projekt je također uređeno novo dječje igralište s pedagoški suvremenim spravama. Otok je i u samom vrhu po trendu povećanja sredstava za stipendije, pritom svojim srednjoškolcima financira boravak u đačkim domovima, a osnovnoškolcima obrazovne materijale. U suradnji s Otočkom razvojnom agencijom Grad priprema i brojne nove projekte kojima također ima namjeru oplemeniti gradski prostor i živote svojih stanovnika. Jedan od njih je Rekreacijski ribnjak s pratećim sadržajima koji obuhvaća prostor bivše ciglane, a na kojem su iskapanjem gline formirana umjetna jezera. Prostor je trenutačno zapušten jer je odlagano smeće i građevinski materijal, a prva faza obuhvaća sanaciju divljeg odlagališta i hortikulturno uređenje prostora bivše ciglane, a druga je uređenje prostora u sportsko-rekreacijsku zonu, uređenje umjetnih jezera u ribnjak, izgradnju urbanih sportskih terena, dječjeg igrališta i tenis-centra. Procijenjena vrijednost projekta je 5,2 milijuna kuna.

Miroslav Flego
Besplatan priključak na kanalizaciju
Jedan od važnijih projekata koji ulazi u završnu fazu je i projekt aglomeracije te je preostalo još stotinjak priključaka koji se trebaju prespojiti na novu mrežu. U proračunu za ovu godinu Otok je osigurao sredstva za temeljitu rekonstrukciju kolnika tako da prethodno sanirane kolnike u svim ulicama presvuče završnim slojem asfalta. Na taj način sve ulice oštećene tijekom provedbe projekta aglomeracije, a kroz koji su sva kućanstva Otoka i Komletinaca dobila besplatan priključak na kanalizacijsku mrežu, bit će sanirane. Kroz projekt aglomeracije omogućeno je 1440 besplatnih priključaka i izgrađeno je oko 26 kilometara kanalizacijske mreže.

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike