Crna kronika
RASTE BROJ POŽARA NA OTVORENOM PROSTORU

Spaljivala suhu travu, pa zapalila susjedi travu u dvorištu i staru drvarnicu
Objavljeno 26. svibnja, 2022.

Unatoč brojnim upozorenjima policije i vatrogasaca, pa i "paprenim" kaznama, građani i dalje neoprezno pale biljni otpad i izazivaju požare. Tako je u utorak oko 9 sati, u Domobranskoj ulici u Kusonjama u Požeško-slavonskoj županiji, 63-godišnjakinja spaljivala suhu travu, a da nije poduzela potrebne mjere i radnje kako ne bi izazvala požar. Vatra se ipak proširila na dvorište 65-godišnjakinje. Pri tome je izgorjela suha trava i stara drvarnica. Protiv 63-godišnjakinje slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara.



Prošlog petka, u Požeško-slavonskoj županiji, dogodila su se tri požara na otvorenom prostoru, a u jednom slučaju 60-godišnjak si je spalio vinograd. U mjestu Vetovo, oko podne, 60-godišnjak je u vinogradu spaljivao suhu travu i nisko raslinje. Muškarac nije pazio, pa se vatra zbog vjetra proširila na cijeli vinograd veličine 1 hektar. Uz to što je spalio svoj vinograd, 60-godišnjak je, kao i ranije navedena 63-godišnjakinja dobio prekršajnu prijavu. Ništa bolja situacija nije ni u drugim slavonskim županijama, pa je tako samo 16. svibnja, u Nemetinu, došlo do požara na otvorenom prostoru i nadstrešnici, pri čemu je izgorjelo oko 10 bala sijena i dio autoprikolice. Vatrogasci pozivaju građane na oprez.

- Veliki postotak požara, eksplozija i drugih nesreća čije posljedice saniraju vatrogasci rezultat je ljudske pogreške, nemara ili neopreza. Većina se takvih događaja može pravovremeno spriječiti povećanjem pozornosti i provođenjem određenih preventivnih mjera. Takvim djelovanjem mogu se spriječiti nesreće u kućanstvima, na radnim mjestima, pri obavljanju poljoprivrednih radova. Implementacijom preventivnih mjera sprječavamo nesreće, čuvamo imovinu i, u konačnici, spašavamo ljudske živote - poručili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Iz Policijske uprave osječko-baranjske upozoravaju građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, ponajprije šumama i poljoprivrednim površinama posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava.

- Pozivamo građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te na poštovanje odluke lokalne samouprave o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog podrijetla. Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolici te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112 - poručili su iz policije.

Spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije. Mjesto spaljivanja otpada mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti. Tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini od najmanje pet metara.

Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom. Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, kao što je zabranjeno u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov... kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja tvrtke koja gospodari šumom. Ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, najmanje tri sata prije spaljivanja.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike