Sport
TALIJANI NAGAĐAJU, PREDSJEDNIK OSIJEKA I DALJE ŠUTI

Bjelica, ipak, (ne) odlazi
Objavljeno 27. svibnja, 2022.
Iako se stalno špekulira oko trenerove budućnosti, sve izgleda kao da je dogovoren njegov ostanak

Neizvjesnost, pa i razne špekulacije, oko ostanka Nenada Bjelice na klupi Osijeka traje i dalje. Prividni mir koji trenutačno vlada oko Gradskog vrta, jer su struka i igrači na odmoru, narušila je priča iz Italije da je Osijekov trener jedan od kandidata za klupu prvoligaša Spezije.



Nenad je već bio u tom klubu, u sezoni 2014./15., kada se Spezia borila za ulazak u Serie A, ali nije u tome uspio. Spezia je sezonu završila 16. među prvoligašima, pa njezini čelnici sljedeće sezone žele napraviti iskorak na rezultatskom planu, a u tome bi im, smatraju, dobro došao baš Nenad Bjelica. U biti, to je samo jedna od sličnih priča koje se oko Nenada pojave svako malo, a sada je potencirana njegovim određenim nezadovoljstvom u Gradskom vrtu.

Inače, Bjelica s Osijekom ima takav ugovor da ga može napustiti u bilo kojem trenutku ako dobije unosnu ponudu ili ako sam tako odluči. Tako da godina ugovora koju još ima s bijelo-plavima i nije nekakva prepreka za odlazak. Međutim, posve je druga priča ono što Bjelica želi. Vijesti iz Italije nije želio komentirati.

- Trenutačno sam na odmoru, a za medije ću opet govoriti 13. lipnja - kratko je poručio.

Nenad voli biti tajanstven, ali ta rečenica ima jasnu pozadinu. Tog dana, naime, počinju pripreme NK Osijek za novu sezonu, a već je dogovoreno kako će nakon prozivke biti konferencija za novinare. Posljednjih desetak dana stekao se privid da se ona početna bura oko njegova nezadovoljstva stanjem u određenim segmentima kluba primirila. I sam Nenad slao je jasne poruke:

- Razgovarao sam s predsjednikom Ferencom Sakaljem i otvoreno mu objasnio što me tišti. Želim ostati u Osijeku i odraditi treću godinu ugovora. Želje i motiva imam, ali neke stvari moraju se promijeniti. No radim tako kao da ću još pet godina biti u Osijeku.

Zasad se, bar službeno, promijenilo nije ništa. Istina, Sakalj i Bjelica obavili su još neke razgovore prije susreta u Velikoj Gorici, a iz izvora bliskih klubu doznajemo kako se priča kreće u smjeru nastavka suradnje. Ostaje samo pitanje na koji će način Sakalj udovoljiti Bjeličinim željama oko pojačavanja logistike. Postoji nekoliko načina, a jedan od njih je da se sam predsjednik aktivnije uključi u bavljenje svakodnevnom klupskom problematikom. Nekako nam se čini kako je to put prema određenom kompromisu, u kojem će obje strane trebati prinijeti određenu žrtvu, a sve u interesu - NK Osijek.

Ako ćemo predviđati, čini nam se kako će na kraju vuk biti sit, a sve ovce na broju. Bjelica će ostati, ostat će i Vladimir Čohar, koji je u cijeloj toj priči prozivan bez pravog razloga jer on zapravo samo provodi strategiju koju je dogovorio s klupskim vlasnicima. Ključna osoba je predsjednik Ferenc Sakalj, koji se treba prestati igrati skrivača pred osječkom javnošću i napokon službeno završiti priču o Bjeličinoj budućnosti na klupi Osijeka. Zna se kako su čelnici vrlo zadovoljni Nenadovim radom, a čini nam se kako je jaz nastao između trenutačnih Bjeličinih i klupskih rezultatskih ambicija. Nenad želi trofeje, a čelnici su zadovoljni plasmanom u Europu, a za korak više čeka se preseljenje na novi stadion. Međutim, to ne znači da do tog trenutka treba živjeti u rezultatskoj hladovini. No jedno je sigurno, neizvjesnost i špekulacije oko Bjeličine budućnosti treba prekinuti što prije, i to službenim obraćanjem predsjednika Sakalja medijima i navijačima. Iako, ako ćemo iskreno, pitanje je postoje li uopće upitnici oko nastavka suradnje.

Ozbiljan klub, što NK Osijek jest, ne bi si smio dopustiti početak priprema za novu sezonu pod tako nerazjašnjenim okolnostima i s takvim trenerovim statusom. Zato nam se čini kako je u pozadini zapravo Bjeličin ostanak već dogovoren. Ako je tako, onda ostaje samo jedno - zaboraviti na sve što je bilo i od prvog dana priprema početi graditi pozitivno ozračje, jer bez njega će sve biti uzaludno.

Dalibor Keler
NAJVAŽNIJI SU ČISTI ODNOSI
Za sezonu koja dolazi Osijeku najvažniji trebaju biti čisti odnosi. Ako će ostati na klupi, Bjelica treba sam sa sobom raščistiti, te trzavice koje su se pojavile u završnici protekle sezone ostaviti iza sebe. Osijek ga treba, ali samo ako je fokusiran na svoj opseg djelovanja - sportsku politiku. Za ostalo može sugerirati i razgovarati, ali ne i kadrovirati.

61
posto pobjeda ostvario je Nenad Bjelica u dvije sezone na klupi Osijeka. No dojam o uspješnosti dodatno će pojačati podatak da je od njegovih 67 susreta na klupi Osijek u 60 utakmica ostao neporažen. To je učinak vrijedan pozornosti, pa doista jedino nedostaje poneki trofej

7
prvenstvenih poraza u dvije sezone s Bjelicom na klupi doživio je Osijek. Istina, ne može ih se nabrojiti na prste jedne ruke, ali svejedno to nije teško. Gubili su Osječani u Bjeličinoj eri od Dinama (triput), Gorice (dvaput), Istre 1961 i Slaven Belupa

Najčitanije iz rubrike