Regija
KONFERENCIJOM BARANJA I TURIZAM POČEO JE BARANJA RURAL TRAIDE

Baranja ima velik potencijal
za razvoj cikloturizma na
razinama koje traži tržište
Objavljeno 18. lipnja, 2022.
KAMENAC/BELI MANASTIR



U beljskom Vinskom kompleksu održana je konferencija Baranja i turizam. Tema je bila Interdisciplinarni pristup stvaranju cikloturističkog doživljaja u ruralnim područjima, a održana je kao početni događaj 2.:BRUT-a koji su suorganizirali Udruga Baranja i turizam te Udruga za ruralni turizam Đola, uz brojne potpore. Konferencija bi trebala postati tradicionalna.



- Cikloturizam se ne odnosi samo na duljinu kilometara biciklističkih staza, nego na cjelokupnu infrastrukturu. Stoga smo na konferenciju pozvali ljude iz Istre i Međimurja koji o cikloturizmu mogu pričati kroz primjere dobre prakse - istaknula je Bogdanka Čudić-Vidić iz darđanske udruge Đola, naglašavajući kako Baranja ima velikih potencijala te kako se cikloturizam u Baranji već događa, ali neorganizirano. Da potencijali postoje, slaže se Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranja, koji ističe kako je infrastruktura sve bolja, što će biti još izraženije nakon unificiranja cikloturističkih staza na razini OBŽ-a. Ni Ivana Jurić, direktorica TZ-a OBŽ-a, ne skriva zadovoljstvo održavanjem konferencije i potencijalima.

- Potencijali razvoja cikloturizma u formatu koje tržište traži veliki su. Destinacija smo koja može biti nezahtjevna, srednje zahtjevna i visoko zahtjevna. Tu je cijela scenografija koju pruža krajolik i koja je izvanserijska. U suradnji s OBŽ-om radimo na kružnim rutama. Projekt se bavi najatraktivnijim mikrodestinacijama. Rute bi u drugom dijelu godine trebale biti označene - kaže Jurić, podsjećajući kako kroz Županiju vodi biciklistička ruta Euro velo, koja je prije tri godine proglašena najboljom eurorutom. Robert Jankovics, saborski zastupnik, istaknuo je, pak, kako je do sada mnogo uloženo u razvoj cikloturizma, izražavajući nadu da će događaji poput BRUT-a privući dodatnu publiku i upotpuniti baranjsku turističku ponudu. Ni u gradu Belom Manastiru ne sjede prekriženih ruku.

- Drago mi je što sam ovdje. Na području grada važno je razviti dobru biciklističku mrežu koju vežemo uz beljsku Vinsku cestu. BRUT je lijepa priča koja grad podiže na višu ljestvicu biciklističkih destinacija - istaknuo je Rob, dodavši kako su već nominirani projekti vezani uz nadogradnju turističke infrastrukture, za što je vezano i partnerstvo s mađarskim gradom Mohačem. Na konferenciji su pričali i Tadimir Radobolja iz Ministarstva turizma, Mirela Kalazić iz Upravnog odjela za turizam OBŽ-a, Ljiljana Vajda-Mlinaček iz Belja-plus...

Ivica Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike