Kultura
AKTIVNO U KNJIŽNICI MUZEJA SLAVONIJE

Ikonografija novca u službi diktature: Novac nije samo sredstvo plaćanja
Objavljeno 27. svibnja, 2022.
Numizmatički odjel Muzeja Slavonije ugostio je Vladimira Geigera i Suzanu Leček, autore knjige "Bog čuva Jugoslaviju: politička i ideološka pozadina dizajna i ikonografije novčanica Kraljevine SHS/Jugoslavije" čiji je izdavač Hrvatski institut za povijest.

Kako se moglo čuti na promociji, knjiga odgovara na pitanje kako je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca/Jugoslavija (1918. - 1941./1945.) na svojim novčanicama predstavila sebe, i to vlastitim građanima i svijetu. Istraživanjem je dokazano da, kao prvo, nije učinjeno ono što je bilo osnovno, a to je predstaviti složeni nacionalni sastav države. Umjesto ravnoteže simbola raznih nacija, bar onih priznatih, uspostavljena je apsolutna dominacija srbijanskih povijesnih simbola. Kao drugo, na njima se ne pojavljuje "narod". Tada je to bio novi zahtjev, ali postao je glavnim pravilom 20. stoljeća. Pri tome kada se govori "narod" misli se na prikaze istaknutih pojedinaca čija su postignuća zadužila naciju i državu (posebice u znanosti i kulturi) kao i na prikaze pojedinih društvenih skupina poput seljaka, radnika, žena, pisaca, slikara i drugo. Umjesto uvođenja važnih osoba izvan politike, na novčanicama Kraljevine javljaju se jedino vladari kuće Karađorđević. Umjesto prikaza društva dominiraju prikazi države i njene moći. Iako se izborom ikonografije na novčanicama država nastojala prikazati stabilnom, jakom i gospodarski naprednom, pokazala je svoju pravu narav: prenaglašenu ulogu države, dominaciju srbijanske elite, potiskivanje drugih nacija i zanemarivanje socijalne strukture. Potiskivanje drugih nacija u kraljevini vidljivo je i preko novčanica nakon 1929. godine kada trojezične novčanice zamjenjuju isključivo one na srpskom jeziku.

Inače, Numizmatički odjel Muzeja Slavonije, koji vodi Branislav Miličić, ima petnaest zbirki i 100.000 primjeraka kojima je obuhvaćen: metalni i papirni novac, medalje i plakete, žetoni, poštanske marke. Dio svega mogao se pogledati na promociji ove vrijedne knjige. D.Majetić
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike