TvObzor
FLORENCE + THE MACHINE: DANCE FEVER

Plesna groznica i vrtlog pokreta
Objavljeno 27. svibnja, 2022.
Središnji motiv je ples s folklornim elementima srednjeg vijeka uz što je Florence utkala i vlastita iskustva

Florence + The Machine objavili su dugoiščekivani peti album "Dance Fever", a paralelno s njim predstavljen je i najnoviji singl "Dream Girl Evil". Riječ je o petom singlu (nakon "Free", "My Love", "King" i "Heaven Is Here").



Nove pjesme Florence Welch je sa svojim Mašinama većinski snimala u Londonu, a nastajale su tijekom pandemije - u iščekivanju "onog starog svijeta bez ograničenja". Album, kojeg su producirali Florence, Jack Antonoff i Dave Bayley, donosi 14 pjesama, među kojima su i ranije plasirani singlovi redom vizualno popačeni čarobnim spotovima hvaljene redateljice Autumn De Wilde. Središnji motiv albuma je ples s folklornim elementima srednjeg vijeka uz što je Florence utkala i vlastita iskustva plesne discipline koja su joj je pomogla na putu do trijeznosti. Fascinaciju plesnom manijom (choreomania), renesansnim fenomenom u kojem su skupine ljudi - ponekad tisuće - plesale do iznemoglosti glazbenica je otkrila neposredno prije pandemije, a uzevši u obzir da je jedno cijelo desetljeće bez prekida provela na intenzivnim turnejama svijetom, ne čudi kako su ovakvi motivi duboko rezonirali s njom. Album ujedno dočarava ono što joj je najviše nedostajalo usred izolacije - klubovi, plesanje na festivalima, vrtlog pokreta i zajedništva te nada u ponovna okupljanja.

Ukratko, "Dance Fever" donosi ono najbolje iz Florence i predstavlja ju na vrhuncu moći kada dolazi do potpuno ostvarene samospoznaje, lukavo se šali na svoj račun te se igra idejama identiteta, muškog i ženskog, kao i temama iskupljenja i slavlja. Na kraju krajeva, glazba je jedinstvena umjetnička forma koja ima moć pomoći čovjeku u različitim životnim okolnostima - moć da opusti i oslobodi anksioznosti, pa makar samo na trenutak.
Tanja Kvorka
https://florenceandthemachine.net/
U spotu za singl “Free” u ulozi Florenceine anksioznosti pojavljuje se istaknuto ime britanskog filma Bill Nighy, a glazbena čarolija isprepletena s vizualnim elementima prožima se i u ranije predstavljenoj plesnoj himni “My Love”, snažnoj pjesmi “King” te “Heaven is Here”, pjesmi koja se bavi temama obitelji, ženstvenosti, a ponajviše opiranjem definiranim rodnim ulogama.

Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike