Autoglas
OKRUGLA OBLJETNICA

HAK je obilježio 30 godina provođenja vozačkih ispita
Objavljeno 7. lipnja, 2022.
Hrvatski autoklub danas okuplja 61 udruženi autoklub s više od 230.000 članova

Hrvatski autoklub obilježio je svoj dan, 116. godišnjicu udruge i 30. obljetnicu provođenja vozačkih ispita kao poslova javne ovlasti. Danas je Hrvatski autoklub primjer nesebičnog pomaganja vozačima u nevolji te rada na prometnoj preventivi i edukaciji diljem Hrvatske. HAK je uvijek spreman pomoći svojim tehničkim i ljudskim potencijalima u trenucima kriza, a tako je bilo tijekom velike poplave u Gunji te nakon potresa na području Siska i Petrinje. Posljednja u nizu akcija je i besplatno pružanje pomoći na cesti ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj.



HAK je danas moderna nacionalna udruga, koja stabilno i odgovorno posluje, a 61 udruženi autoklub nositelji su temeljnih djelatnosti udruge. Oni svim članovima pružaju članske pogodnosti i nositelji su prometne edukacije i preventive. Unatoč krizi izazvanoj pandemijom bolesti COVID-19 HAK je zadržao rekordan broj članova, više od 230.000. Predsjednik HAK-a Slavko Tušek rekao je kako HAK aktivno djeluje u međunarodnim organizacijama, posebice Svjetskoj automobilističkoj asocijaciji FIA-i. HAK godinama ulaže znatne napore u modernizaciju sustava provođenja ispita, a rezultati se vide u znatnom padu broja poginulih i nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači. Veliki iskorak uslijedio je s audiovizualnim snimanjem ispita vožnje. Ono je omogućilo ujednačavanje kriterija i transparentnost. Od 160.262 dosad provedena ispita sa snimanjem zabilježene su samo 24 žalbe kandidata.

HAK je dodijelio priznanja i zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima. U ime institucija i pojedinaca koji su dobili priznanja i zahvalnice obratio se Josip Mataija, voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa Ravnateljstva Policije, koji je naglasio odličnu suradnju s HAK-om, razvoj sustava edukacije mladih vozača, njegovu modernizaciju i ujednačavanje standarda u cijeloj Hrvatskoj. U nas već godinama pada broj stradalih u prometu, velikim dijelom zbog kvalitetne edukacije mladih vozača, i na teoretskom i na praktičnom planu.

Mato Pavličević
NOVI PRIRUČNIK POSTANI VOZAČ
Predstavljen je i novi priručnik u izdanju HAK-a. “Postani vozač” priručnik je za osposobljavanje i polaganje vozačkog ispita C1, C, C1E, CE, D1, D1E, D i DE kategorije vozila. Autori su Sinan Alispahić i Mladenko Kordić, a recenzenti Marko Šoštarić i Igor Šiško. U 13 poglavlja ukupno je 218 stranica moderno prezentiranog nastavnog sadržaja.