Magazin
TJEDNI OSVRT

“Igra prijestolja” na splitski način
Objavljeno 18. lipnja, 2022.

U jednom svom analitičkom komentaru o amaterizmu, Velalučanin Marko Padovan, inače ugledni arhitekt, zapisao je i ovo: “Amaterizam se u politici događa kao aktivizam. (...) U tom opustošenom političkom polju može se uspješno djelovati aktivistički, bez povjerenog mandata i kroz politički pritisak oslobođen odgovornosti realizirati određenu zamisao. Legitimitet se ne stječe već podrazumijeva kao nagrada za trud. Nekako smo se uvjerili da više ništa (društveno) ne radimo i da se nešto mora napraviti. Aktiviramo se povremeno, na zahtjev, jednako kako konzumiramo zabavne i kulturne sadržaje. Očekujemo uspjeh, a ako se ne dogodi, izražavamo nezadovoljstvo kao nezadovoljni korisnici usluge život. Mi smo svi, ponajviše, potrošači, pa i politiku radije konzumiramo nego proizvodimo.”



Velimir Srića, česti sugovornik u Magazinu, ovako zbori: “Časni, pošteni, pristojni i neagresivni ljudi u politici se osjećaju kao drastična manjina.” Politolog Pero Maldini upozorava da “pojedinci ne poštuju uzuse elementarne pristojnosti, ni prema političkim suparnicima ni prema institucijama”. Zvonko Kusić (HAZU) prokomentirao je jednom prigodom: “Moderna politika živi od kompromisa, a moral ne priznaje kompromise. Obično se kaže da nam treba više morala u politici, ali i manje politike u moralu. No moraliziranje je oblik patroniziranja, pokušaj nametanja govorom svisoka svog osobnog stava drugima.”

Mogli bismo navoditi još niz izjava u pogledu profesionalizma i amaterizma u politici, pa bi se jedan od zaključaka mogao svesti na konstataciju da su amateri nesposobni, a primitivci opasni. To, naravno, ne vrijedi samo za politiku, ali je na političkoj sceni, napose Hrvatske, no nije daleko ni svijet, to neko opće “pravilo” koje se iz svoje teoretske domene prečesto potvrđuje i u praksi, kroz niz negativnosti kojima svako malo svjedočimo dok gledamo i slušamo o kojekakvim aferama i skandalima u domaćem društvu spektakla koji nam svako malo priušti domaća politička, politikantska i demagoška arena. Politika doduše jest “umijeće mogućeg”, no za politiku su potrebni dodatni talenti koji podrazumijevaju i etičku vjerodostojnost, a ne samo dobru volju ili nedajbože zle namjere. Fraze jesu, no u svakoj otrcanoj i sto puta ponavljanoj rečenici uvijek postoji i zrno istine. Drugim riječima, želite li potvrdu svega netom iznesenog u ovom kratkom osvrtu, pogledajte i počujte što se događa na političkoj sceni Splita pred izbore raspisane za 26. lipnja. Seks-skandal je, naime, postao “igra prijestolja” na splitski način...

Darko Jerković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike