Dome slatki dome
IDEJE KAKO SE NOSITI S VISOKIM TEMPERATURAMA

Osvježenje u kadi kao spas od ljetnih vrućina
Objavljeno 15. lipnja, 2022.
Protukliznost je bitna za kompletnu površinu kupaonskog ili vanjskog poda terase ili vrta, koji dolazi u kontakt s vodom

Ljetne vrućine su počele, što nije uvijek ugodno, posebice ako morate raditi, a godišnji odmor je predaleko, ili živite daleko od neke vodene površine ili kupališta za olakšavanje sparine.



Izuzetne vodene efekte možete stvoriti i u vlastitom domu te uživati u osvježavajućim trenucima i ljepoti. Voda pobuđuje pozitivne asocijacije i osjećaje, pa je kao takva u opremanju doma potrebna iz funkcionalnih, ali i psihološko-estetskih razloga. Moderno stanovanje estetiku podiže na visoku razinu te ona nužno postaje sjedinjena s funkcionalnošću. U slučaju kupaonice to znači da ležeća, ili jacuzzi kada, tuš-kabina i ostali elementi nemaju samo ulogu u održavanju osobne higijene, nego i podizanju estetskih doživljaja prostora. Komponenta dizajna pojedinih elemenata postaje izuzetno važna, jer stanovanje znači i uživanje u lijepom. Osim dizajna pojedinih elemenata izuzetno su važni vodeni efekti koje proizvode kako bi trenuci tuširanja, opuštanja i uživanja bili što ugodniji. Prilikom kupnje kupaonskih uređaja i opreme raspitajte se o tehničkim karakteristikama, jačini i vrsti mlaznica, opsegu mlaza, mogućnosti programirane izmjene njihove vrste i jačine te načinu održavanja i čišćenja (kako se mlaznice vremenom ne bi začepile zbog kamenca). Tehničke karakteristike izuzetno su važne kako biste pravovremeno osigurali dovod svih potrebnih instalacija na priključna mjesta.

Protukliznost je bitna stavka kada se govori o kupaonskoj opremi i vodenim efektima. Poželjno je odabrati tuš-kabine s protukliznim dnom, pogotovo u obiteljima s malom djecom ili starijim osobama. Protukliznost je bitna za kompletnu površinu kupaonskog ili vanjskog poda terase ili vrta, koji dolazi u kontakt s vodom te kao takav postaje opasan za hodanje. Mogućnost ozljede pri izlasku iz ležeće ili tuš-kade treba svesti na minimum.

Osobito su atraktivne ležeće kade i jacuzziji za vanjsku primjenu. Koliko god osvježavajući osjećaji bili pri dodiru s vodenim efektima u unutarnjim prostorima, još su kvalitetniji kada se to dogodi na vanjskom prostoru, u direktnom kontaktu s prirodom. Ako imate vlastiti vrt, ili dovoljno veliku terasu, ne propustite kreirati ove izuzetne ugođaje. Vanjske obične ili hidromasažne kade mogu biti ugradne ili nadgradne, tj. gornji rub kade može biti u razini poda terase, ili uzdignut za njezinu ukupnu visinu.

Tanja Kvorka
POLOŽAJ JE VAŽAN
Ležećoj kadi, tuš-kabini ili jacuzziju osigurajte pravilan položaj u prostoru kako biste mogli uživati u vodenim efektima. Pravilan položaj podrazumijeva laku dostupnost za korištenje i održavanje, tj. čišćenje. Ne smiju otežati pristup ostalim elementima i opremi u prostoru. Položaj orijentirajte prema staklenim površinama koje otvaraju pogled prema prirodi, osobitim dijelovima vašeg doma, ili staklenom zidu.

Najčitanije iz rubrike