Regija
SKUPŠTINA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Zaiskrilo oko priziva savjesti ginekologa
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
VINKOVCI



Na 10. sjednici Županijske skupštine čelnici županijskih ustanova, od medicinskih i za skrb do onih za ceste i sanaciju izvorišta, podnijeli su izvješća za 2021., a izvješće o proračunu županije u prošloj godini podnijela je Sandra Adžaga, pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija.

- U prošloj godini Županija vukovarsko-srijemska ostvarila je prihod od milijardu i 55 milijuna kuna, ili 81 posto planiranog iznosa. Izvorni prihodi županije na kraju 2021. iznose 92 milijuna kuna, što je samo 30,4 posto županijskog proračuna, a zajedno s korisnicima samo osam posto ukupno ostvarenih prihoda. Ukupni višak je nešto veći od 9,6 milijuna kuna i utrošen je na pokrivanje troškova sustava navodnjavanja Ervenica i Lipovac te za dizalo koje će se graditi u vinkovačkoj bolnici – rekla je Sandra Adžaga, a župan Damir Dekanić drži kako su financije mogle biti i bolje, ali da su u okviru svojih mogućnosti, ovlasti Skupštine i župana, učinili jako mnogo.

- Jedna od stvari koje nas najviše opterećuju u proračunu veliki su projekti koji nose jako puno novca i očekujemo uplate iz državnog proračuna i fondova, a one ne stižu onom dinamikom kojom bismo mi željeli. Tada moramo imati određene rezerve kako bismo pokrili taj trošak i platili radove i situacije jer tek po plaćenim situacijama možemo tražiti povrat tih sredstava, a to traje duže nego što se očekuje. No projekti ne trpe negativne posljedice i vjerujemo da nećemo morati posezati za kreditom – rekao je župan Dekanić.

Nakon što je ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci, dr. Krunoslav Šporčić podnio Izvješće o radu vinkovačke bolnice za 2021. godinu, Davor Benić iz SPD-a ravnatelja je upitao kako je moguće da vinkovačka i vukovarska bolnica, udaljene 20-ak kilometara, imaju dijametralno suprotne stavove glede priziva savjesti, pa u vinkovačkoj bolnici svih devetero ginekologa ima priziv savjesti zbog koje ne obavljaju pobačaje, a u vukovarskoj bolnici sedmero je ginekologa i nijedan nema priziv savjesti. Benić je upitao jesu li ginekolozi u vinkovačkoj bolnici u prizivu savjesti zbog kršćanskih, moralnih i etičkih načela ili su u strahu da bez priziva savjesti neće biti prepoznati u nekim raspodjelama rukovodećih radnih mjesta?

- Priziv savjesti osobna je stvar svakog liječnika na koju uprava bolnice nema nikakav utjecaj. Imali smo jednog liječnika koji nije imao priziv savjesti, ali se povukao nakon medijskih napisa ‘Jovica iz Šida dolazi u Vinkovce raditi abortuse’. Uglavnom, važno je naglasiti kako se u našoj bolnici mogu obaviti pobačaji jer smo s vanjskim suradnikom sklopili ugovor prema kojem će svakoj pacijentici biti omogućen ovaj postupak. Dakle, Opća županijska bolnica Vinkovci osigurala je ženama ostvarivanje ovog zakonskog prava – odgovorio je dr Šporčić. M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike