Kultura
STEPHAN LUPINO U MUZEJU ĐAKOVŠTINE

U vrtlogu strasti, nemira, napetosti
Objavljeno 27. svibnja, 2022.
Izložba intrigantna naziva, "Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti", poznatog hrvatskog fotografa, slikara, kipara, ali i humanitarca Stephana Lupina otvorena je u Muzeju Đakovštine. Autorica joj je dr. art. Mirna Rudan Lisak, a Lupino svoj lupinizam đakovačkoj publici predstavlja slikama, fotografijama, skulpturama u drvu i dr. U centru lupinizma je čovjek, žena, njihova intimnost, zavođenje, strast, druga propitkivanja. Oslanjajući se na sažetak teksta Mirne Rudan Lisak, autorice istoimene izložbe održane u Gliptoteci HAZU-a 2021. i publikacije koja ju je pratila, ravnateljica Muzeja Đakovštine Marina Božić govorila je o Lupinovoj preokupaciji čovjekom.

- Nakon prve faze, faze fotografije, u svojoj sljedećoj fazi Lupino propituje tko je čovjek, što čini njegov identitet. Na temelju tema koje nagovještavaju apokalipsu iščitava se da je samo umjetnost rješenje za ovaj svijet, koji vodi u nepravdu i destrukciju - rekla je Božić, dodavši i kako je u središtu umjetnikove pozornosti žena, snažna i emancipirana. Božić je dodala i da Lupino nikoga ne slijedi: "Ovdje govorimo o originalnosti, jedinstvenosti, ali i angažiranosti."

- Ovjde nipošto nije riječ o taštini, već o stilu umjetnika pojedinca koji suvremenim svijetom hrabro kroči sam - svijet je to kojim odavno ne postoji stil kao ishodišna točka oko koje su u prošlosti sve grane umjetnosti mogle organizirati svoj izraz - navodi, uz ostalo, o Stephanu Lupinu, njegovoj umjetnosti i hrabrosti u njoj dr. art. Mirna Rudan Lisak.

Izložba ima i humanitarni karakter - prodajom ulaznica za ovaj događaj po cijeni od deset kuna, iako njihova kupnja nije obveza, Muzej se pridružuje humanitarnoj akciji Dobro je činiti dobro, koju će Grad Đakovo organizirati na Dan državnosti, u ponedjeljak, 30. svibnja. Nakon kratkog Lupinova obraćanja, uz poruku kako o njemu govore njegova djela, izložbu je otvorio gradonačelnik i saborski zastupnik Marin Mandarić izrazivši zadovoljstvo što se izložba pridružuje gradskoj humanitarnoj akciji Dobro je činiti dobro, u kojoj prikupljena sredstva tradicionalno idu u humanitarne svrhe. Građane je pozvao da joj se pridruže. S.Župan
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente