Osijek
SIMULACIJA IZVANREDNOG DOGAĐAJA

”Gorjela” zgrada Županije,
ljudi skakali kroz prozore
Objavljeno 31. svibnja, 2022.
Pokazna vježba operativnih snaga civilne zaštite Osječko-baranjske županije

Na Trgu A. Starčevića u Osijeku, u utorak je održana pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije. U sklopu vježbe simuliran je izvanredni događaj - požar u zgradi u kojoj je sjedište Osječko-baranjske županije te potom niz aktivnosti koje su uključivale gašenje požara, spašavanje ozlijeđenih osoba i drugih aktivnosti u izvanrednim situacijama. U pokaznoj vježbi sudjelovali su pripadnici Stožera Civilne zaštite OBŽ-a, Vatrogasne zajednice OBŽ-a, Policijske uprave osječko-baranjske, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a, Zavoda za hitnu medicinu OBŽ-a, Društva Crvenog križa OBŽ-a, Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanica Osijek, Radiokluba Osijek i Ravnateljstva Civilne zaštite Područnog ureda Osijek.- Pokazna vježba operativnih snaga Civilne zaštite OBŽ-a u ovom se obujmu obavlja jednom godišnje, a sada je u sklopu obilježavanja tjedna naše županije održana na Trgu Ante Starčevića. Izvedena je atraktivna vježba gašenja požara u samom sjedištu OBŽ-a i spašavanja unesrećenih. Uključene su sve operativne snage čiju spremnost provjeravamo, kao i funkcionalnost opreme i svih resursa. Dakle, simulacija same vježbe požar je u prizemlju zgrade koji se proširio na prvi kat, gdje se održava svečani prijam, od skakanja u zračni jastuk ispred same Županije, pa sve do spuštanja unesrećenih koje je izveo HGSS. Apsolutno je važno provjeravati spremnost, svaka postrojba ju često izvodi zasebno, a u sklopu godišnje vježbe sve operativne snage izvode je zajedno - istaknuo je Mato Lukić, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ-a.

Simulacija za izvedbu vježbe održane na glavnom osječkom trgu, bila je požar u prizemlju zgrade Županije, kojega su uočili djelatnici OBŽ-a. Nazvani su brojevi 112 i 193, koje su proslijedile poziv policiji, hitnoj medicinskoj pomoći i vatrogascima, koji prvi izlaze na intervenciju. U pokaznoj akciji sudjelovali su Javna vatrogasna postrojba Grada Osijeka i DVD Osijek Gornji grad. Prvo su iz zgrade evakuirani djelatnici koji su se nalazili u prizemlju koji je bio ugrožen požarom. Nakon vatrogasaca na terenu se pojavila policija koja je izvršila regulaciju prometa.

- Glavna teme pokazne vježbe je požar, a osim vatrogasnih postrojbi sudjelovale su sve operativne snage civilne zaštite. Svibanj je mjesec zaštite od požara, pripreme za protupožarnu sezonu su u tijeku, a svake godine uoči Dana županije (2. lipnja) organiziramo jednu vježbu, pa smo se ove godine odlučili da to bude upravo požarna vježba - rekao je Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek.

Nakon evakuacije ugroženih, uslijedilo je spašavanje unesrećenih s prvog kata zgrade, sa zglobnom platformom Javne vatrogasne postrojbe, koje je zatim zbrinula hitna pomoć, jer je pri dojavi ustanovljeno određen broj osoba koje su lakše ili teže ozljeđene. Uz pomoć zračnog jastuka, koji se koristi samo u izvanrednim situacijama, a kojega su donirali članovi DVD Gornji grad, izvršeno je izvlačenje ugroženih osoba koje su iskakale kroz prozor na katu. Pred sam kraj pokazne vježbe, nakon što je lokaliziran požar u prizemlju, HGSS je spašavao ljude s balkona zgrade, no vodeći pritom računa da se radi o zgradi koja je kulturna baština, dodatno su zaštitili samo pročelje kako ga ne bi oštetili.

- Ova pokazna vježba je jako dobra prilika da pokažemo opremu i spremnost. Posebno se u ovakvim situacijama obraća pozornost na uigranost koja je jako važna kod svih žurnih službi, a posebno hitne medicinske pomoći. Djelatnici hitne medicinske pomoći u slučaju masovne nesreće prvo moraju napraviti trijažu koja je izuzetno važna, i koja se temelji na tome da se daje hitna pomoć pacijentima kojima je to nužno. Dakle, pruža se pomoć onim tzv. crvenim pacijentima, čije je izlječenje izgledno - dodala je Silvana Sabo, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

Veliki broj okupljenih Osječana na Trgu Ante Starčevića sa zanimanjem je promatrao "požar u zgradi Županije".

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

BICIKLISTIČKO-FILANTROPSKA KAMPANJA

Pedala solidarnosti postigla željeni cilj

ATRIJ ARHEOLOŠKOG MUZEJA

Mali arheolozi do 8. srpnja

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA OSIJEK

Akcija davanja krvi u MO Tenja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana