Crna kronika
VANDALIZAM U STARIM JANKOVCIMA

Oštećena tradicionalna kuća - kulturno dobro
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Za sada nepoznati vandal oštetio je u Starim Jankovcima tradicionalnu kuću koja je svrstana u kulturno dobro. PU vukovarsko-srijemska izvijestila je kako je 33-godišnji Vukovarac djelatnicima PP Vinkovci prijavio da su na obiteljskoj kući u Starim Jankovcima oštećeni prozor i ulazna vrata, a vandal je oštetio i dio ograde dvorišta.

- Nadležnom državnom odvjetništvu dostavljena je kaznena prijava zbog "oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra". Tragamo za počiniteljem - rekao je glasnogovornik PU Dragoslav Živković. Načelnik općine Stari Jankovci, Dragan Sudarević našao je dokument u kojemu je rješenje o "svojstvu kulturnog dobra na nekretnine" iz 2014. Riječ je o oronuloj kući u kojoj nitko ne živi, ali je zanimljiva kao arhitektonski spomenik s početka prošlog stoljeća.

- Prijašnja vlasnica umrla je 2007. Nakon njezine smrti nasljednici su često obilazili i održavali kuću, ali posljednjih godina jako rijetko. Radi se o izoliranom imanju u Ulici Josipa bana Jelačića i vjerojatno je riječ o vandalizmu, a ne pokušaju pljačke. Svojevremeno je Općina Stari Jankovci bila zainteresirana za kupnju kuće i stavljanje u funkciju, ali, nažalost, imali smo drugih prioriteta. U skoroj budućnosti nije isključeno da u suradnji s trenutačnim vlasnicima nekretninu stavimo u funkciju kao kulturno dobro i kao izrazito specifičnu gradnju kuća početkom 20. stoljeća. Iz kuće se, naime, stepenicama ide u podrum, a iz podruma u nekadašnji vinograd - kaže načelnik Sudarević. M.Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike