Regija
POČELI SU 56. ĐAKOVAČKI VEZOVI, TRAJU DO 3. SRPNJA

U 17 vezovskih dana više od 50 programa i "Ero s onoga svijeta"
Objavljeno 18. lipnja, 2022.
Zemlja partner Đakovačkih vezova je Ukrajina, a prvi put se, 30. lipnja, predstavlja Splitsko-dalmatinska županija

ĐAKOVO



Više od 50 programa u 17 dana, jer toliko će sadržaja stati u 56. Đakovačke vezove koji su počeli u petak, 17. lipnja, 2. Danima otvorenih vinskih podruma Đakovačkog vinogorja te jubilarnim, 20. Nebeskim hvalospjevom pred katedralom.



Sve do 3. srpnja Đakovo je velika pozornica tradicijskog stvaralaštva, pučke i popularne kulture, izložbi, koncerata, eno i gastrosadržaja, dječjih programa, konjičkih priredbi, radionica za djecu i odrasle… Bit će to praznik tamburice, ali i pop, rock, country, klapske glazbe… Održavaju se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade RH, a zemlja partner je Ukrajina.

Svi daju svoj obol - ustanove, KUD-ovi, udruge, veliki, mali… Ivanjski krijesovi, izložba "Mala lička etno-priča" u Muzeju Đakovštine, Mali vezovi 26. lipnja, koji su uvod u veliki vezovski tjedan, a dan kasnije počinje višednevni Gastro-fest, na kojem će do 30. lipnja biti kuhan lovački gulaš i lovačka jela, čobanac, fiš… I na 56. Vezovima fotoizložbu priprema Silvija Butković - Kasom, diko, u svatove, u holu kina. Dio velike đakovačke pozornice na otvorenom je i Strossmayerov trg, gdje će biti održan program Đakovština u pjesmi i plesu, kao i mnogi drugi.

Ove godine prvi put na Vezovima će se, u četvrtak, 30. lipnja, predstaviti Splitsko-dalmatinska županija. Folklorom, običajima, pjesmom, kuhinjom… Najavljeno je u Kući Reichsmann predstavljanje i interpretacija priče za djecu "Liskan i Ljeljo u velebitskoj avanturi", Muzej Cetinske krajine Sinj, a koji stoji i za izložbe Petra Radovića "Putopis cetinskog akvarela - vodom do slike", također u "Reichsmannu".

Ta se županija predstavlja i folklornim programom uz vrličko kolo, ojkalicu, diple, kao i završnim kolom iz opere "Ero s onoga svijeta", KUU "Milan Begović" Vrlika, a pozornica je na trgu, gdje će potom biti izvedena i kazališna predstava "Kneginja Margareta", Muzej Cetinske krajine Sinj.

Vrlika, grad prijatelj Đakova, na prostoru iza Male crkve predstavit će i svoju gastronomiju, KUU "Milan Begović" i Vrličanke. Tu će za kraj dana nastupiti i klape Cambi, Partenca, Giuliano i Diktatori. Na tom će prostoru svake večeri teći glazbeni program, a nastupaju Bare & Majke, Albina, Slavonia band, Ivan Ivanković Band, Prljavo kazalište, Dyaco, Zvona, Ravnica, Lucky band, Džentlmeni, Bestman band, Petar Grašo, Royal…

Ove godine dio vezovskog programa je i "Slikajte se s nama u narodnom ruhu", Čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga Družina, u "Reichsmannu".

Vezovi će svečano biti otvoreni u petak, 1. srpnja, u 21 sat, pred katedralom programom "Šokačka sanjarenja", prema scenariju Mirka Ćurića, dok režiju potpisuje Darko Milas.

Potom iza Male crkve slijedi koncert Slavonskih lola i Slavonskog veza. Subotu, 2. srpnja, otvara predstavljanje vezovske Revije. Na ljetnoj pozornici i Strossmayerovom parku teći će bogat folklorni program, na Hipodromu počinju konjička natjecanja, a bit će proglašeni i u vezovski štih najljepše uređeni izlozi.

Vrhunac Vezova, dakako, svečani je mimohod središnjim ulicama grada, u nedjelju, 3. srpnja, a uz folklorne grupe iz Hrvatske i inozemstva, tu su i okićene svatovske zaprege, konjanici, mažoretkinje, Ergelin lipicanski četveropeg i dr.

Ove godine izvan Republike Hrvatske stižu skupine iz Slovenije, Bugarske, BiH, SAD-a... I u nedjelju u Strossmayerovom parku teče bogat folklorni programi, a na Hipodromu se nastavljaju konjički programi.

Nedjeljna večer tradicionalno je rezervirana za program "Slavonijo, zemljo plemenita", u Velikom parku, uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha i glazbeni program, a on će teći i iza Male crkve. Nakon proglašenja vezovskih ljepotica i momaka, gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora smotre Marin Mandarić 56. Đakovačke vezove proglasit će zatvorenima.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike