Dome slatki dome
SAVJETI ZA KVALITETNO SPAVANJE

Zašto krevet ne smije stajati ispod prozora
Objavljeno 15. lipnja, 2022.
Prema feng shuiju idealna pozicija za krevet - kako bismo dobro spavali - bila bi da je uzglavljem okrenut prema zidu bez prozora

Nije tajna da je dobar san ključan za dobro zdravlje jer se tijekom noći tijelo regenerira i priprema za sljedeći radni dan. Zbog toga je od velike važnosti odabrati kvalitetan krevet koji će pružati snažnu potporu i zaštitu i imati čvrsto uzglavlje.Osim dobrog uzglavlja, iza kreveta bi se trebao nalaziti čvrsti zid, a nikako prozor. Kada spavamo ispod prozora, naša osobna energija s vremenom slabi jer, prema feng shuiju, nema odgovarajuću potporu i zaštitu. Ako pozicioniranje kreveta na neku drugu lokaciju u sobi nije izvedivo, postoji nekoliko jednostavnih rješenja za ispravljanje navedenog problema. Prema feng shui filozofiji uzglavlje kreveta nikada se ne bi trebalo postaviti izravno ispod, paralelno ili direktno preko puta prozora. Spavanje s izravnom izloženošću prozoru može stvoriti niz praktičnih problema koji mogu dovesti do lošeg sna, smanjene vitalnosti i potencijalnih zdravstvenih problema.

Buka koja dopire izvana u spavaću sobu može dovesti do stresa i ljutnje, a time i negativnog chia, odnosno energije. Onečišćeni vanjski zrak također ima veliku ulogu u kvaliteti sna. Svjetlost koja ulazi u sobu, posebno jaka, može povećati vašu budnost tijekom spavanja, čime se remeti vaš prirodni ciklus spavanja i umanjuje mir.

Prema feng shuiju, idealna pozicija za krevet bi bila da je uzglavljem okrenut prema zidu bez prozora kako bi se osigurala čvrsta podloga i što je dalje moguće od prozora i vrata. Krevet se također ne bi trebao nalaziti u ravnini s vratima posebno vratima spavaće sobe (za razliku od vrata ormara ili kupaonice). Ako ne postoji mogućnost da vlastiti krevet pozicionirate bilo gdje osim ispod prozora, negativne učinke ovog rasporeda možete umanjiti s pomoću većeg uzglavlja i debelim i teškim zavjesama od prirodnih materijala na prozorima koje će efikasno blokirati svjetlost.

Najbolje uzglavlje kreveta prema feng shuiju je ono izrađeno od masivnog drva ili s punom presvlakom, visoko je, pričvršćeno na krevet (umjesto na zid) i ima zaobljene stranice i kutove. T.K.

Tanja Kvorka
ŠTO S PROZOROM
I sam prozor je bitna stavka, odnosno zavjese. Mračna praznina nepokrivenog prozora noću stvara neuravnoteženu Yin energiju u spavaćoj sobi, čime se gubi pozitivna energija. Otkriveni prozori također propuštaju buku i svjetlost koje mogu poremetiti san i potaknuti negativne emocije i chi. Prozore pokrivajte samo noću, a danju ih rastvorite i propustite hranjivu sunčevu svjetlost i zrak, kao i protok chia. Međutim, ako poželite drijemati tijekom dana, zatvorite prozor i zavjese kako biste osigurali miran san bez ometajućih sila protoka energije, svjetlosti i buke.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN: RELAKSACIJA U VLASTITOM DOMU

Vodeni efekti osvježenje i ukras

2

UKRASNO GRMLJE

Pravilno i redovito održavanje

3

FRENCH HAND PAINTED ARMOIRE

Preuređenje starog namještaja