Crna kronika
RASTE BROJ POŽARA NA OTVORENOM PROSTORU

Spaljivala suhu travu, pa zapalila susjedi travu u dvorištu i staru drvarnicu
Objavljeno 26. svibnja, 2022.

Unatoč brojnim upozorenjima policije i vatrogasaca, pa i "paprenim" kaznama, građani i dalje neoprezno pale biljni otpad i izazivaju požare. Tako je u utorak oko 9 sati, u Domobranskoj ulici u Kusonjama u Požeško-slavonskoj županiji, 63-godišnjakinja spaljivala suhu travu, a da nije poduzela potrebne mjere i radnje kako ne bi izazvala požar. Vatra se ipak proširila na dvorište 65-godišnjakinje. Pri tome je izgorjela suha trava i stara drvarnica. Protiv 63-godišnjakinje slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara.Prošlog petka, u Požeško-slavonskoj županiji, dogodila su se tri požara na otvorenom prostoru, a u jednom slučaju 60-godišnjak si je spalio vinograd. U mjestu Vetovo, oko podne, 60-godišnjak je u vinogradu spaljivao suhu travu i nisko raslinje. Muškarac nije pazio, pa se vatra zbog vjetra proširila na cijeli vinograd veličine 1 hektar. Uz to što je spalio svoj vinograd, 60-godišnjak je, kao i ranije navedena 63-godišnjakinja dobio prekršajnu prijavu. Ništa bolja situacija nije ni u drugim slavonskim županijama, pa je tako samo 16. svibnja, u Nemetinu, došlo do požara na otvorenom prostoru i nadstrešnici, pri čemu je izgorjelo oko 10 bala sijena i dio autoprikolice. Vatrogasci pozivaju građane na oprez.

- Veliki postotak požara, eksplozija i drugih nesreća čije posljedice saniraju vatrogasci rezultat je ljudske pogreške, nemara ili neopreza. Većina se takvih događaja može pravovremeno spriječiti povećanjem pozornosti i provođenjem određenih preventivnih mjera. Takvim djelovanjem mogu se spriječiti nesreće u kućanstvima, na radnim mjestima, pri obavljanju poljoprivrednih radova. Implementacijom preventivnih mjera sprječavamo nesreće, čuvamo imovinu i, u konačnici, spašavamo ljudske živote - poručili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Iz Policijske uprave osječko-baranjske upozoravaju građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, ponajprije šumama i poljoprivrednim površinama posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava.

- Pozivamo građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te na poštovanje odluke lokalne samouprave o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog podrijetla. Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolici te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112 - poručili su iz policije.

Spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije. Mjesto spaljivanja otpada mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti. Tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini od najmanje pet metara.

Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom. Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, kao što je zabranjeno u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov... kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja tvrtke koja gospodari šumom. Ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, najmanje tri sata prije spaljivanja.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana