Osijek
TRIBINA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U OSIJEKU

Krleža je aktualan danas kao i 1935.
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Na Filozofskom fakultetu u Osijeku održana je tribina u organizaciji EstLaba. Naslov tribine bio je Što nam govori Krležina "EVROPA DANAS (1933/2022)". Povod temi bio je istoimeni Krležin esej, prvi put objavljen 1935., no njegova neposredna aktualnost lako se može povezati s Europom u kojoj smo danas situirani. Na događaju su postavljana mnoga pitanja, poput: Može li se uopće "europski projekt" danas misliti neovisno o NATO-milijardama za naoružanje? Ili, ima li u Krležinu ciničko-kritičkom pristupu opstojećoj realnosti Europe nekad što ne bilo aktualno za Europu koju "živimo" danas?

O tim temama razgovarao je filozof i sociolog Tonči Valentić sa zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta s profesorima s Filozofskog fakulteta u Osijeku: pjesnikom i teoretikom Goranom Remom, teatrologom Ivanom Trojanom, kao i filozofom Marijanom Krivakom.

Je li Krleža proročki nagovijestio našu suvremenost? Je li on doista, posebice svojim esejističkim, novelističkim, teatarskim i romanesknim opusom, "suvremenik Evrope"? Konačno, ne i najmanje važno, kakav je njegov odnos s Osijekom, posebice u kontekstu njegova glasovita "Osječkog predavanja"?

Kao i kod samog Krleže, prevladavali su mnogi polemički tonovi. Također, neupitna "predanost" medijske kulture spektakla realno opstojećoj slici Europe pokazuje se manipulativnom iluzijom, kao u Krležino doba, još više danas.M.K.
Najčitanije iz rubrike