Ekonomija
PAMETNA SELA - INVESTICIJA BUDUĆNOSTI

Brzi internet preduvjet je za prodaju kroz kratke opskrbne lance i poslovanje OPG-ova
Objavljeno 27. svibnja, 2022.
Pametna sela mogu zadovoljiti potrebe svojih stanovnika, ali i privući nove. Stanovnicima sela potrebno je osigurati socijalnu, društvenu i komunalnu infrastrukturu kako bi ostali živjeti na selu, a preduvjet za to je osigurati višeizvorsko financiranje, jer Fond za ruralni razvoj nije dostatan kako bi se sve potrebe ruralnog prostora zadovoljile.

Kazala je to Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, koja je bila panelistica na panelu pod nazivom: "Pametna sela – investicija budućnosti?" na konferenciji Smart City Summit 2022. održanoj u organizaciji BSB events.

Petir je istaknula i kako se pametna sela vežu uz digitalizaciju, a u pogledu toga hrvatska sela ne stoje dobro jer 40 % hrvatskog ruralnog prostora nema širokopojasni brzi internet, a što je preduvjet za prodaju proizvoda preko kratkih lanaca opskrbe hranom, vođenje i poslovanje OPG-a, obrta ili poduzeća te uvođenje mobilnosti ili drugih rješenja koja bi bila u skladu sa zelenim ambicijama EU-a.

"Stanovnike sela treba pitati što im treba da bi ostali živjeti na selu, te pod kojim uvjetima mogu proizvoditi hranu i baviti se poljoprivredom ili nekom drugom gospodarskom djelatnošću, a da to bude isplativo i održivo", rekla je Petir i upozorila da ambiciozne strategije koje se donose u uredu u Zagrebu ili Bruxellesu često ne odgovaraju stvarnim potrebama stanovnika sela.

Petir je stava da pametna sela mogu doprinijeti ublažavanju depopulacijskih procesa. "Ruralni prostor ne smije ostati prazan jer to nije samo pitanje proizvodnje hrane ili očuvanja biološke raznolikosti", rekla je Marijana Petir.

"Smart City Summit obuhvatio je temu pametnih sela koja se pokazala atraktivnom, potvrdila da za nju postoji interes i da prilika za dijeljenje znanja nikad nije previše", rekla je Tea Kurfürst iz tvrtke Pametna sela Hrvatske, Revent Smart d.o.o. "Modernizacija infrastrukture, povećanje dostupnih usluga, primjena inovativnih pristupa te digitalnih alata mogu unaprijediti atraktivnost ruralnog područja ponajprije za lokalno stanovništvo i poduzetnike. Implementaciju pametnih sela potrebno je strateški planirati kako bi takav koncept razvoja ruralnih područja zaživio u punom smislu", rekla je Tea Kurfürst.

Predsjednica Hrvatske mreže za ruralni razvoj Verica Mušić upozorava da jedan od ključnih uzroka propadanja ruralnih sredina, a time i nacionalnog identiteta koji se ogleda u njihovoj raznolikosti jest i u nedostatku demokratskih procesa u donošenju odluka.

Z.Rupčić
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike