Autoglas
ŠPANJOLCI OTVORENI

Cupra predstavila svoje buduće modele, vraški dobro izgledaju
Objavljeno 14. lipnja, 2022.
Seatov sportski brend do danas je isporučio na tržište gotovo 200.000 vozila

Dok drugi proizvođači ne govore previše o svojim budućim modelima, Cupra ima drugačiju filozofiju. Španjolci su otvoreno pokazali svoje nove modele planirane do 2025. godine, a nakon viđenog možemo reći kako dolazi mnogo toga zanimljivog. Priča se, kako stari kažu, primila i postaje sve ozbiljnija. Seatov sportski brend do danas je isporučio gotovo 200.000 vozila, dok je prihod od prodaje porastao s 430 milijuna eura u 2018., na gotovo 2,2 milijarde eura u 2021. godini. Do 2025. Cupra će otvoriti novo poglavlje s tri nova električna modela – Terramar, Tavascan i UrbanRebel – i obnovom trenutačne ponude.



Planiran za 2024. godinu, Cupra Terramar bit će dostupan i s motorom s unutarnjim izgaranjem i s novom generacijom plug-in hibridnih pogona koji će moći prijeći čak do 100 kilometara u čisto električnom načinu rada. Iste godine na tržište dolazi i Tavascan, koji je već predstavljen 2019. u obliku studije. Proizvodna verzija neće se mnogo razlikovati od atraktivnog koncepta, kao ni pogonski sklop s 320 električnih konja koji dijeli s VW-om ID 5 GTX.


Neki elementi dizajna podsjećaju na studiju Cupra Tavascan Extreme E 2021, a od Tavascana se očekuje da učini marku globalnijom i otvori nova tržišta za Cupru. To će biti drugi potpuno električni Cuprin automobil nakon modela Born koji stiže krajem ove godine. Godine 2025. Cupra će lansirati UrbanRebel, električni automobil klasu ispod Borna. Koristit će platformu MEB Small iz Volkswagen grupe, na kojoj će se temeljiti i početna električna vozila iz ponude VW-a i Škode.

 

Automobil dug 4,03 metra ima električni motor od 226 KS (166 kW) i pogon na prednje kotače. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za samo 6,9 sekundi. Cupra navodi maksimalni domet do 440 kilometara (verzija Range). Osim toga, rečeno je kako je ovaj automobil heroj održivosti, koji integrira napredne reciklirane polimere i materijale na biološkoj bazi kako bi bio ekološki osviještenije vozilo. Brojni dijelovi napravljeni su u tehnici 3D tiskane i 3D pletene proizvodnje. Proizvodit će se u matičnoj tvornici u Martorellu.

 
Mato PAVLIČEVIĆ
Od 2024. više opcija i modela
Naš cilj je isporučiti 500.000 automobila godišnje u srednjem roku i u skladu s našom međunarodnom strategijom širenja prodrijeti na nova tržišta, izjavio je izvršni direktor Cupre Wayne Griffiths. Do 2024. asortiman plug-in hibridnih modela uključivat će još više opcija i modela. Novost u sportskom timu je Cupra Terramar, sportski SUV dugačak 4,50 metara.