Sport
DOBRO WORLD CUP 2022

Osijek ponovno osjeća gimnastiku
Objavljeno 9. lipnja, 2022.
Prošle godine u 575 milijuna kućanstava u 93 zemlje svijeta moglo se gledati kako neki od kasnijih olimpijskih prvaka vježbaju u Osijeku

Nije nikoga bilo 2020. Dvorana Gradski vrt zjapila je prazna. Umjesto navijačima i sportašima bila je napunjena krevetima. Srećom, uglavnom praznima. Sljedeće godine došli su sportaši. Hodali smo s maskama na licu udaljeni jedni od drugih. Rekli smo, bilo je važno neka se održi. Bez publike.Publika je na ranijim svim izdanjima gimnastičkog sportskog eventa u Gradskom vrtu postala jedan od zaštitnih znakova. Dobro World Cup 13. put održava se u Osijeku. Ponovno s publikom na tribinama. Odlična su bila nadmetanja i prošle godine. O gimnastici se pričalo i pisalo.

Najbolja atmosfera


Slika gimnastike iz Osijeka mogla se vidjeti u 575 milijuna kućanstava u 93 zemlje svijeta. U Osijeku su nastupili neki od najboljih svjetskih gimnastičarki i gimnastičara koji su malo kasnije osvajali medalje na Olimpijskim igrama. U Osijeku je nastupila Nina Derwael. Sjajna belgijska gimnastičarka zbog koje Amerikanka Simone Biles, jedna od najvećih gimnastičarki svih vremena, nikada nije osvojila na jednom natjecanju sva zlata. Zbog Nine Amerikanki zlato na dvovisinskim ručama ostaje samo san. Zbog Nine belgijski novinari pohode samo Osijek. Došli su raditi priču o Nini. I o Osijeku. U Osijeku je bio tada i Artem Dolgopyat. Bio je i prošle godine, a onda nekih mjesec i pol dana kasnije osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju. Artem je ponovno stigao u Osijek. U međuvremenu zemlja u kojoj je rođen ovaj danas izraelski reprezentativac, Ukrajina, doživljava strašnu tragediju. Nažalost, jedno zlo zamijenilo se drugim. Ali, natjecati se mora. Moramo se smijati, veseliti sportu. I skandirati. Pitajte Tina Srbića kako mu je bilo kada mu je dvorana zagrmjela "Tin, Tin!"

- Publika je odlična, možda i najbolja. Osijek je moje najdraže natjecanje. Atmosferu mogu usporediti samo s Parizom - poručio je Srbić, koji je u Osijeku prošle godine prikazao vježbu kojom će nešto kasnije osvojiti srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Najbolji u svijetu


Pitajte Roberta Seligmana kako mu je bilo 2019. godine kada je Gradski vrt skandirao "Robi, Robi!" Robi je ponovno "u sedlu", kao i Filip Ude. Pitajte i njega. I Aurela i Tijanu i Anu i Christinu i sve one gimnastičarke i gimnastičare koji su nastupali svih ovih 12 godina u Osijeku. Što pamte iz Osijeka i Gradskog vrta?

Dobro World Cup postavio je visoke standarde. Visoke za gimnastička natjecanja. Toliko visoke da je Japanac Morinari Watanabe, predsjednik Svjetske gimnastičke federacije i potpredsjednik Olimpijskog odbora, mogao ulaskom u dvoranu zaključiti:

- Dovoljna mi je bila samo jedna sekunda i sve mi je bilo jasno. Ovo je sjajno organizirano natjecanje, jedna od najboljih organizacija u svijetu - rekao je Watanabe.

Ima li bolje preporuke od toga kada te za organizaciju nečega pohvali Japanac? A bilo je to prošle godine kada nije bilo publike. Publika se vraća u Gradski vrt. Na Dobro World Cup. Osječani i oni koji će se tako ovih dana osjećati ponovno će osjetiti gimnastiku. Uživajmo!

Krešimir Lacković
RASPORED NATJECANJA
9. LIPNJA OD 15 SATI:

kvalifikacije prvi dan: tlo,

konj s hvataljkama i ruče

(muškarci), preskok i

dvovisinske ruče (žene)10. LIPNJA OD 15 SATI:

kvalifikacije drugi dan:

karike, preča i preskok

(muškarci), greda i tlo (žene)11. LIPNJA OD 15.30:

finale prvi dan: tlo (muškarci), preskok (žene), konj s hvataljkama (muškarci), dvovisinske ruče (žene) i ruče (muškarci)12. LIPNJA OD 15.30:

finale drugi dan: preskok (muškarci), greda (žene),

preča (muškarci), parter (žene)

i karike (muškarci)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana