Osijek
HRVATSKE VODE ZAPOČELE SU SANACIJU I IZMULJIVANJE KANALA

Stotine riba uginulo u kanalu kod Ernestinova
Objavljeno 27. svibnja, 2022.

Mještani Ernestinova obratili su nam se molbom da provjerimo od kuda dolazi neugodan miris u njihovo mjesto, a vrlo brzo smo, u razgovoru s Robertom Kordeljom, v.d. predsjednika Športskog ribolovnog društva Linjak Ernestinovo, doznali da se radi o velikom pomoru ribe u kanalu kod pumpne stanice Paulin Dvor.

 

- Hrvatske vode započele su sanaciju i izmuljivanje kanala te uređenje obale i da bi se to odradilo trebalo je ispumpati vodu, ali i premjestiti ribu koja se ondje nalazi. Na žalost, nikoga nisu obavijestili o točnom datumu početka radova, javili su nam se prije oko dva mjeseca da će početi raditi, ali ne i točno kada. Voda je ispumpana velikom brzinom, a riba je ostala na suhom i uginula u velikom broju.  Radi se o kanalu prepunom ribe i na popisu je voda gdje smiju riboloviti svi koji imaju dozvolu. Mi smo zaduženi za brigu o ribljem fondu - pojašnjava Kordelj.

Kako dalje dodaje, radi se o kanalu koji je dio sliva rijeke Vuke, koji ima svrhu obrane od poplave, odvlačenje oborinskih voda i prebacivanje vode s tog dijela u Vuku koja dalje otječe u Dunav. Predsjednik ŠRD Linjak Ernestinovo ističe kako je rijeka Vuka jedna od najvećih mrestilišta riba, a članovi društva uspjeli su u dva dana prebaciti dio ribe u manji kanal. Navodno je u petak među ribama koje su uspjeli spasiti bilo i nekoliko šaranskih matica teških po 15 do 20 kilograma koje imaju vrlo veliku tržišnu cijenu i mnogi privatni ribnjaci bi ih rado voljeli imati.

 

 Što se tiče radova, počeli su kada je u tijeku vrhunac mriještenja autohtone vrste dunavskog vretenastog divljeg šarana koji je cijenjena riba na tržištu, razmnožava se prirodnim putem, a za sve to potrebni su idealni uvjeti koji su sada najbolji. Trenutno je i na snazi zabrana ribolova na tu vrstu ribe.

Ovo nije prvi pomor ribe na tom području. Naime, u lipnju 2016. godine, nakon dojave građana, dežurni vodopravni inspektor u suradnji s inspektoricom Hrvatskih voda, obilazeći kanal kod crpne stanice Paulin Dvor,  uočili su onečišćenje kanala i pomor oko 150 kilograma ribe.

- Uzeli su dva uzorka vode iz kanala kako bi se ustvrdilo uslijed čega je došlo do pomora ribe. Djelatnici centra 112 Osijek putem Ministarstva poljoprivrede-inspekcijske službe angažirali su izlazak ribočuvara Zajednice Športske ribolovne udruge Osijek koji je obišao teren. Ribočuvar je u suradnji sa djelatnicima općine Ernestinovo i njihovim odobrenjem na Zakonom prihvatljiv način zbrinuo uginulu ribu, izvijestili su tada iz Županijskog centra 112 Osijek. S.Lacić

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike