Kultura
RAZNOLIKI I ZANIMLJIVI BESPLATNI SADRŽAJI

Osječko ljeto kulture ove godine od srpnja do rujna nudi 52 programa
Objavljeno 14. lipnja, 2022.
Nastavlja tradiciju pokrivanja svih segmenata kulture i obuhvatit će književne, kazališne, plesne, likovne i glazbene programe

Mnogi građani, kao i posjetitelji koji ciljano dolaze u grad na Dravi po izdašnu dozu kulturnih sadržaja, i ovoga će se ljeta uvjeriti u to da je Osijek istinsko kulturno središte regije. Naime, u dva mjeseca, od 2. srpnja do 3. rujna, 22. Osječko ljeto kulture na brojnim će im atraktivnim gradskim lokacijama besplatno ponuditi čak 52 raznovrsna, zanimljiva i kvalitetna programa iz različitih kulturnih segmenata, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.



Razne lokacije


- Ovogodišnji, 22. OLJK, donosi brojne novine u odnosu na prethodne godine, a jedna od njih je njegovo trajanje. Ovogodišnje izdanje trajat će, naime, cijelo ljeto te će biti rašireno diljem grada. Prije svega, tu mislimo na Tvrđu, gdje će OLJK biti i svečano otvoren na Trgu Vatroslava Lisinskog, i druge lokacije na području Tvrđe, poput dvorišta lll. gimnazije i dvorišta Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, ali i druge gradske lokacije, kao što su krov Kulturnog centra, Nova rupa, Gradska i sveučilišna knjižnica i Muzej likovnih umjetnosti. Programa je uistinu mnogo, mislim da će svatko moći pronaći sebe u nečemu i da će biti jako lijepo te da će na kraju biti zadovoljni svi naši sugrađani i gosti - rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Iako će kompletan program ovogodišnjega izdanja najveće i najatraktivnije kulturne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj biti objavljen krajem tekućeg tjedna, zamjenica gradonačelnika i predsjednica Organizacijskog odbora Jasenka Crnković, istaknula je kako će se na 22. OLJK-u odati počast prerano preminulom osječkom redatelju, glumcu i dramskom piscu Saši Anočiću, i to gostovanjem njegova Teatra Exit s predstavama "GospOUdinNOUbadi" i "Crveni nosovi", dodavši da će se programi uglavnom odvijati vikendima i praznicima.

- Ono što isto tako želim napomenuti jest da smo kroz program ovogodišnjeg OLJK-a htjeli naglasiti međunarodnu suradnju Grada Osijeka s našim prijateljskim gradovima, s obzirom na to da je ona bila nešto manje izražena tijekom pandemije koronavirusa. Tako već na otvaranju imamo balet iz njemačkog Pforzheima, a tu su i zaista respektabilni programi drugih gradova prijatelja, primjerice Budimpešte, dok će za spektakularno zatvaranje biti zadužena pečuška Filharmonija s jednim posebnim programom poznatih skladbi namijenjenim širokim masama. Program je i dalje besplatan za sve posjetitelje, a baš zato što je disperziran na dva mjeseca, sigurna sam da će uobičajene gužve ove godine biti mnogo racionalnije - kazala je Crnković.

Proširena priča


Ivan Kristijan Majić, ravnatelj osječkoga Kulturnog centra i predsjednik Programskoga vijeća, rekao je kako će 22. OLJK nastaviti tradiciju pokrivanja svih segmenata kulture, pa će, uz ostalo, obuhvatiti književne, kazališne, plesne, likovne i glazbene programe, s tim da će se priča dodatno proširiti u samoj percepciji toga što zapravo jesu programi koji trebaju biti zastupljeni na ovoj značajnoj kulturnoj manifestaciji.

- Tu će se taj raspon malo proširiti, jer šteta je u današnje vrijeme ne tretirati neke kvalitetne autorske stvari kulturom koja je vrijedna ovakvog jednog ljetnog programa kao što je OLJK. Tako ćemo ove godine imati, recimo, selekciju metal bendova, kao i nastupe DJ-eva, koji su zapravo itekako ušli u kulturu autorstva te zastupaju i Osijek i Hrvatsku na svjetskoj razini. Isto će biti i s drugim programima urbanih sadržaja, nekakvih likovnih intervencija, izložbi koje su vrlo različite, od medaljarstva i male plastike, pa do suvremenog i relevantnog slikarstva današnjice. Jedino što gledamo je kvaliteta i autorstvo - rekao je Majić.

Danijel Miklić
BUDUĆA KONCERTNA DVORANA
Konferencija za novinare održana je u budućoj koncertnoj dvorani Kulturnog centra za čiji su dovršetak, preko Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, osigurana financijska sredstva u iznosu od 5,8 milijuna kuna, a uskoro će Grad pokrenuti i postupak javne nabave za opremanje nove dvorane po njezinom završetku.

- Nakon toga ćemo znati konkretne detalje o završetku projekta, gdje će Osijek nakon dugog niza godina konačno dobiti ono što zaslužuje, koncertnu dvoranu. Na taj način stvaramo nove vrijednosti, jer osim što će dvorana donijeti nove kulturne sadržaje, očekujemo i nove turiste, a time i jačanje turizma i gospodarstva - rekao je gradonačelnik Radić.

program
STIŽE

KRAJEM

TJEDNA

Odat će se počast prerano preminulom osječkom redatelju, glumcu i dramskom piscu Saši Anočiću

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike