Regija
KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE CRNOG POTOKA

Spomen na vojnike i civile mučki ubijene u lipnju 1945. godine
Objavljeno 18. lipnja, 2022.
ZOLJAN



U subotu, 18. lipnja na spomen-području Crni potok u Zoljanu kod Našica održat će se komemoracija u znak sjećanja na mučki ubijene sudionike križnoga puta i mještane našičkih i susjednih sela u lipnju 1945. godine. Svečana komemoracija započet će u 11 sati svetom misom, a potom će izaslanstva državnih, županijskih i gradskih vlasti te predstavnici brojnih domobranskih i braniteljskih udruga kod spomen-kosturnice položiti vijence i upaljene lampione.

Tradiciju obilježavanja tragedije u Crnom potoku, svake treće subote u lipnju, utemeljili su 2007. godine Grad Našice, Udruga ratnih veterana Hrvatski domobranu, Udruga za hrvatsku povjesnicu i Ogranak Matice hrvatske. Također, Sekcija sv. Bernarda pri Planinarskom društvu Krndija svake godine organizira križni put od Našica do Crnog potoka.

Partizanske poslijeratne zločine u Crnom potoku u lipnju 1945. godine počinile su jedinice Korpusa narodne odbrane Jugoslavije (KNOJ) i jedinice Jugoslavenske armije iz 17. krajiške brigade. Na ovaj su šumski predjel dovođeni žicom vezani i iznemogli civili i vojnici, sudionici križnoga puta, kao i civili iz našičkog područja. Procjenjuje se da je na Crnom potoku ubijeno više od 1500 osoba.

Spomen-obilježje na Crnom potoku izgrađeno je devedesetih godina prošloga stoljeća, a krvavi događaji 1945. godine zabilježeni su u knjigama ‘‘Našička spomenica 1941. - 1945.‘‘ Đure Mikašeka te ‘‘Crnopotočka tragedija‘‘ Branka Kranjčeva. S.Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike