Regija
KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE CRNOG POTOKA

Spomen na vojnike i civile mučki ubijene u lipnju 1945. godine
Objavljeno 18. lipnja, 2022.
ZOLJANU subotu, 18. lipnja na spomen-području Crni potok u Zoljanu kod Našica održat će se komemoracija u znak sjećanja na mučki ubijene sudionike križnoga puta i mještane našičkih i susjednih sela u lipnju 1945. godine. Svečana komemoracija započet će u 11 sati svetom misom, a potom će izaslanstva državnih, županijskih i gradskih vlasti te predstavnici brojnih domobranskih i braniteljskih udruga kod spomen-kosturnice položiti vijence i upaljene lampione.

Tradiciju obilježavanja tragedije u Crnom potoku, svake treće subote u lipnju, utemeljili su 2007. godine Grad Našice, Udruga ratnih veterana Hrvatski domobranu, Udruga za hrvatsku povjesnicu i Ogranak Matice hrvatske. Također, Sekcija sv. Bernarda pri Planinarskom društvu Krndija svake godine organizira križni put od Našica do Crnog potoka.

Partizanske poslijeratne zločine u Crnom potoku u lipnju 1945. godine počinile su jedinice Korpusa narodne odbrane Jugoslavije (KNOJ) i jedinice Jugoslavenske armije iz 17. krajiške brigade. Na ovaj su šumski predjel dovođeni žicom vezani i iznemogli civili i vojnici, sudionici križnoga puta, kao i civili iz našičkog područja. Procjenjuje se da je na Crnom potoku ubijeno više od 1500 osoba.

Spomen-obilježje na Crnom potoku izgrađeno je devedesetih godina prošloga stoljeća, a krvavi događaji 1945. godine zabilježeni su u knjigama ‘‘Našička spomenica 1941. - 1945.‘‘ Đure Mikašeka te ‘‘Crnopotočka tragedija‘‘ Branka Kranjčeva. S.Fridl
Možda ste propustili...

ZADUŽILA NAS JE OBNOVOM HABJANOVAČKE BAŠTINE

Caterina Novoselić dobitnica nagrade Ministarstva kulture

TRAJAT ĆE OD 18. DO 21. KOLOVOZA

Prijavite se za “Ljetni oratorij”

STABILIZIRANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Dom za starije u cijelosti je ponovno otvoren za posjete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEKRETNINE BEZ NASLJEDNIKA

Grad prodaje stan i tri kuće - pripali mu kao ošasna imovina

2

DODATNI MEHANIZMI KONTROLE U ŠENGENSKOM PROSTORU VEĆ BRINE BIH

Ulazak u Slavonski Brod sedam eura?

3

DEKRETOM NADBISKUPA O IMENOVANJIMA

Misionar iz Tanzanije postaje
pastoralni suradnik u Županji