Regija
PARTNERSTVO U GRADNJI DJEČJIH VRTIĆA

Bošnjaci će sa Županjom,
Općina Vrbanja s Otokom
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Potiču se funkcionalna spajanja i pri bodovanju projekata, podružnicama dječjih vrtića dodijelit će se dodatni bodovi
ŽUPANJA



Gradsko vijeće utvrdilo je interes Grada Županje i donijelo odluku o partnerstvu u projektu izgradnje Dječjeg vrtića u Bošnjacima, koji će Općina kandidirati na otvoreni poziv za dodjelu nepovratnih sredstava za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova.



Ako projekt bude prihvaćen, Grad će, kao osnivač Dječjeg vrtića Maslačak Županja, osnovati podružnicu vrtića u Bošnjacima. Sva će prava i obveze biti regulirane sporazumom o zajedničkoj suradnji i financiranju rada Dječjeg vrtića Maslačak Županja. Na tu su se opciju, objašnjava načelnik Andrija Juzbašić, u Općini odlučili zbog ušteda i lakšeg funkcioniranja, a time će, što je, naglasio je, bitno, biti konkurentiji i povećati si šansu za prolazak na natječaju. Prilikom bodovanja prijava pristiglih na natječaj kao područni vrtić ostvaruju pravo na dodatne bodove jer država potiče upravo takva funkcionalna spajanja lokalnih jedinica. Napominje da se mališani iz Bošnjaka već godinama koriste uslugama vrtića u susjednoj Županji, pohađale su ga generacije njihove djece, te je pohvalio izvrsnu suradnju s tom predškolskom ustanovom. U “Maslačku” je, nadalje navodi, i danas više od 20 djece koju roditelji svakodnevno odvoze u Županju, a Općina im sufinancira 50 posto cijene boravka u vrtiću.

Vrijednost projekta je 7.017.055,73 kune. Novosagrađeni objekt s pripadajućim sadržajima Podružnice “Maslačka”, kapaciteta 75 djece, bit će u vlasništvu Općine Bošnjaci. Odnos Grada i Općine temelji se na sufinanciranju troškova redovitog i investicijskog održavanja te kapitalnih investicija vezanih uz proširenje ili podizanje kvalitete usluga u vrtiću, sufinanciranju rada djelatnika, a sve sukladno s udjelom broja djece i mjestom rada zaposlenih u vrtiću “Maslačak”. Sufinanciranje rada Dječjeg vrtića “Maslačak” za Općinu Bošnjaci odnosi se na objekt u Bošnjacima, a Općinsko vijeće Bošnjaka za svoje će područje donijeti odluke o participaciji roditelja u ekonomskoj cijeni dječjeg vrtića, koju utvrđuju nadležna tijela te ustanove. Za zajedničke poslove sistematizirana su radna mjesta: ravnatelj, voditelj računovodstva, tajnik, pedagog i zdravstveni voditelj, a proračunska sredstva za plaće osiguravat će se razmjerno udjelu broja djece u ukupnom broju djece upisane u ustanovu. Sve su pojedinosti točno definirane sporazumom koji će potpisati gradonačelnik Županje Damir Juzbašić i načelnik Bošnjaka Andrija Juzbašić.

Načelnik Vrbanje Velimir Redl zadovoljno ističe da su u Gradu Otoku prihvatili prijedlog o partnerstvu u gradnji vrtića u Vrbanji. “To su nam susjedi, imamo jako dobre i korektne odnose i izišli su nam u susret. Njihova će nam pomoć puno značiti i na tome im velika hvala”, ustvrdio je.

Reprezentativni će se objekt prostirati na 950 kvadrata, predviđeni kapacitet vrtića je 74 djece, a ondje će se provoditi i program predškole.

Marija Lešić Omerović
PODRUŽNICA “PUPOLJKA” U VRBANJI
Na suradnju u organizaciji predškolske djelatnosti odlučili su se i Općina Vrbanja i Grad Otok, koji će kao osnivač Dječjeg vrtića “Pupoljak” osnovati podružnicu u Vrbanji. Prijedlog sporazuma obje su strane jednoglasno prihvatile. Time će Općina kao prijavitelj projekta ostvariti deset bodova više. Na Mjeri 7.4.1 lani nisu prošli, nisu imali dovoljan broj bodova. I sada očekuju velik interes kandidata i više ne žele riskirati. Odlučili su iskoristiti ono što je u njihovoj moći i osigurati si dodatne bodove da prođu na natječaju.

Andrija Juzbašić načelnik Bošnjaka

Razlog su uštede i lakše funkcioniranje, a kao područni vrtić županjskog “Maslačka”, koji su pohađale generacije djece iz Bošnjaka, bit ćemo konkurentiji i povećati si šansu prolaska na natječaju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike