Regija
UTRKE „LITICE OKO VIROVITICE“

Marija: Iako sam se pitala tko me tjerao na ovo, planiram doći i dogodine!
Objavljeno 28. svibnja, 2022.
Sjajna članica Atletskog kluba Slatina Doroteja Santi sedam kilometara svladala je za 37 minuta i 12 sekundi

VIROVITICA/SLATINA


Jedna od najmlađih utrka Slavonsko-baranjske trail lige pod nazivom „Litice oko Virovitice“ održana je prošlog vikenda po stazama Bilogore, kroz šume, uz jezero, po livadama i brdima virovitičkoga kraja u prigradskom naselju Sveti Đurađ, koju je organizirala Sportska zajednica Virovitičko-podravske županije uz pomoć desetaka vrijednih volontera.

Od ukupno 427 natjecatelja koji su dobili broj za sudjelovanje, tri utrke traila (kratku, srednju i dugu) završilo je 399 trkača u muškoj i ženskoj konkurenciji. 
Na stazi dugoj sedam kilometara trčalo je 206 natjecatelja, a pobjedu je odnio Mateo Ledinski iz Bjelovara s vremenom 33:28. Nepune četiri minute poslije njega na cilj je stigla najbrža trkačica u konkurenciji žena, sjajna srednjoprugašica Doroteja Santi, članica Atletskog kluba Slatina. Ona je sedam kilometara svladala za 37 minuta i 12 sekundi, a kao šesta u ukupnom poretku iza sebe je ostavila mnogo muških natjecatelja i sve žene. 
Na stazi dugoj 15 kilometara najbrži od ukupno 116 natjecatelja bio je Goran Đogolović iz AK Sljeme, koji je tu udaljenost prevalio u vremenu 1:06:04. U konkurenciji žena slavila je Sara Špiranec iz Atletskog kluba Virovitica.

Najdulja staza bila je duga 25 kilometara i u toj utrci natjecalo se ukupno 77 trkača. U muškoj konkurenciji prvi je na cilj za 1:47:29 stigao Dejan Radanac iz RC Kotlich Dive Slavonski Brod, a kao odličan 29. u ciljnu ravninu ušao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović. U ženskoj konkurenciji najbrža bila je Jasna Plemeniti iz AU Moslavina u pokretu, koja je stigla na cilj za 2:32:53. 

Utrka „Litice oko Virovitice“ i ove je godine privukla i veliki broj Slatinčana. Osim Doroteje Santi, na sedam kilometara trčali su Monika Maravić Prašnički, Veronika Sertić, Siniša Jelinek i Miloš Čović, a na 15 kilometara svoju kondiciju testirali su Boris Presečan, Damir Topolovec, Srđan Radulović, Igor Pipić, Danilo Cimbaljević, Lareta Žubrinić, Iva Šantić, Maja Šantić, Suzana Miklošević i Sandra Kraljik. Među natjecateljima „Litice oko Virovitice“ koji žive ili rade u Slatini, 25 kilometara svladali su Zlatko Šantić, Goran Draksler, Marija Bešlić i Mišo Nicinger. Neki natjecatelji sudjelovali su u tim utrkama kao individualci, a neki su članovi klubova Jump, Moslavina u pokretu, Biciklističkog kluba Slatina, te udruga Motiv i Šapice.

Svi su hvalili organizaciju, a Marija Bešlić, jedna od slatinskih sudionica (Šapice) zapisala je: Startni paket bogat, plus kiflice, čvarkuše, jabuke, sokići i kave – ma čovjek gotovo ne bi ni krenuo… Sunce nas nije štedjelo pa smo se topili ko čvarci, a na okrjepama se sladili svime što nam je došlo pod ruku… Iako sam se zapitala tko me tjerao na ovo, planiram doći i dogodine!”

A koliko je taj događaj važan za Viroviticu pokazuje činjenica da su na start utrke došli i sudionike pozdravili virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je i sudjelovao u utrci, gradonačelnik Ivica Kirin, njegova zamjenica Vlasta Honjek Golinac, tajnica Sportske zajednice VPŽ Dora Međimorec, načelnik županijske Policijske Siniša Knežević i predsjednik Vijeća MO Sveti Đurađ Ivan Ćavarušić. Upute trkačima dao je jedan od inicijatora utrke Kruno Tomljanović, koji je i trasirao trkačku stazu. 

Petar Žarković

Najčitanije iz rubrike