Učionica
ŽELJKO SUDARIĆ, DEKAN VELEUČILIŠTA "LAVOSLAV RUŽIČKA" VUKOVAR

Studentski će standard u Vukovaru biti na razini većih europskih gradova
Objavljeno 8. lipnja, 2022.
Krajnji je cilj internacionalizacija i privlačenje studenata iz Europe

Veleučilište "Lavoslav Ružička" Vukovar trenutačno ima oko 970 studenata, budući da je prošloga mjeseca održana svečana promocija više od 160 prvostupnika i diplomiranih fizioterapeuta. U tijeku su upisi za iduću akademsku godinu za one koji nisu obveznici državne mature (prije 2010. godine završili su četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje), a po okončanju državne mature počet će upisi po natječaju za redovne i izvanredne studente na sva tri studija. Interesa već sada ima, ponajprije među onima koji su se odlučili, uz rad, izvanredno upisati studij, zbog napredovanja u poslu te u skladu sa željom za cjeloživotnim obrazovanjem.



Veleučilište studentima nudi više stručnih studija: fizioterapije, preventivne fizioterapije, trgovine te upravni studij, a zadnjih su godina toliko prepoznati među mladima koji žele stjecati nova znanja da u Vukovar studirati dolaze iz svih dijelova Hrvatske, kao i susjedne Vojvodine te Bosne i Hercegovine.

O radu veleučilišta i planovima za razvoj u budućnosti razgovarali smo s dekanom Željkom Sudarićem.


Zadnjih se mjeseci najviše govori o preseljenju veleučilišta u novi prostor, obnovljenu zgradu Radničkog doma u Borovu naselju. Dokle se stiglo i kada se može očekivati dovršetak svih radova i opremanja?

- Kontinuirano govorimo kako nam je fokus na nastojanju da Vukovar bude pravi studentski grad. Preseljenjem u Radnički dom, gdje je postupak obnove pri kraju, pokrenut ćemo nove studijske programe, pri čemu prije svega mislim na nastavke, odnosno specijalističke studije za upravu i trgovinu. To nam je iznimno važno, jer naši studenti koji upišu trogodišnji studij uglavnom ne staju na tome, nego nastavljaju obrazovanje, pa moraju odlaziti u Osijek ili druge gradove. Stoga aktivno radimo na pokretanju dodatnih studijskih programa, pri čemu nam je osnovni preduvjet prostor, što ćemo riješiti preseljenjem u novi objekt. Građevinski dio projekta je dovršen, slijedi nam opremanje te zajedno s partnerima nastojimo osigurati sredstva kako bi cijeli posao bio dovršen što prije. Vjerujem kako će opremanje biti dovršeno do kraja kalendarske godine. Zgradu Radničkog doma obišli smo više puta, građevinskim dijelom smo zadovoljni, a što se tiče infrastrukture doista je sve savršeno, pa s pravom možemo reći kako ćemo imati izvrstan studentski standard kakav imaju europski studentski gradovi.

Pokrenut je postupak za izgradnju kuhinje, studentske menze i caffe bara, čime će biti zaokružena odlična ponuda studentima koji će studirati u Vukovaru. Što biste još istaknuli kao novinu?

- Trenutačno je u raspravi Zakon o visokom obrazovanju. Riječ je o novom zakonu koji je prilagođen studentima stručnih studija koji će nakon što završe pet godina imati naziv magistra struke, ovisno iz kojeg su područja. Time će biti prepoznatljivi na tržištu rada. Za sada stječu naziv stručnog specijalista i novo je rješenje svakako kvalitetnije. Također će im biti omogućen i nastavak studiranja na poslijediplomske studije, što do sada nisu mogli.


Studentski dom Leopold važna je karika u lancu izvrsnog studentskog standarda. Poznato je kako je od otvaranja uvijek popunjen i dobivate samo pohvale studenata. Koliko ste napredovali u pogledu međunarodne suradnje?

- Prošloga smo tjedna završili konferenciju "Razvoj javne uprave", u listopadu nam slijedi međunarodna konferencija "Fizioterapija u rekreaciji, sportu i wellnessu", a u svibnju smo organizirali međunarodnu studentsku konferenciju SKEI. Sve više i studenata i profesora kroz Erasmus plus program odabire naše veleučilište za stručno usavršavanje i sve više studenata iz cijele Europe dolazi nam na Ersmus na cijeli semestar. Očito su nas prepoznali kao kvalitetnu visokoobrazovnu instituciju u kojoj mogu stjecati nova znanja i usavršavati se u stručnim poljima.

Kakve su reakcije studenata i predavača koji vam dođu iz inozemstva?

