Svijet
BORBE BJESNE NA ISTOKU UKRAJINE

Ruske snage zaustavljene u naletu na Sjeverodoneck, broj žrtava je golem?
Objavljeno 5. lipnja, 2022.

Kijev je u nedjelju rano ujutro potreslo nekoliko eksplozija, rekao je gradonačelnik ukrajinske prijestolnice, dan nakon što su dužnosnici rekli da su ukrajinske snage u protunapadu ponovno zauzele dio istočnoga grada Sjeverodonecka. "Nekoliko eksplozija u četvrtima glavnoga grada Darnicki i Dnjiprovskij", napisao je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu. Reutersov svjedok vidio je dim u gradu nakon eksplozija.



Najmanje jedna osoba je hospitalizirana, ali do nedjelje rano ujutro nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj, rekao je Kličko. Drugi dužnosnici rekli su da je cilj ruskog bombardiranja čini se željeznička mreža.


Unatoč kontinuiranim ruskim napadima na Ukrajinu i raširenom razaranju, Kijev je proteklih tjedana bio relativno miran nakon što je Moskva okrenula svoj vojni fokus na istok i jug, posebno intenzivnu bitku za Sjeverodoneck. Rusija je koncentrirala svoje snage za jednu od najvećih bitaka u ratu na tvornički grad, a čini se da Moskva očekuje u svojoj kampanji zauzeti jednu od dviju istočnih pokrajina na koje polaže pravo u ime separatističkih zastupnika. Serhij Gajdaj, guverner regije Luhanska koja uključuje Sjeverodoneck, rekao je da ukrajinske snage kontroliraju oko polovicu grada nakon što su ponovno zauzele veliki dio od ruskih snaga. "Bila je to teška situacija, Rusi su kontrolirali 70 posto grada, ali u posljednja dva dana su potisnuti", rekao je Gajdaj za ukrajinsku televiziju. "Grad je sada, više-manje, podijeljen napola", dodao je. Tvrdnje se nije moglo neovisno provjeriti. Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da će ukrajinski protunapadi ondje vjerojatno oslabiti bilo kakav operativni zamah koji su ruske snage postigle. Moskva je priopćila da ruske snage osvajaju grad. Ukrajinska vojska priopćila je da su ruske snage nastavile s jurišnim operacijama uz pomoć topništva i kontroliraju istočni dio Sjeverodonecka. "Situacija je napeta, komplicirana", rekao je gradonačelnik Oleksandr Strjuk u subotu na nacionalnoj televiziji, rekavši da nedostaje hrane, goriva i lijekova. "Naša vojska čini sve što može da potisne neprijatelja iz grada." Obje strane tvrde da su nanijele goleme žrtve u borbama, bitki za koju vojni stručnjaci kažu da bi mogla odrediti koja strana ima zamah za produljeni rat iscrpljivanjem u sljedećim mjesecima.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je najmanje osam osoba ubijeno, a 11 ranjeno u ruskom granatiranju u susjednoj regiji Donecku. Doneck i Luhansk čine širu regiju Donbas, gdje se Rusija nada da će preuzeti kontrolu. Sjeverodoneck s obližnjim Lisičanskom, koji su oko 80 km udaljeni od upravnog područnog središta Kramatorska, presudni su za ostvarenje tog plana ruske vojske.

Ukrajina je odbacila poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da "ne ponižava" Rusiju u ime diplomacije te kazala da nema smisla pregovarati dok se ruske vojne snage ne povuku. Macron, koji održava dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od ruske invazije 24. veljače, ponudio je posredovanje u ratu, upozorivši da ne treba ponižavati Moskvu kako bi vrata diplomatskog rješenja sukoba ostala otvorena. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je odlučno odbacio Macronovu logiku, kazavši da takvi pozivi "mogu poniziti samo Francusku i bilo koju drugu zemlju koja uputi takav poziv". "Rusija ponižava samu sebe, a bolje bi bilo da se svi usredotočimo na to kako Rusiju postaviti na njezino mjesto. To će nam donijeti mir i spasiti živote", rekao je.

U ratu, koji traje više od 100 dana, deseci tisuća ljudi su poginuli, milijuni su protjerani, a globalno gospodarstvo je poremećeno. H

NOVE PRIJETNJE VLADIMIRA PUTINA
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da će Rusija gađati nove mete ako SAD počne opskrbljivati Ukrajinu projektilima većeg dometa, izvijestila je ruska agencija TASS, prenosi Reuters. Putin nije označio mete koje Rusija planira gađati. Istaknuo je da je “buka” oko isporuke zapadnog oružja Ukrajini osmišljena kako bi se odugovlačio sukob. Ukrajina traži višecijevne raketne sustave (MLRS) M270 i M142 HIMARS za napad na ruske postrojbe i zalihe ruskog oružja u pozadini snaga. Američki predsjednik Joe Biden najavio je plan davanja Ukrajini preciznih raketnih sutava HIMARS, nakon što je dobio jamstva od Kijeva da ih ukrajinske snage neće koristiti za gađanje ciljeva u Rusiji.
Najčitanije iz rubrike