Svijet
OFENZIVA NA ISTOKU UKRAJINE

Na udaru ruskih raketa više od 40 gradova na istoku
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Rusija je poslala tisuće vojnika u Donbas napadajući s tri strane u pokušaju da opkoli ukrajinske snage

Ukrajinska je vojska u četvrtak objavila da su ruske snage napale više od 40 gradova u regijama Donecku i Luhansku na istoku Ukrajine.



"Kao rezultat granatiranja poginulo je pet civila, a 12 je ranjeno", objavljeno je na Facebook profilu ukrajinskih oružanih snaga. Protekli mjesec Rusija se usredotočila na preuzimanje potpune kontrole u Donbasu. "Borbe su dosegnule maksimalni intenzitet i čeka nas duga i izrazito teška etapa", kazala je novinarima ukrajinska zamjenica ministra obrane Gana Maljar.

Visoki dužnosnik ukrajinskih vojnih snaga rekao je da Rusija trenutačno ima prednost u borbama u istočnoj regiji Luhansku. "Rusija ima prednost, ali mi činimo sve što možemo", rekao je general Oleksij Gromov. On je dodao kako je Ukrajina zamijetila da Rusija premješta raketni sustav Iskander prema zapadnoj bjeloruskoj regiji Brest, zbog čega raste strah od novih raketnih napada na zapad Ukrajine. U novim ruskim bombardiranjima Harkiva, drugog grada u Ukrajini koji je počeo povratak normalnom životu sredinom svibnja, poginule su četiri osobe, objavio je regionalni guverner Oleg Sinegubov na Telegramu. "Okupatori ponovno bombardiraju regionalno središte", napisao je.

Rusija je poslala tisuće vojnika u Donbas napadajući s tri strane u pokušaju da opkoli ukrajinske snage koje drže Sjeverodonjeck i Lisičansk. Njihovim padom cijela pokrajina Luhansk pala bi pod rusku kontrolu, ključni ratni cilj Kremlja. Gradovi Sjeverodonjeck i Lisičansk prije su bili pod intenzivnim bombardiranjem. Luhanski guverner Serhij Gajdaj upozorio je da su ruske snage uništile sve osim jednog mosta preko rijeke Donjec te da prijeti opasnost da Sjeverodonjeck bude odsječen.

Dok Moskva nastoji učvrstiti kontrolu na zauzetom teritoriju, predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se pojednostavljuje postupak za stanovnike novoosvojenih područja da dobiju rusko državljanstvo i putovnice. Ruski parlament ukinuo je gornju dobnu granicu za profesionalne vojnike, ističući potrebu da se zamijene izgubljeni vojnici. U kasnonoćnom obraćanju preko videa, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je, komentirajući nova ruska pravila o novačenju, rekao: "(Oni) više nemaju dovoljno mladića, ali još imaju volje za borbu. Trebat će još vremena da se ta volja slomi."

"Rusija neće biti ratni pobjednik, a uvjete bilo kakvog mirovnog sporazuma ne smije nametati ruski predsjednik Vladimir Putin", poručio je u četvrtak njemački kancelar Olaf Scholz. "Putin će ozbiljno pregovarati o miru samo ako shvati da ne može slomiti obranu Ukrajine", rekao je Scholz u govoru na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. "Neće biti diktiranog mira", istaknuo je Scholz. "Ukrajina to neće prihvatiti, a nećemo ni mi", istaknuo je njemački kancelar. Scholz je u svom govoru naglasio i kako je uvjeren da Putin neće pobijediti u ratu s Ukrajinom te da je Rusija već doživjela neuspjeh u pitanju strateških ciljeva invazije. U tom je kontekstu istaknuo i da je cijena rata enormna i da ona raste svakoga dana za Putina i njegov aparat. Scholz se u svom govoru nije osvrnuo na ukrajinske zahtjeve za isporukom više teškog naoružanja Kijevu, unatoč konkretnim zahtjevima ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe u Davosu u srijedu.

Dijana Pavlović
HRVATSKA ĆE I DALJE POMAGATI UKRAJINI
Hrvatska podupire suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine kojoj će i dalje humanitarno, politički i tehnički pomagati, rekao je u četvrtak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. On je u Zagrebu razgovarao s potpredsjednicom ukrajinskog parlamenta Olenom Kondratiuk koja je zahvalila na dosadašnjoj pomoći, uključujući prihvaćanje tisuća ukrajinskih izbjeglica. "Jandroković je istaknuo snažnu solidarnost i duboko suosjećanje hrvatskog naroda s ukrajinskim, kao i punu političku potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu i neovisnosti Ukrajine", stoji u saborskom priopćenju. Kondratiuk je izvijestila je o aktualnoj vojnoj i humanitarnoj situaciji u Ukrajini te prenijela njihova nastojanja za što skorijim kandidacijskim statusom za članstvo u Europskoj uniji.

Možda ste propustili...

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

Najčitanije iz rubrike