Sport
IMA I U HNL-U VRLO ZANIMLJIVIH IGRAČA

Bijelo-plavi na tržištu traže gladne i željne
Objavljeno 28. svibnja, 2022.
Prioritet pri dovođenja bit će hrvatski nogometaši ili oni koji razumiju hrvatski jezik. Bjelici je taj detalj jako važan

Nogometaši Osijeka još će 15-ak dana biti na odmoru, a onda će se opet okupiti na početku priprema za novu sezonu. Trener i sportski direktor Nenad Bjelica već je poručio kako ima jasne planove glede igračkog kadra, a u njima je i pojačavanje momčadi.Bit će zanimljivo vidjeti na kojem će tržištu kupovati Bjelica jer već od ranije su poznati njegovi stavovi kako preferira igrače koji razumiju hrvatski jezik, ali i bolje razumiju što NK Osijek znači u hrvatskim okvirima. Bjelica očito nije fan "hladnih profesionalaca" koji će u Gradski vrt doći isključivo zbog novca.

Osijeku trebaju "gladni"


Nakon svake sezone dobrodošla je stvar ubrizgavanje svježe krvi u igrački roster, a Osijekov je po prosjeku godina jedan od starijih u HNL-u, pa se ne treba iznenaditi ako će Bjelica ovog ljeta dovoditi tzv. razvojne igrače, točnije one koji su između 23 i 25 godina starosti. Iskustvo iz prošle sezone govori kako je idealna kombinacija za momčad kombinacija mladosti i iskustva. Ovog drugog Osijek ima dovoljno, ali možda mu malo nedostaje igrača koji su gladni i željni dokazivanja. Taj dio mogao bi dobiti povratcima Diona Drena Belje i Adrijana Leona Barišića s posudbi, te već osiguranim transferom mladog Crnogorca Nikole Janjića.

- Barišić će ostati s nama, Janjića ćemo također zadržati kod nas, a vidjet ćemo kako će se razvijati situacija s Beljom jer za njega ima dosta interesa. Rekao sam već kako ćemo u ovom prijelaznom roku tražiti igrače za sve linije u momčadi - rekao je ranije Bjelica.

Ipak, ostaje pitanje koliko se sam sebe sputao željom za dovođenjem igrača koji igraju u Hrvatskoj ili u susjednim zemljama.

- Nije to problem. Ima u HNL-u dosta zanimljivih igrača za nas - smatra trener bijelo-plavih.

To je točno, ali je pitanje koliko je njih dosupno bijelo-plavima. Dosad se Bjelica pokazao vrlo snalažljivim jer je iz inozemstva vraćao hrvatske igrače poput Fiolića, Bartoleca i Bralića, pa nije isključeno kako će opet slijediti isti trag.

Nadogradnja


Međutim, možda i važnije pitanje od dovođenja pojačanja jest nadogradnja same igre bijelo-plavih. Taj dio mogao bi biti ključan za uspjeh u nadolazećoj sezoni jer Osijek ima kvalitetan igrački kadar u kojem, dojma smo, ovog proljeća nisu svi bili maksimalno iskorišteni. Tu prije svega mislimo na Miju Caktaša i Kristijana Lovrića. Obojica su u osječkoj svlačionici pet četiri-pet mjeseci, obojica su došla nakon završetka zimskih priprema, pa ih se moralo ukalupiti u hodu. No sada će Bjelica imati dovoljno vremena igru nadograditi na način u kojem će njih dvojica moći dati najbolje od sebe. Taj se dio možda malo razmimoilazi s osnovama poimanja Bjeličinog nogometa, ali poznata je priča kako je najbolji trener onaj koji igru slaže prema igračima s kojima raspolaže, a ne onaj koji se slijepo drži svojih ideja.

Pred Bjelicom je zahtjevno ljeto jer od transfera mogle bi biti važnije novosti koje će unijeti u igru svoje momčadi.

Dalibor Keler
ŠEST UTAKMICA TIJEKOM PRIPREMA
Nogometaši Osijeka bi tijekom pripremnog razdoblja za novu sezonu trebali odigrati šest utakmica. Prva će biti protiv Slaven Belupa u Osijeku neposredno prije odlaska u Sveti Martin na Muri. Tamo su planirana četiri susreta, među kojima je ogled protiv grčkog velikana Olympiacosa, a nakon povratka u Osijek tjedan prije početka nove sezone planirana je “generalka”. Imena svih suparnika iz osječkog klub će vjerojatno objelodaniti na dan prozivke 13. lipnja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana