Osijek
PREDAVANJE O INTERDSCIPLINARNOSTI NA PRIMJERU ISTRAŽIVANJA SPOLNOSTI

Štulhofer studentima o sociologiji i spolnosti
Objavljeno 3. lipnja, 2022.

Prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer održao je u četvrtak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera predavanje s naslovom "Interdisciplinarnost u sociologiji na primjeru istraživanja seksualnosti". Riječ je o predavanju u sklopu treće sezone u nizu znanstvenih razgovora u organizaciji fakultetskog Centra za interdisciplinarna istraživanja.
Predavač je predstojnik Katedre za seksologiju Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i ugledni intelektualac.


- Moje zanimanje za područje ljudske seksualnosti od početka me dovelo do toga da moram jednim uho slušati što moji kolege iz drugih znanstvenih područja govore. Znanstvena istraživanja spolnosti su od samo početka zamišljena su kao interdisciplinarna pa čak i transdisciplinarna znanost zbog toga što zahvaća različite aspekte ljudskih života. To je bilo i moje iskustvo od početka karijere, a to je suradnja s kolegama koji imaju neka druga znanja, a ponekada govore i drugim znanstvenim jezikom. Moja suradnja sa stručnjacima iz drugih znanstvenih disciplina prvenstveno je vezana uz kolege koji se bave psihologijom, s jedne strane, socijalnom psihologijom, dakle onima koji dijele interesa za tumačenje ljudskog ponašanja, a s druge to su klinički psiholozi. Riječ je o stručnjacima koji se bave osobama koji imaju određene smetnje zdravstvenog tipa kao što su seksualne disfunkcije. Djelomice su moji sugovornici i medicinari, osobito oni koji se bave javnim zdravstvom, jer jedna od važnih tema ljudske seksualnosti je pitanje rizičnog seksualnog ponašanja. To je postalo akutno pojavom AIDS-a. Upravo u interdisciplinarnoj suradnji moguće je osmisliti odgovarajuće programe koji mogu doista uspjeti smanjiti rizik, istaknuo je Štulhofer.

Govoreći o svom dolasku na ovo predavanje u Osijek, profesor Štulhofer je spomenuo zanimljivu činjenicu vezanu za njegovo podrijetlo. Naime, njegov djed Osječanin napustio je naš grad i otišao u Zagreb nakon obiteljske tragedije koju je izazvala španjolska gripa koja je poharala Europu nakon svršetka Prvog svjetskog rata. U toj strašnoj epidemiji Štulhoferov djed je izgubio svoju prvu suprugu i sina te je novi život započeo u Zagrebu.

Predavač je slikovito rekao da njegov djed nije otišao u Zagreb vjerojatno posve sigurno on sada ne bi došao u Osijek održati spomenuto predavanje. Drukčije poslaganim kockicama života pripadnika obitelj Štulhofer vjerojatno bi i na drugi način tekao njihov profesionalni i ini život. D.Celing

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike