Zdravlje
“KOČI” UNOS MASTI

Uz začinjenu hranu lakše se mršavi
Objavljeno 13. lipnja, 2022.
Japanski su znanstvenici proveli istraživanje o utjecaju unosa crvene paprike na ukupan unos masti. Došli su do zanimljivih saznanja da crvena paprika, ako se uključi u jelovnik, može "kočiti" unos masti. Vjerojatno do ove pojave dolazi zbog dojmljivog okusa koji nosi crvena paprika te na taj način smanjuje potrebu za mašću, a poznato je da upravo mast daje onaj jedinstveni puni okus jelima. Začinjena hrana povećava potrošnju energije za probavu hrane i apsorpciju nutrijenata. Iako je ovo povećanje vrlo skromno, uključivanje ljutih feferona u prehranu možda će pridonijeti mršavljenju.



Jabuke i kruške bogate su pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi u nekoliko kontroliranih pokusa. Pektin se veže na žučne kiseline, što pomaže u sniženju kolesterola. Korisno je u prehranu uvrstiti i druge namirnice bogate topljivim prehrambenim vlaknima, poput zobi, riže, šljiva, citrusa, mahunarki te kelja pupčara. Osobe s prekomjernom tjelesnom masom nerijetko imaju problem sa zadržavanjem vode u organizmu te osjećajem otežalosti i tromosti. Upravo zbog toga potrebno je potaknuti tjelesne sustave za izlučivanje i detoksikaciju. Prirodni diuretici poput peršina, šparoga, radiča, rukole, cikorije, potiču rad bubrega i jetre.



Gorko povrće posebno se cijeni tijekom ljetnih mjeseci, jer zaokružuje okus brojnih jela, posebice salata. Ono je odličan izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje postižu niz pozitivnih utjecaja na zdravlje. Klorofil djeluje kao čistač krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala. J.Kn.
Prirodni diuretici poput peršina, šparoga, radiča, rukole, cikorije, potiču rad bubrega i jetre

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike