Osijek
GRADSKA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA PRATI TRENDOVE

Knjižničari su vaši saveznici u učenju i zabavi
Objavljeno 10. lipnja, 2022.
Posljednjih smo godina Knjižnicu učinili prilagođenom i zanimljivom svim dobima, pa i vašoj. Vjerovali ili ne, nama knjižničarima potpuno je jasno kako ste vi pripadnici generacije Z, popularno nazvane Google generacija

D ragi osmaši, svaki je novi početak težak i uistinu razumijemo kako ste upravo na životnoj i obrazovnoj prekretnici te na razmeđi između djetinjstva i odrasle dobi. No u tome niste sami i upravo zbog toga voljeli bismo vas uputiti na koji način vam i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek može pomoći pri vašem daljnjem školovanju.



Nažalost, uvriježeno je mišljenje među mlađim generacijama kako je knjižnica mjesto tišine, strogoće i discipline na kojemu stare, debele i nezanimljive knjige skupljaju prašinu, no, vjerovali ili ne, nama knjižničarima potpuno je jasno kako ste vi pripadnici generacije Z, popularno nazvane Google generacija, što govori da ste se rodili i odrastali uz tehnologiju, koja je uistinu sastavni dio vašeg života. Stoga smo se posljednjih godina okrenuli k vještinama i načinima kako bismo Knjižnicu učinili prilagođenom i zanimljivom svim dobima, pa i vašoj. Shvaćamo kako su vaši telefoni od vašeg rođenja “pametni” te da vam tehnologija pomaže u svakodnevnom životu, rješavanju zadataka, informiranju i razonodi. Vaši su knjižničari, na svim našim odjelima, prolazili kroz iste muke i dvojbe kao i vi danas, a uz naše znanje, iskustvo i razumijevanje možemo vam pomoći u svim segmentima vašeg života, od lektira, seminarskih radova pa do segmenta zabave ili pak emocionalne i mentalne potpore. Svakodnevno se trudimo držati korak s vremenom te vam na taj način pružamo pregršt raznolikog intelektualnog, ali i zabavnog sadržaja.


Studijska čitaonica


Vjerojatno većina vas već zna za postojanje ovoga odjela, no pravo je pitanje - razumijete li njegovu ulogu i svrhu? Upisom u srednju školu dolaze i neke nove obveze kao što su seminarski radovi, referati i određene teme za koje će vam trebati primarni i relevantni izvori kao što je knjižna i ostala građa koju posjeduje naša knjižnica. Na Odjelu studijske čitaonice od osobite će vam pomoći biti informacijsko-referalna usluga naših knjižničara. Za potrebe korisnika stručni djelatnici Knjižnice daju usmene i pisane informacije na osnovi kataloga i knjižničnih zbirki Knjižnice, kataloga ostalih knjižnica, bibliografija, portala znanstvenih časopisa, mrežnih baza podataka i ostalih relevantnih mrežnih izvora. Koju građu Knjižnica posjeduje, kao i lokaciju svakog pojedinog primjerka, korisnik može samostalno provjeriti preko mrežnog kataloga. Za pomoć u snalaženju kroz katalog, na mrežnim stranicama nalaze se upute za pretraživanje kataloga. Stručni djelatnici Knjižnice nude i pomoć pri pretraživanju svih informacijskih izvora preko usluge obrazovanje korisnika. Tematska pretraživanja za potrebe seminarskih, diplomskih i drugih stručnih radova vrše se preko mrežne informacijsko-referalne usluge Knjižnice “Referati, seminari, diplomski radovi …”. Prije postavljanja samog upita poželjno je pregledati Arhivu odgovorenih pitanja, u kojoj se nalaze obrađeni informacijski upiti. Ako nakon pretrage s pomoću ključnih riječi nije zadovoljen upit, potrebno je ispuniti obrazac za pitanje i u roku od dva radna dana na korisnikovu adresu e-pošte stići će popis relevantne literature za traženu temu


Aktivnosti u Knjižnici


Osim aktivnosti na kojima možete sudjelovati u prostorima Knjižnice, kao što su predstavljanja knjiga i autora, izložbe, razne radionice, ali i čitateljski klubovi, Knjižnica se kao i brojne druge ustanove suočila s pandemijom koja nas je natjerala na nešto drukčiji način rada. Naše aktivnosti i sadržaj preselili smo “online”, a kako smo naišli na odobravanje naših korisnika, nastavili smo u tome smjeru.

S obzirom na sve veću popularnost kvizova u mrežnom okruženju, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek organizira GISKO književne kvizove, koji se održavaju svaki posljednji petak u mjesecu. Kvizovi se sastoje od 20 pitanja s tri ponuđena odgovora od kojih je jedan točan, a pitanja sastavljaju knjižničari. Svaki mjesec očekuju vas nove, uzbudljive teme, žanrovi i književni kviz motivi. Kvizovi su to u kojima mogu sudjelovati sve dobi, a osobito su zanimljivi mladima upravo zbog brzog i lakog pristupa, ali i zbog nagrada koje zasluže oni najbolji.


Prateći domaće i svjetske trendove čitalačkih navika, došli smo i do zaključka kako bi bilo izvrsno osnovati čitateljski klub za mlade. Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek osniva čitateljski klub za djecu i mlade “U Zemlji Čudesa”. Klub je namijenjen osobama od 11 do 18 godina koje žele proširiti svoje čitateljske interese i steći nova znanja. Čitateljski klub skupina je ljudi koji se sastaju kako bi razgovarali o pročitanoj knjizi. Cilj je Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek ovim klubom zainteresirati djecu i mlade za čitanje te ih potaknuti na kritičko razmišljanje, prihvaćanje tuđih mišljenja i uvažavanje različitosti. Na sastancima kluba povezivat će se književne teme i motivi s drugim oblicima umjetnosti - filmskom, glazbenom i kazališnom te popularnom kulturom. Sastanci se održavaju jednom mjesečno, a sve u dogovoru s članovima. Mjesto je to i način na koji se razvijaju nova znanja, ali i nova prijateljstva koja nemaju cijenu. Ako ima još zainteresiranih, prijaviti se mogu na Odjelu za rad s djecom i mladima.

Zanimljiva je novost ove godine “Ciklus radionica kreativnog pisanja” kojemu se mogu priključiti svi oni stariji od 12 godina, a posjeduju afinitet prema pisanju i čitanju. To je izvrsna prilika za upoznavanje poznatih književnika te ćete uz njihovu, ali i našu stručnu pomoć moći odlučiti u kojemu smjeru želite da vas vaše književno stvaralaštvo odvede.

Piše: CELINE CARETTE, mag. cult Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek
Pratite društvene mreže knjižnice
Iako su brojna nova istraživanja pokazala kako se Facebook sve manje koristi među mlađim generacijama, osobito generacijom Z, mi smo se potrudili da naša Facebook stranica i dalje bude zanimljiva i privlačna svima. Uz brojne debate u kojima možete glasati koja vam je knjiga draža ili bolja, ali i uz brojne nagradne igre u kojima možete osvojiti originalne i zanimljive nagrade. Knjižnica osim Facebook profila ima i Instagram profil te Tik Tok, koji nas je sve skupa, kao djelatnike i korisnike, “gurnuo” u neke nove avanture i znanja, dokaz je to cjeloživotnog obrazovanja koje ne mora biti samo strogo i akademsko, ono može biti itekako zabavno. Željeli smo našim korisnicima kroz kratke i šaljive videozapise prikazati stranu Knjižnice i odjele koje nisu u mogućnosti vidjeti prilikom svojih posjeta našem prostoru. Dobre reakcije naših korisnika, osobito onih mlađi, dokaz su nam da idemo u dobrom smjeru.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike