Osijek
PROIZVOĐAČI NISU PODIGNULI CIJENE

Usprkos inflaciji, tržnica je jeftina
Objavljeno 28. svibnja, 2022.

Ponuda sezonskog voća i povrća na glavnoj osječkoj tržnici na Gajevu trgu uistinu je bogata u ovo doba godine, kako smo se uvjerili u petak prilikom obilaska Osječanima omiljenog mjesta za nabavu svježih i kvalitetnih namirnica. Iako smo svjedoci galopirajuće inflacije, i posjetitelji i izlagači s kojima smo razgovarali govore kako nisu primijetili znatan porast cijena i na popularnoj “piji”.



- Ne mogu reći da su cijene osjetno više, možda tek za kunu ili dvije. Recimo, vezica blitve po koju sam danas došla već godinama stoji pet kuna, a ista je stvar i sa šparogama, koje moja obitelj obožava, pa ih često ovdje kupujem - rekla nam je Osječanka Martina Krstičević, koja na tržnicu, kako kaže, odlazi svakodnevno.

Kada je riječ o šparogama, čija je sezona na vrhuncu, isto nam protvrđuje prodavačica svježih šparoga iz Ivankova, Antonija Damjanović.

- Iako su troškovi proizvodnje i transporta porasli, cijene se nisu mijenjale, iste su već godinama, a koliko primjećujem, otprilike je isto i s drugim proizvodima - rekla nam je Antonija, koja ističe kako su cijene na Osječkoj tržnici povoljnije u usporedbi s nekim drugim gradovima.

- Nedavno me posjetila prijateljica iz Pule, koja se nije mogla načuditi cijenama na osječkoj tržnici. Govori mi kako je za nju odlazak na tržnicu u tom gradu pravi luksuz - dodaje ova prodavačica.

Kad smo kod cijena, spomenimo da kilogram rajčice, ovisno o kvaliteti, stoji između 15 i 30 kuna. Za vezicu mladog luka potrebno je izdvojiti pet kuna, za rotkvice šest, a cijena šparoga kreće se od 10 do 20 kuna. Cijena paprika još uvijek je paprena te je za kilogram potrebno izdvojiti 25 kuna, a može se kupiti i na komad, što će vas stajati od četiri do šest kuna. Pola kilograma mladog krumpira stoji 15 kuna, svježi krastavac 15, jagode od 12 do 15, a trešnje 25 kuna za kilogram.

Prilikom obilaska tržnice primijetili smo kako neki prodavači ne ističu cijene svojih proizvoda. Iako je ta pojava rijetka, valja upozoriti da postupaju suprotno Općim uvjetima isporuke usluge na javnim tržnicama na malo u Gradu Osijeku, koje je na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu, kao isporučitelj komunalne usluge javnih tržnica donijela Tržnica d.o.o. Naime, Članak 12. tog dokumenta propisuje da roba izložena za prodaju mora imati vidljivo istaknutu cijenu, a tvornički ili proizvođački pakirani proizvodi potpunu deklaraciju.

Ivan Alilović
Najčitanije iz rubrike