Osijek
GRAD OSIJEK PRAVODOBNO SE PRIPREMIO

Novi zrakoplov i više od 7,5 milijuna kuna za borbu protiv komaraca
Objavljeno 28. svibnja, 2022.
Radić: Čak 60 posto općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji nema planirana dostatna sredstva za borbu protiv komaraca

Na sjednici Hrvatskoga sabora koja je održana 27. svibnja izglasan je rebalans državnog proračuna kojim je Osijeku odobreno 2,5 milijuna kuna dodatne financijske pomoći za ovogodišnju borbu protiv komaraca.



- Grad Osijek ove je godine ozbiljno pristupio pripremi sustava kontrole i tretiranja komaraca. U proračunu smo za to osigurali 5,15 milijuna kuna. No, nažalost, moram istaknuti kako čak 60 posto općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji u svojim proračunima nema planirana dostatna sredstva za borbu protiv komaraca, a najveći broj njih planira simboličnih od 10 do 50 tisuća kuna, što znamo da nije dovoljno. Bezbroj smo puta na vlastitoj koži mogli osjetiti da komarci ne poznaju administrativne granice grada Osijeka, pa tako ni susjednih općina i gradova. Početkom svibnja uputio sam Vladi Republike Hrvatske zamolbu za financijsku pomoć za provedbu mjera dezinsekcije na području Grada Osijeka, a na sjednici Hrvatskoga sabora krajem svibnja izglasali smo rebalans proračuna sa 77 ruku kojim je Gradu Osijeku odobreno dodatnih 2,5 milijuna kuna od Vlade RH za borbu protiv komaraca - ističe osječki gradonačelnik Ivan Radić te zahvaljuje saborskim zastupnicima i Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem na dodatnim sredstvima.


Provedbeni plan



Tijekom 2021. godine grad Osijek proveo je 109 preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, za što je utrošeno 5,7 milijuna kuna, a Vlada RH pomogla je s dodatnih 1,6 milijuna.

- Već u siječnju ove godine usvojili smo Godišnji program i Provedbeni plan kontrole komaraca. Ugovoren je monitoring, kao i stručni nadzor i kontrola učinkovitosti tretmana, te izvođači tretmana. Prvi su larvicidni tretmani odrađeni 20. svibnja. Nastavni zavod za javno zdravstvo potvrdio je njihovu uspješnost. Ono na čemu inzistiramo od svih uključenih u sustavu kontrole je pravodobna, brza, ali i učinkovita borba u suzbijanju protiv komaraca. Novost je i novi avion, dvomotorac, koji može letjeti i iznad naseljenih mjesta, pa ćemo se ove godine boriti s pomoću dva aviona protiv komaraca - dodao je Radić.

Saborski zastupnik Goran Ivanović naglašava kako komarci nisu problem samo Grada Osijeka ili pak Osječko-baranjske županije, već svih koji žive u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

- Omeđeni smo velikim rijekama, a gdje ima velike vode, ona će se prije ili poslije razliti. Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti je platforma na kojoj trebamo djelovati mi saborski zastupnici s ovog područja, jer smatramo da komarce treba ugraditi u njega s obzirom na to da oni doista jesu javnozdravstveni problem. Apelirao bih još jednom na okolne općine koje u svojim proračunima imaju sredstva koja moraju trošiti za borbu protiv komaraca da poštuju preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, jer ovo je naš problem i možemo ga riještiti jedino zajedničkim snagama - rekao je Ivanović.


Monitoring od ožujka



Nataša Turić, ravnateljica NZJZ OBŽ-a, isiče kako je monitoring započet već u ožujku, a situacija na terenu je vrlo zadovoljavajuća.

- Uz praćenje pojavnosti komaraca, redovito pratimo vodostaje Drave i Dunava, koji u sljedećih tjedan dana još uvijek ne prelaze granicu plavljenja. Zasad neće biti velike najezde poplavnih komaraca, bar u u ovom razdoblju koliko možemo prognozirati. Što se tiče odraslih komaraca, njihova se brojnost prati jednom tjedno na području grada Osijeka, a trenutačno se kreće između jedne i 145 jedinki, što su niske brojke, u odnosu prema istom vremenu prošle godine, kada se na pojedinim lokacijama zabilježilo i do 40 tisuća jedinki - dodala je Turić.

Nikola Kučar

EDUKACIJA STANOVNIŠTVA


Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u suradnji s Gradom Osijekom svake godine provodi kampanju trajne informacije i edukacije lokalnog stanovništva o svim mjerama koje svaki odgovorni pojedinac može napraviti u svom okruženju i na taj način sudjelovati u smanjenju brojnosti komaraca. I ove godine ćemo u svim gradskim četvrtima dijeliti, dva puta godišnje, edukativne letke, a na našim web stranicama www.zzjzosijek.hr možete u svakom trenutku biti informirani o stanju na terenu, kao i svim preporukama koje su izdane od strane NZJZ OBŽ-a, pojasnila je Turić.

GOSPODARSKI PROBLEM


Komarci nisu samo javnozdravstveni, nego i gospodarski problem. Prekobrojnost i najezda komaraca koje traju od travnja do listopada negativno se održavaju na javno zdravlje, kvalitetu života svih nas u Osijeku, ali nažalost i na gospodarstvo i turizam, dodao je Radić.

Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike