TvObzor
RAZGOVOR: MERITAS

Svakako najviše iščekujemo koncerte i promociju našeg novog albuma
Objavljeno 10. lipnja, 2022.
Ne bismo voljele da smo razočarale same sebe, odnosno da nismo išle do kraja u smislu emocija, nastojanja, truda...

Meritas imaju svoj zvuk, svoj film, svoj tempo. One su same svoji skretničari na kolosijecima umjetničkog stvaranja i same određuju svoj pravac. Njihove pjesme uvijek snažno odjeknu kod publike koja je naučila i navikla na činjenicu da pjesme izlaze kad su spremne, da albumi stižu kad je njima dobar trenutak. Ali nikada prekasno. Posljednjeg dana svibnja tako je svjetlo dana ugledalo njihovo studijsko izdanje "Pričaj mi" na kojemu se ponovno ističu njihove kompozicije, melodijske linije koje ih izdvajaju, te Anitine karakteristične izvrsne interpretacije zaigrane i zapetljane poput DNK strukture s Merinim baršunom. U nastavku pročitajte što su nam u povodu izlaska svog novog albuma ispričale Anita Valo i Meri Jaman.



Jeste li zadovoljne kako su "Sve male opsjene" zaživjele u radijskom eteru te dosadašnjim reakcijama na spot?



ANITA: Jesmo. Polazimo od toga da koga je pjesma trebala pronaći, najvjerojatnije i je, negdje su se sreli, što kroz radijski eter, što kroz digitalne platforme. Nama je najveći izazov razdoblje dok ne završimo sve, produkciju pjesme i, naravno, vizualno uprizorenje naše izuzetne Mare Milin, koja osjeća našu glazbu na samo njoj svojstven način. To se najbolje može vidjeti kroz njezinu konačnu sliku, a u ovom videu je zamislila Ognjena Vučinića, plesača i koreografa, pa preporučujemo da ga pogledate. Apsolutno smo zahvalne svima onima koji omogućuju doživljaj naše glazbe, tu su uvijek prvi glazbeni urednici, a sudeći po njima i s obzirom na to da je pjesma u top 20 najemitiranijih novih pjesama, izgleda da je zaživjela. Nas sada najviše zanima njezina koncertna promocija te publika koja ju treba i kroz živu svirku doživjeti.

 



Kakav je osjećaj sad kada je album vani? U čemu se on najviše razlikuje od vaših prethodnih studijskih izdanja?



MERI: Proces stvaranja i ovaj je put bio intenzivan, ali i lagodan, jer smo s predstavljanjem zvuka albuma krenule već prije nekoliko godina s pjesmom "Pričaj mi" koja je odmah komplimentirana u smislu slušanosti, nagrade i reakcija na koncertima. Kroz novi način predstavljanja koji se nametnuo načinom slušanja glazbe, predstavile smo već nekoliko pjesama kao što su "Ova ljubav", koja je završila u top 10 najvrćenijh pjesama te godine, pa je uslijedila "Dok čekamo dan", te "Večer" kao divna suradnja s Borisom Štokom, i druge. Ispunjavajući je osjećaj da je sve sada zaokruženo na albumu, ipak smo mi generacija koja ne zaboravlja album kao cjelinu koja objedinjuje pjesme u jednu priču.

Koliko dugo su nastajale pjesme za album? Imate li među njima pritajenih favorita?


ANITA: Kao što se Meri već dotaknula na prethodnom pitanju, album je nastajao nekoliko godina. Mnogo pjesama s ovog albuma izvodimo na koncertima, tako još jednom nakon što smo ih objavile, pjesme prolaze kroz neku svoju novu fazu, stvarno ne bih znala koju izdvojiti. Evo naše tekstopistkinje Ines Prajo i Arjana Kunštek jako su vezane uz "Večer", na kojoj nam gostuje izvrsni Boris Štok i uz "Sve male opsjene", jedna im je od dražih, evo neka bude za ovaj put izdvojen njihov izbor, a ja ću još nadodati "Pričaj mi", "Blizu ljubavi" i "Taj dan".

Iskrenost trenutka


S kime ste sve surađivali na albumu?



MERI: Fantastičnog Borisa Štoka smo već spomenule, koji nam se pridružio na pjesmi "Večer", naše pratiteljice kroz stihove kao i uvijek su Ines Prajo i Arjana Kunštek koje su dio benda još od albuma "Igra", te bih još istaknula lijepu suradnju s vašom sugrađankom Anom Stanković na klaviru u ogoljenoj klavirskoj verziji pjesme "Blizu ljubavi", na kojoj smo samo Ana i naši vokali. Anita i ja smo autorice glazbe, dok Anita također potpisuje i aranžmane uz producente Juru Ferinu i Pavla Miholjevića.

Što vam je najvažnije u kreativnom procesu? Kako uopće nastaju pjesme u Meritasu?



ANITA: Nekako uvijek spominjemo tu svježinu i želju da sebe iznenadimo nekim novim pristupom i idejom, uzbudljivom melodijom, te odmah poslije toga stiže i dosljednost kao prioritet. Ne bismo voljele da smo razočarale same sebe, odnosno da nismo išle do kraja u smislu emocija, nastojanja, truda... To ne mora uvijek nužno biti povezano s iscrpljujućim prizvukom koji ove riječi imaju, već se tiče autentičnosti, iskrenosti trenutka u kojem album nastaje. Ma uvijek težim dobroj pjesmi, tražim ono što ona predstavlja meni.

Kao netko tko je dugi niz godina na sceni, što mislite o nadolazećim generacijama domaćih glazbenika, i tko vam je od njih zapeo za uho?



MERI: Sa zadovoljstvom gledam na glazbenu scenu, bar na onaj njezin dio koji je meni ukusom blizak. Mislim da mogu govoriti u ime jedne i druge da ima dosta toga lijepoga i vrijednoga pažnje, jedva čekam vidjeti neke od izvođača, kantautora i pogotovo kantautorica kako će se razvijati i što nam sljedeće spremaju. Nova su generacija, pristup im je drukčiji, ali meni zanimljiv. Upravo smo se pridružile projetku Aquarius Recordsa Femme nouvelle koji predstavlja žensko kantatorsko stvaralaštvo. Lijepo je da smo dio ideje kroz koju učimo jedni od drugih.

Kada ste sredinom 90-ih počinjale kao Meritas, jeste li mogle zamisliti da će vaš glazbeni put trajati ovako dugo?



ANITA: Kad startaš, ne razmišljaš o tome, niti razmišljaš tako daleko. Naša 20. obljetnica prije nekoliko godina nagnala nas je na pogled unatrag, sažimanje svega što je učinjeno, i nekako nam je cijeli taj proces bio drag - što prisjećanje različitih faza, što kopanje po glazbi koja je do sada objavljena, koncertima koju su snimljeni, baš kao i onaj u Osijeku prije nekoliko godina na Svjetski dan glazbe. Takvim kopanjem po prošlosti smo se izguštale i nagradile, i to tako što je meni ispunjena želja za LP izdanjem "Meritas20", a Meri live albumom "Meritas20 live", obljetničkom koncertu iz Tvornice kulture.


"Zemlja bez granica"


Što slušate u posljednje vrijeme? Možete li izdvojiti nekoliko vama najdražih albuma ikad?



MERI: Ne bih išla na albume koji su mi najdraži ikad jer se još nadam dobroj novoj glazbi, ali se volim i vraćati na imena i albume koji su me formirali. Evo nekoliko albuma koje volimo te smo ih zajedno odabarale. Najnovije u našoj fonoteci je ime Juliette Armanet, "Brûler le feu" je album, a odličan mi je i njezin predhodni "Petite Amie". Irena Žilić - "Small Hours", isto tako "Haze", k.d. lang - "Hymns of the 49th Parallel", Depeche Mode - "Violator", Feist - "The Reminder", Eurythmics - "Revenge", David Bowie, Josipa Lisac...

Što vas još ispunjava osim glazbe? Kako najradije provodite svoje slobodno vrijeme?



ANITA: I jedna i druga volimo boraviti vani, volimo prirodu, pa tako šetnje, planinarenje, vožnju biciklom, te jako volimo druženja s prijateljima i obitelji u obliku roštiljanja, piknike. Volimo i naš book club koji evo njegujemo već nekoliko godina. Ja još izrađujem razne predmete, volim stvarati rukama, a posljednje što sam napravila je stol u dnevnom boravku i to od betonske ploče koju sam postavila na željeznu konstrukciju. Izgleda jako efektno.

Uskoro krećete s koncertima. Možete li predstaviti prateći bend? Što može očekivati publika?



MERI: Naš bend čine glazbenici s kojima sviramo već dugi niz godina i svi zajedno činimo Meritas. To publika koja posjećuje naše koncerte već jako dobro zna, ali je lijepo da ste postavili to pitanje da ih mogu i ovdje predstaviti. Oni su redom: Zdeslav Klarić na klavijaturama, Ivan Božanić na električnoj gitari, Mladen Munivrana na bas-gitari i Danijel Tuškan na bubnjevima.

Osim spomenutih nastupa uživo, koji su vam glazbeni planovi za ostatak godine?



ANITA: U sljedećem razdoblju svakako najviše iščekujemo koncerte i promociju našeg novog albuma "Pričaj mi". Krajem kolovoza dolazimo u Osijek na "Zemlju bez granica" udruge Breza. Evo, nakon prisilne pauze vraćamo se među radioničare. Čeka nas predstava za koju ćemo raditi glazbu, i to za kazalište Mala scena u Zagrebu, te predstavljanje projekta "Glazbeni Globus" koji smo upravo završile, koji možete pogledati na YouTubeu, a namijenjen je najmlađima.
 
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ
Možda ste propustili...

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

Najčitanije iz rubrike