Novosti
KONGRES EUROPSKE PUČKE STRANKE

Početak priprema za izbore za Europski parlament 2024.
Objavljeno 31. svibnja, 2022.

Manfred Weber izabran je u utorak za novog predsjednika Europske pučke stranke (EPP), a u radnom dijelu kongresa na kojemu se biralo novo predsjedništvo sudjelovao je i predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.Sažetak je to prvog dana dvodnevne konferencije EPP-a, najbrojnije političke obitelji u Europskoj uniji. U rotterdamskom Ahoy kongresnom centru okupilo se više stotina delegata i sudionika, a ova je konferencija označena i kao početak priprema za političku kampanje za izbore za Europski parlament 2024. godine.

Uoči konferencije obznanjeno je kako je Weber jedini kandidat za predsjednika, na toj poziciji naslijedio je Donalda Tuska koji se ponovno ozbiljnije namjerava angažirati na političkoj sceni u svojoj domovini - Poljskoj. Hrvatski eurozastupnici Karlo Ressler i Tomislav Sokol kao glavni razlog Weberova izbora vide u njegovom golemom političkom iskustvu te ne vide prepreku u tome što je istovremeno i predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu. Najbolje ga poznaje zastupnica Željana Zovko, budući da je potpredsjednica toga kluba. "On je čovjek kompromisa, onaj koji pomiruje razlike juga i sjevera Europe, pomiruje sve ono što demokršćanska stranka jest, ali ima razumijevanja i za određene liberalne situacije koje živi sjever Europe. Jednako tako on je političar koji u ovom trenutku zna iskoračiti i reći dosta i na Putinovu invaziju Ukrajine, pa i Erdoganu kada se ne poštuju ljudska prava, kada se miješa i u odnose u susjednim zemljama", rekla je Zovko.

Premijer Plenković, uz svog kolegu grčkog premijera Kyriakos Mitsotakis​a te Robertu Metsolu, predsjednicu Europskog parlamenta, bio je sudionik okruglog stola na kojemu se debatiralo kako kroz ujedinjenost obraniti zapadnu demokraciju. "Za Hrvatsku, koja je i sama bila žrtvom agresije režima Slobodana Miloševića, nijednog trenutka nije bilo dileme kako se postaviti u situaciji kada je počela agresija na Ukrajinu. Odmah smo donijeli odluke o pomoći", naglasio je premijer Plenković.

Prvog dana raspravljalo se o aktualnoj gospodarskoj i političkoj situaciji, kako Europu ponovno učiniti energetski neovisnom, kako ponovno osnažiti sigurnost i obranu Starog Kontinenta, a poslana je i poruka podrške raseljenim Ukrajincima.

Posebno nagradom za zasluge nagrađen je Aleksej Navaljni, ruski oporbeni političar, koji je u svoj proslijeđenoj poruci zamolio da se u ovoj situaciji "ne poistovjećuju Putin i ruski narod".

U srijedu, drugog dana kongresa EPP-a, održat će se izbor deset, među ukupno jedanaest kandidata, stranačkih potpredsjednika, a među njima je i Dubravka Šuica (HDZ). Bolji poznavatelji odnosa u EPP-u prognoziraju kako se može očekivati njezin izbor na još jednu važnu političku dužnost. Šuica je, podsjetimo, i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju. D.Kuštro
Možda ste propustili...

TRPJET ĆE GRAĐANI I GOSPODARSTVO

Prosvjedi ne prestaju, policija spušta tenzije

ORGANIZACIJA ZA EKONOMSKU SURADNJU I RAZVOJ

Očekuje se skroman rast svjetskog gospodarstva