- Budu prilično iznenađeni. Vjerujem kako, kad im se spomene Vukovar, još uvijek imaju predrasude kako u gradu nije sve izgrađeno, no kada dođu, bilo na stručne konferencije, bilo na Erasmus, ugodno su iznenađeni i svakako su nam dobri promotori za dolazak novih studenata i predavača, jer vidimo kako nam se sve više studenata prijavljuje upravo iz onih gradova iz kojih su nam već dolazili studenti. Ne samo da ih primimo, nego im kao i našim studentima organiziramo obilazak cijele Hrvatske. Išli su s nama na studijska putovanja sa studentima upravnog i studija trgovine, vodimo ih na sportska natjecanja s našom sportskom udrugom studenata. Trenutačno imamo šest studenata na Erasmusu koji su u Vukovaru na cijelom semestru i vodili smo ih i na svečanu sjednicu Vijeća veleučilišta. Prošloga smo tjedna imali "Erasmus teaching week", kada nam je došlo osam profesora i našim su studentima predavali iz svojih područja. Sve više smo međunarodno prepoznatljivi, najviše zbog izvrsnog studentskog standarda i kvalitetnog nastavničkog kadra i djelatnika. U njih ulažemo sredstva za stručno usavršavanje, od financiranja doktorskih studija do odlazaka na tečajeve i konferencije.

Jeste li zadovoljni ekipiranošću? Imate li dovoljno predavačkog kadra?

- Iznimno smo zadovoljni što se tiče kadra. Dakako, voljeli bismo da vanjske suradnike možemo imati kao naše zaposlenike, a uz pomoć Upravnog vijeća i resornog ministarstva dobili smo dva nova zaposlena nastavnika, čime smo se pojačali i smanjili vanjsku suradnju. Sve je to rezultat naših uspjeha, jer budite sigurni kako Ministarstvo neće odobriti i osigurati nova zaposlenja predavača ako na veleučilištu nema studenata, i ako ne vlada pozitivna klima.


Veliki promotor vašega rada je i sportska udruga studenata. Poznato je kako se s brojnih natjecanja studenti u Vukovar vraćaju s odličnim rezultatima. Što je aktualno u tom području?

- Od 9. do 12. lipnja u Poreču će biti održana završnica sportskih natjecanja za one koji su ostvarili najbolje rezultate u brojnim sportovima. Sudjelovanje u tom velikom finalu izborilo je 60 naših studenata; ženske ekipe u futsalu i rukometu, imamo predstavnike u tenisu, šahu i stolnom tenisu, nastupit će i muška i ženska 3x3 košarka ekipa. Uz mnoga sveučilišta koja broje daleko više studenata izborili smo nastupe na završnici, što pripada u velike uspjehe. Sa sportskom udrugom SUSVEVU promoviramo da smo i sportsko veleučilište i privlačimo vrhunske sportaše, pa trenutačno tri juniorske rukometne reprezentativke studiraju kod nas.

Ima li novina u izdavačkoj djelatnosti?

- U zadnje smo dvije godine objavili 15-ak izdanja naših profesora, što nam je svakako u planu, budući da nastavnici imaju obvezu nakon određenog vremenskog razdoblja izdati nešto svoje kako bi pokazali kvalitetu nastavnog procesa. Nastavnici i vanjski suradnici prijavljuju svoja izdanja koja kroz plan izdavačke djelatnosti objavljujemo u tiskanom ili elektronskom obliku, njihovi su radovi dostupni u knjižnicama diljem Hrvatske, i time dodatno potvrđuju stručnost i znanstveni rad.

Često ističete kako ste posebno ponosni što studenti koji završe obrazovanje na vukovarskom veleučilištu brzo dođu do posla, kako otvaranjem vlastitih poduzeća, tako i zapošljavanjem u brojnim institucijama i sportskim klubovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Jesu li oni najbolji promotori veleučilišta?

- U suradnji s HZZ-om pratimo daljnji put naših studenta i na njihova postignuća doista moramo biti ponosni, jer su mnogi od njih veoma uspješni u poslovnom dijelu života, brzo se zapošljavaju i definitivno su nam najbolji promotori. Najveći nam je uspjeh kada naši studenti uspiju na tržištu rada. Ako govorimo o studentima fizioterapije, danas posao fizioterapeuta rade u pet klubova Hrvatske nogometne lige, a ima ih i u mnogim rukometnim, odbojkaškim i košarkaškim klubovima. Neki samostalno pokreću posao i otvaraju svoja poduzeća u Vukovaru, Osijeku i drugim gradovima. Završeni studenti poslovnog i upravnog odjela danas u poduzećima imaju menadžerske uloge, neki su načelnici i pročelnici u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, i svaki njihov uspjeh svakako je i naš uspjeh.

Ne treba zaboraviti kako uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH imate sve više studenata iz susjednih država.

- Time smo također zadovoljni, i drago nam je što promovirajući nas u svojim sredinama motiviraju i druge da dođu studirati u Vukovar. Cilj nam je internacionalizacija i privlačenje studenata iz cijele Europe.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

Pružite učenicima priliku da rade

Besplatno oglasite poslove za učenike!

Najčitanije iz rubrike