Tehno
POKÉMON BRILLIANT DIAMOND & POKÉMON SHINING PEARL

Grafika igara novijeg datuma, a gameplay kao u originalima
Objavljeno 17. lipnja, 2022.
Ove je remakeove Nintendo izdao u sklopu proslave 25 godina od predstavljanja Pokemona

Iduća godina bit će velika za sve fanove Pokemona jer očekujemo dolazak novog nastavka iz osme generacije igara o Pokemonima naziva "Pokémon Legends: Arceus". Kako bi ipak skratio to iščekivanje, Nintendo je u sklopu proslave 25 godina od predstavljanja Pokemona odlučio za sve fanove na Nintendo Switch donijeti remake legendarnih "Pokémon Diamond" i "Pokémon Pearl" koji su svjetlo dana ugledali davne 2006. godine za tada aktualni Nintendo DS. Kako je riječ o koraku unatrag na četvrtu generaciju igara, zanimljivo je vidjeti što nam je to Nintendo spremio.



Pravi remake


Osim brojnih igara koje vlasnici Nintendo Switch imaju na raspolaganju, svojevrsnim privilegijem možemo smatrati i velik broj remasteriranih igara koje su s prethodnih Nintendovih konzola našle svoj put do Nintendo Switch konzole. Većina tih naslova dobila je veća ili manja poboljšanja, odnosno proširenja. U slučaju "Pokémon Brilliant Diamond" i "Pokémon Shining Pearl" učinjena su značajna poboljšanja, odnosno igra je izrađena od nule, ali po slici originala. Tu dolazimo do prvog škakljivog trenutka. Naime, ako ste igrač koji redovno igra i prati sve naslove Pokemon igara, tada se možete naći u nezgodnoj situaciji, jer "Pokémon Brilliant Diamond" i "Pokémon Shining Pearl", iako grafički izgledaju kao igre novijeg datuma, gameplay je onaj originalni iz igre četvrte generacije. Autoru ovih redaka to nije posebno smetalo, no nekim igračima to može itekako zasmetati jer će se s ovom igrom vratiti 15 godina u prošlost i na način igranja koji je tada bio aktualan. Nama to nije prevelika mana jer nismo aktivni igrači Pokemon serijala, no tu informaciju valja imati na umu. S time krećemo s našom Pokemon avanturom.

Kao u svakoj Pokemon avanturi do sada, i u ovoj krećemo kao neiskvareni dječak ili djevojčica iz svog malog gradića s ciljem da postanemo najbolji Pokemon trener koji je svijet ikada vidio. Tijekom tog putovanja srest ćemo zločestu ekipu koja ima zle i sebične namjere. U slučaju četvrte generacije Pokemon igara pričamo o Team Galacticu, koji ima prilično iskvaren plan uništavanja trenutnog svijeta i stvaranja novog na kojemu su oni ultimativni vladari. Ako ste fan Pokemona i ne možete dočekati "Pokémon Legends: Arceus", igre kao što su "Pokémon Brilliant Diamond" i "Pokémon Shining Pearl" bit će odlične za uživanje do tada.

Lijepa grafika


Igre "Pokémon Brilliant Diamond" i "Pokémon Shining Pearl" podijelili su ljubitelje Pokemona u dva tabora, nekima je ova igra svojevrsni izlet u prošlost i nudi uživanje u remakeu naslova koji su mnogi igrali kao djeca, a danas su odrasle osobe. Kod onih zagriženih gamera on je zbunjujući, jer ne prati novosti koje su brojne nove Pokemon igre izišle u ovih 15 godina donijele. Nama, kako smo već naveli, ovo nikako ne smeta jer i sami volimo zaigrati stare naslove, a dobar remake nam je kao šalica dobre kave - nikad ju nećemo odbiti. Priča je vjerna originalnom predlošku te nema većih odstupanja u odnosu na originalne "Diamond" i "Pearl" igre. Kako je Nintendo DS bila konzola s dva zaslona, dok Switch ima jedan, neki su elementi prilagođeni. Jedan od tih elemenata je Poketch, niz aplikacija koje otključavamo tijekom igre. U originalu su aplikacije bile prikazane na donjem ekranu DS-a, a na Switchu se prikazuje u donjem desnom uglu ekrana. Veliko proširenje u odnosu na original donosi Underground sekcije igre koja se sada zove Grand Underground te osim akcije iskapanja vrijednih predmeta te uređenja svog tajnog skrovišta postoje i dijelovi mape po kojima se slobodno šeću Pokemoni. Ako ste fan Pokemona i ne možete dočekati "Pokémon Legends: Arceus", igre kao što su "Pokémon Brilliant Diamond" i "Pokémon Shining Pearl" bit će odlične za uživanje do tada.

Ocjena: 75

Dojam: Pokémon Brilliant Diamond i Pokémon Shining Pearl su remake u pravom smislu te riječi i kao takve ih treba i gledati, odnosno igrati.

Recenzentski primjerak: Ustupio izdavač (CD Media)

Tanja Kvorka
Očekujemo dolazak novog nastavka iz osme generacije igara o Pokemonima, "Pokémon Legends: Arceus"

Priča je vjerna originalnom predlošku te nema većih odstupanja u odnosu na originale

Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike