Kultura
IZLOŽBA U ĐAKOVAČKOJ KATEDRALI

Kovačić: Izložba u kripti svjedočenje je vjere umjetnošću
Objavljeno 27. svibnja, 2022.
Izložba naziva "Kiparevo svjedočenje vjere" dio je nacionalnog projekta Strossmayerovim putem, a povezuje dvije nadbiskupije

Kulturna i umjetnička baština izriče najdublju ljudsku težnju i traženje ljudskog duha. Odnos čovjeka i kulture zato je dvojak i dijalektičan; čovjek stvara kulturu, ali i kultura oblikuje čovjeka, te društvo u kojem živi. Čovjek je, s jedne strane, tvorac kulture, a, s druge strane, kultura ga oblikuje kao osobu i kao društveno biće. Kultura i umjetničko stvaralaštvo zato su lakmus-papir vjere i religioznosti nekog naroda i neke sredine, a na osobit način samog umjetnika. Pokazatelj su prožetosti evanđeoskim vrednotama i idealima te kršćanskom vjerom i nadom samog umjetnika i sredine u kojoj živi, promišlja, stvara i ostavlja tragove svoga promišljanja i svoga identiteta.



Naviješta Boga


Rekao je to, otvarajući u četvrtak u kripti katedrale u Đakovu izložbu "Kiparevo svjedočenje vjere", ak. Kuzme Kovačića, đakovačko-osječki nadbiskup, mons. dr. Đuro Hranić. Do 11. rujna postavljena je izložba snažno prožeta vjerom, duhovnošću u više materijala i izraza, a organizatori su joj Đakovačko-osječka i Splitsko-makarska nadbiskupija, uz suorganizaciju Spomen-muzeja biskupa Strossmayera Đakovo, Grada Đakova i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu i Galerije umjetnina u Splitu, koji su posudili djela za izložbu.

- Velika mi je radost što uz grob biskupa Strossmayera, u kripti njegove katedrale sv. Petra, koja je simbol njegova života, djela, pastirske službe i svih njegovih nastojanja, započinje niz povremenih izložbi kiparskog i drugog umjetničkog stvaralaštva, po kojima izričemo sebe i svoj kršćanski identitet, gdje po primjeru biskupa Strossmayera mi idemo u susret drugima i ulazimo u dijalog s njima, dopuštajući da oni prošire naše horizonte, da nas obogate, ali i gdje mi obogaćujemo druge svojim kršćanskim identitetom i evanđeoskim vrednotama, te tako stvaramo novo društveno ozračje u kojemu smo svi braća te sinovi i kćeri istog nebeskog Oca - poručio je Hranić, koji je za Kovačićevu izložbu rekao da je areopag na kojemu ak. Kovačić hrabro i vrlo uspješno naviješta Boga i svjedoči svoju vjeru te kripti na nov način potvrđuje njezinu vrijednost hramskog predvorja u kojemu se susreću, ulaze u dijalog i razumiju ljudi različitih svjetonazora te se, dotaknuti iskustvom transcedencije, zajednički uspinju stepenicama do euharistijskog stola, gdje među okupljene dolazi i svoje lice objavljuje uskrsli Krist Gospodin.

Dekan KBF-a u Đakovu, prof. dr. Vladimir Dugalić, u uvodu je rekao da se danas susrećemo s izričajem vjere koja je nadahnjivala ak. Kovačića.

Promišlja svijet


- U izloženim skulpturama otkrivamo vjeru kao način razmišljanja, pogled na sam život, na nas same i svijet oko nas. Naime, uronjen u Kristovo otajstvo i Božju logiku ljubavi, vjernik sve promatra očima vjere. Razum, prosvijetljen vjerom, vidi i promišlja svijet i samoga sebe na način koji nadilazi našu ovozemnost i otvara se onomu nadiskustvenom, transcendentalnom. U svjetlu osobnog iskustva vjere nadilazimo našu ograničenost osjetila, koja je uvjetovana našom tjelesnošću, i otvaramo se djelovanju Božje misli - rekao je, uz ostalo, prof. Dugalić, dodavši da Crkva od samih početaka cijeni umjetnost kao izričaj osobnog iskustva vjere, ali i kao način prenošenja vjere u kulturi. Gradonačelnik Marin Mandarić izrazio je zadovoljstvo da, naglasio je, umjetnik takva ugleda i opusa izlaže u Đakovu, u katedrali.

- Ova izložba svjedočenje je vjere umjetnošću - poručio je ak. Kovačić, izrazivši zahvalnost za sve što je za vjeru, kulturu i umjetnost učinio biskup Strossmayer.

Suzana Župan
- Izložba je dio projekta što će zaživjeti na nacionalnoj razini pod nazivom Strossmayerovim putem, povezujući dva prostora - Đakovačko-osječku i Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Povezuju se u jedan smisao - da je hrvatski narod povezan snažnom vjerom i duhovnošću. Ovime smo htjeli apostrofirati da je vjera živa u hrvatskoj umjetnosti - rekao je autor izložbe, povjesničar umjetnosti Milan Bešlić. Za Kovačića kaže da je uvijek jednostavan, konkretan, govornik svoje vjere.

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike