Osijek
OD OSIJEKA DO SANTIAGA DE COMPOSTELE

Osječani se odlučili na avanturu života, pješačit će 3200 km!
Objavljeno 4. lipnja, 2022.
Ivica Miložić i Biljana Brdar krenuli su na putivanje ispred kapucinske crkve, a do cilja bi trebali doći za 100 dana

Miža i Bilja imaju već dva Camina iza sebe, prvi je bio najčešći - francuski put, od Saint Jean Pied de Porta u Francuskoj do Santiaga de Compostele u španjolskoj, a drugi je bio Primitivo, španjolski put s istim ciljem. Ukupno su Ivica Miložić i Biljana Brdar u ova dva Camina prešli oko 1500 kilometara. No, u petak su se odlučili na avanturu života, pješačenje do Santiaga de Compostele iz Osijeka - najmanje 3200 kilometara!



- Ono što nam se činilo nemogućim, ipak se ostvaruje! Krenuli smo ispred kapucinske crkve, samostana sv. Jakova u Osijeku, na dugo isčekivani "Put". Skupljali smo sredstva godinu dana na sve moguće načine i najviše su nam pomogli mali ljudi velikog srca. Uspjeli smo skupiti oko 60 % potrebnih sredstava za ovaj naš pothvat. Iako nam još dosta novca nedostaje, odlučili smo krenuti u ovu našu avanturu života dugu oko 3200 km i prepustiti se Putu da nas vodi.

Zahvaljujemo svim našim donatorima, ljudima dobra srca koji su nam pomogli da ovaj naš projekt ugleda svjetlost dana. Svi vi imate posebno mjesto u našim srcima! Zahvaljujemo i dobročiniteljima koji su nam ponudili smještaj u svojim kućama na putu od Osijeka do Santiaga de Compostele (i Finisstere i Muxie). Potrudit ćemo se svaki dan objavljivati fotografije i tekstove, tako da svi oni koji to žele mogu vidjeti i pratiti što nam se događa i kako napredujemo prema konačnom odredištu - rekao je Miložić. Putovanje Osječana podržao je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.


Prije puta Miža i Bilja dobili su hodočasnički blagoslov u kapucinskoj crkvi, a potom su se uputili prema Belišću, prvoj etapi svoga Puta, koji bi trebao trajati stotinjak dana. Kako bi izbjegli prometne ceste, odlučili su se na hodanje bentom s lijeve obale Drave. Hrvatsku bi trebali propješačiti za desetak dana, a nakon Slovenije, hodat će Italijom, Francuskom te Španjolskom. Cilj u svetištu u Santiagu de Composteli nije konačan jer će se uputiti još stotinjak kilometara zapadnije, na "kraj svijeta", do Finisstere i Muxie.

Putovanje će ovaj neumoran par, kojega prati veliki broj ljudi, ne samo poklonika Camina, svakodnevno bilježiti na svojim društvenim mrežama. I jedva čekaju da stignu u prijestolnicu Galicije - Santiago de Compostelu - tada će Bilja i Miža moći postaviti kameni stupić koji označava Camino de Santiago ispred svoga kućnog praga u Osijeku.

Milan Bugarić
EL LOBO: CAMINO NIJE SPEEDY GONZALES
Brzina pješačenja na Putu nije bitna. Miložić se još uvijek dobro sjeća savjeta lokalnog iscjelitelja, El Loba, u Španjolskoj, koji mu je kratko liječio nožni palac s kojega mu je otpao nokat. El Lobo je duže od 50 godina liječio i pomagao “peregrinosima” (hodočasnicima) i dao mu je savjet (premda jedva da je išta znao na engleskom): “Camino nije Speedy Gonzales! Camino je step by step… Hodaj koliko ti tijelo dopusti, polako, a kada se umoriš, stani i odmori se!” Tada se i 3200 kilometara ne čini prevelikim problemom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike