Kultura
MLU: PREDSTAVLJANJE DONIRANE SLIKE

”Bogorodica s djetetom” iz 19. st. osječko je skriveno blago iz obitelji Neumann
Objavljeno 27. svibnja, 2022.

Muzej likovnih umjetnosti predstavio je javnosti doniranu sliku "Bogorodica s Djetetom" neutvrđenog autora, koja datira oko sredine 19. stoljeća.
Sliku je Muzeju likovnih umjetnosti poklonio gospodin Teodor Sobović, u uspomenu na svoju voljenu pokojnu suprugu Doru (Teodoru) Sobović. Bračni par Sobović, cijenjeni glazbeni pedagozi, Osječanima je, vjerujemo, poznat po tome što je obrazovao generacije osječkih glazbenika. O samoj donaciji, njezinoj povijesti i vrijednosti koju znači Muzeju likovnih umjetnosti govorili su gospodin Sobović, ravnatelj Muzeja Eduard Hudolin, i kustos Ivan Roth.

- Slika koju gospodin Sobović poklanja Muzeju potječe iz ostavštine osječke obitelji Neumann (Dragutinović), a, ženidbenim vezama, pripala je gospođi Dori Sobović. Sliku je bračnom paru Neumann, Dragutinu i njegovoj supruzi Adeli, rođ. Kalivoda, poklonio biskup Josip Juraj Strossmayer najvjerojatnije kao vjenčani dar. Kao posebnu zanimljivost donacije ističemo i fotografiju biskupa s darovnom posvetom bračnom paru Neumann, koja glasi: "Iz ljubavi i priateljstva Josip Juraj Strossmayer, Biskup". Slika je djelo neutvrđenoga klasicističkoga slikara 19. stoljeća koji svojim slikarskim stilom evocira djela majstora firentinske visoke renesanse, u prvom redu Andree del Sarta i njegovih sljedbenika. Slikana je klasičnim akademskim stilom lazurnim namazima i sfumatoznim načinom, a izabrana sakralna tematika u skladu je s vokacijom i misijom biskupa Strossmayera, objasnio je kustos Roth.

- Slika je preživjela mnoge godine i nedaće poput ratova, u Domovinskom je ratu bila zbrinuta prvo u Zagrebu, potom u Puli, te je ipak našla put kući u Osijek, i sada pred okupljenima, u dom odakle je počela svoje putovanje, u kući obitelji Neumann - kazao je Teodor Sobović. Kao dodatnu zanimljivost i opravdanost što poklanja sliku Muzeju, Sobović je istaknuo da je zgrada u kojoj se danas nalazi Muzej likovnih umjetnosti pripadala upravo obitelji Neumann. Stoga je odlučio da se "slika vrati doma", kazao je Sobović te se pred okupljenima vrlo lijepom i emotivnom gesto oprostio od slike, pruživši joj poljubac kao posljednji ispraćaj u vjerne ruke Muzeja, u spomen svojoj dragoj supruzi Teodori.

Muzej likovnih umjetnosti jedna je od najvažnijih specijaliziranih baštinskih ustanova nacionalnog značaja koja se bavi čuvanjem, prikupljanjem, istraživanjem i valorizacijom nacionalne i europske umjetničke baštine. Fundus Muzeja likovnih umjetnosti konstantno se obogaćuje predmetima kulturno-povijesne važnosti, najčešće u formi otkupa i donacija. Svakih pet godina Muzej, već tradicionalno, javnosti prezentira novine u svom fundusu izložbom Akvizicije; upravo je nedavno (krajem veljače) zatvorena posljednja izložba akvizicija, na kojoj su prikazani otkupi i donacije prethodnog petogodišnjeg razdoblja, istaknuo je ravnatelj Hudolin. M. Vuk

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana