Sport
PREDSTAVLJAMO MEĐUNARODNE ZVIJEZDE DOBRO WORLD CUP 2022.

Olimpijski prvak iz Tokija predvodi svjetsku elitu u Gradskom vrtu
Objavljeno 9. lipnja, 2022.

Gledati neka od najvećih imena jednoga sporta "luksuz" je koji osječkoj publici svake godine nudi DOBRO World cup. Istina, prošle godine nije bilo publike u dvorani, ali putem televizije mogao se vidjeti nastup kasnijeg olimpijskog prvaka na parteru Artema Dolgopyata. Izraelac ove godine stiže ponovno u Osijek kao aktualni olimpijski prvak i predvodit će doista ugledna međunarodna imena. Dolgopyat se često natjecao u Osijeku, a zajedno s izraelskom reprezentacijom, čiji je član, bio je zimus i na pripremama. U Gradskom vrtu do sada je osvajao dvije zlatne medalje. Olimpijsko zlato iz Tokija najveći mu je uspjeh u karijeri, u kojoj ima još dva srebra sa svjetskih prvenstava (2017. i 2019.) te četiri medalje na europskim prvenstvima, među kojima i zlato iz Mersina 2020. godine. Dolgopyat je inače rođen u Ukrajini, u Dnjiproetrovsku, odakle je s 12 godina emigrirao u Izrael, čiju reprezentaciju već godinama čine gimnastičari židovskog podrijetla, rođeni na području zemalja bivšeg SSSR-a. Okupio ih je slavni trener Sergeja Vaisburg. Njegov učenik je Andrey Medvedev, druga velika zvijezda koja će predstavljati Izrael u Osijeku. Ima sličnu životnu priču kao i Dolgopyat, s tom razlikom što je Medvedev rođen u ruskom gradu Ulyanovsku. Osvojio je broncu prošle godine na preskoku na Svjetskom prvenstvu u Kitakyushu, a ima i dva srebra s EP-a u Szczecinu (2019.) i Baselu (2021.).Vrlo jako reprezentaciju u Osijeku imat će Turska. Predvodi ih Ferhat Arican, osvajač brončane medalje na ručama na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ima i pet medalja s europskih prvenstava, dvaput je bio zlatni u Mersinu 2020. te Baselu 2021., a kao član reprezentacije osvojio je srebro na EP-u kojem je Turska bila domaćin u Mersinu. Velika gimnastička zvijezda, ali i zvijezda turskog sporta, također je i Ibrahim Colar. Turski “lord of the rings”, svjetski prvak iz Stuttgarta 2019., i europski prvak na karikama iz Mersina 2020. Visok je samo 165 centimetara, a član reprezentacije Turske postao je još 2012. godine. Ahmet Onder još je jedan član sve bolje turske reprezentacije, kojem je pojedinačno najveći rezultat drugo mjesto na SP-u u Stuttgartu na ručama 2019. godine. Zanimljiva je priča i turskog reprezentativca Adema Asila. Rođen je u Egiptu i najmlađi je član turske vrste. Osim srebra, u momčadskoj konkurenciji najvredniji rezultat mu je bronca s prošlogodišnjeg EP-a u Baselu na preči, pa će biti velika konkurencija našem Tinu Srbiću. Od ostalih inozemnih gimnastičara treba obratiti pozornost na Brazilca Caioa Souzu i Australca Tysona Bulla. Njega se sjećamo iz finala Olimpijskih igara u Tokiju gdje je naš Tin Srbić osvojio srebro. Bull je završio finale na petom mjestu.

Krešimir Lacković
Artem Dolgopyat

olimpijski prvak

Dolazimo skoro svake godine na natjecanje, a bili smo tu i za vrijeme zimskih priprema. Doista uživamo u njemu. Lijep je grad, premda nemamo baš previše vremena za šetnju i obilaske.

NASTUPA I PREDSTAVNIK SAD-a
Osim iz Australije i Brazila, vrijedi istaknuti još neke zemlje koje će imati predstavnike na 13. Svjetskom kupu u Osijeku. Primjerice, nastupit će reprezentacija Čilea, a rijetko kada, kao ove godine, stiže i predstavnik SAD-a. Kod njega prepoznajemo hrvatske korijene. Riječ je o mladom 19-godišnjem Ianu Lasicu Ellisu. Rođen u Bostonu, zasad se najviše ističe na sveučilišnim natjecanjima. Studira, naime, na Stanfordu.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPUS ARENA U NEDJELJU BI OPET TREBALA BITI KRCATA

Ovo je trenutak u kojem treba
pokazati duh nepokorenog grada

2

DERBI PRED VRATIMA, NIJE VRIJEME ZA NEGATIVU

U nedjelju Bijelo-plavi mogu krenuti putem iskupljenja

3

SVJETSKO ATLETSKO DVORANSKO PRVENSTVO

Jana odustala, Marino Bloudek bio posljednji