Učionica
POZNATI SU NAJPOŽELJNIJI STUDIJI U 2022. GODINI

Izbor maturanata: Navala na logopediju dizajn, psihologiju...
Objavljeno 8. lipnja, 2022.
Koliko se gotovo tri godine specifičnih uvjeta nastave odrazilo na znanje, mogli bi pokazati ovogodišnji rezultati mature

Gotovo trideset tisuća učenika ovoga mjeseca krenulo je na ispite iz državne mature. Riječ je o generaciji kojoj su srednjoškolske dane obilježile brojne nedaće - pandemija, štrajk prosvjetara, potresi... Koliko se gotovo tri godine specifičnih uvjeta, odnosno online nastave, odrazilo na njihovo znanje, mentalno i emotivno stanje te sposobnost da izdrže sve stresove koje ih ovog proljeća i ljeta očekuju, mogli bi pokazati upravo ovogodišnji rezultati mature.



Ipak, zanimljivo je da se njihove preferencije, kada je riječ o izboru fakulteta, nisu mnogo promijenile. Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, i dalje je, među gotovo 900 studija ponuđenih u Hrvatskoj, maturantima najatraktivniji studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Prema definiciji Središnjeg prijavnog ureda, putem kojeg maturanti prijavljuju studijske programe, poželjnost studija definira se kroz omjer ukupne upisne kvote te broja maturanata kojima je taj studij prvi izbor u sustavu "Postani student". Na studij logopedije na ERF-u se može upisati 50 maturanata, a on je prvi izbor za 354 maturanta, a ukupan broj prijava je 898. Prijave fakulteta otvorene su do objave konačnih rezultata mature u srpnju, no početkom lipnja moglo se vidjeti da je na drugom mjestu po poželjnosti studij grafičkog dizajna i vizualne komunikacije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Taj studij ove godine prima 15 studenata, prvi je izbor za 76 maturanata, a ukupno ovaj studij na svom popisu ima 291 učenik. Treća je na listi najpoželjnijih psihologija, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nju je na vrhu popisa u sustavu "Postani student" imalo 382 pristupnika, upisuje ih se maksimalno 76, dok je ukupan broj prijava 1269. U top deset studija ulaze još izvanredni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, kriminalistika na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, animirani film i novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, izobrazba trenera (smjer kondicijska priprema sportaša) na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, radiološka tehnologija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, psihologija na Filozofskom fakultetu u Rijeci te studij arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom u Zagrebu.

Ispite državne mature pregledat će 593 ocjenjivača, a 126 članova povjerenstava sastavilo je pitanja uzimajući u obzir i nove kurikulume. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je da ljetni rok ispita državne mature traje do 27. lipnja. Rezultati će biti objavljeni 11. srpnja, rok za prigovore je 13. srpnja, a konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja. Podjela svjedodžbi je 20. srpnja. Jesenski rok državne mature počinje 17. kolovoza, a završava 2. rujna.
Možda ste propustili...