Novosti
ISPRAĆAJ MATURANATA 2022.

Otplesali quadrillu i poslali poruku mira
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Maturanti su tijelima formirali riječi “Stop War” i milenijskom fotografijom Šime Strikomana poslali razglednicu iz Osijeka

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Uz stihove maturantske i studentske himne “Gaudeamus igitur” točno u podne u središtu Osijeka, Našica, Valpova, Đakova, Belog Manastira i Donjeg Miholjca počeo je 16. ispraćaj maturanata u organizaciji Osječko-baranjske županije. Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije čak 2410 maturanata, od kojih 1482 u gradu Osijeku, prije priprema za upis na fakultete i ispita državne mature, u novo je poglavlje u životu uplesalo uz tradicionalni francuski dvorski ples quadrillu i poznatu Straussovu skladbu iz operete “Šišmiš”. U Županijskoj ulici, koja je bila zatvorena za promet, osječki maturanti u dobrom raspoloženju otplesali su četiri standardna stilizirana plesa i jedan slobodni uz pop-hit - Farukkov “Pepas”. Pripreme za ovogodišnji ispraćaj maturanata trajale su dva mjeseca, angažirani su ravnatelji škola, pomoćnici za plesne probe, koordinatori, no i brojne osječke tvrtke, kao i vatrogasci i policajci kako bi sve prošlo u najboljem redu, a maturanti su četvorke usavršili i izvrsno otplesali te oduševili sve koji su ih u centru Osijeka došli pogledati i dati im podršku.



Nakon quadrille milenijsku fotografiju s vatrogasnih ljestava snimio je Šime Strikoman, a maturanti su, odjeveni u bijele i plave majice, boje županije i grada, ove godine svojim tijelima formirali riječi “Stop War” i time izrazili podršku miru i slobodi svagdje u svijetu. U publici su ih gledali i podržavali obitelji, prijatelji, školski kolege, nastavnici, razrednici, ali i brojni prolaznici, a vrijeme je u srijedu poslužilo maturante, pa su kišobrani ostali samo rekvizit u sklopu koreografije, te su ih roditelji uglavnom odnijeli sa sobom, a maturanti su se nakon plesanja quadrille i snimanja milenijske fotografije zaputili na lijevu obalu Drave, gdje je za njih, kod amfiteatra, priređen glazbeni program u kojemu su nastupili DJ-evi Roso i Tac te glazbena skupina Kuku$ Klan.

S balkona HNK-a ples su pratili i Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje OBŽ-a, Josip Miletić, zamjenik župana, i Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka, koji se obratio maturantima i poželio im sreću na ovoj životnoj prekretnici te ih pozvao da ostanu u svome gradu i županiji kako bi zajedničkim snagama stvarali preduvjete za daljnji razvoj našeg kraja.

- Ovo je svakako jedan od najljepših ispraćaja maturanata u Hrvatskoj. Ponosni smo na njih, pa im treba zapljeskati i za današnji dan, ali i za sve što su do sada učinili. Uvjeren sam da će oni svoje životne ciljeve ostvariti u sljedećem razdoblju, pa bih ovom prilikom čestitao i njihovim roditeljima, bakama, djedovima, ali i profesorima, koji su puno učinili u njihovu školovanju da ih usmjere na pravi put, onako kako to oni žele - istaknuo je Miletić.

Već od ranog jutra u samom središtu Osijeka počeli su se okupljati maturanti u majicama svog razreda, bilo je tu crvenih, ljubičastih, zelenih, plavih, žutih, ali i plavo-bijelih, koji su prije posljednjih proba u Županijskoj pjevali i radovali se posljednjem danu škole, prije nego što su sve koji su ih došli podržati oduševili svojim plesom.

- Mislim da smo odlično otplesali quadrillu, no s obzirom na to da smo imali puno proba, moglo se i očekivati. Oduševljena sam fotografijom i porukom koju smo poslali u svijet, a sada slijedi zabava kod katakombi. Plan je nakon mature pokušati upisati jedan od tri željena fakulteta, no o tome ću početi razmišljati tek sutra - istaknuo je Marko iz III. gimnazije.

Za ovogodišnju quadrillu Osječko-baranjska županija izdvojila je 250 tisuća kuna, Grad Osijek 50 tisuća, a u organizaciji su sudjelovale sljedeće institucije i organizacije: Grad Osijek, Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Zavod za hitnu medicinu, Unikom d.o.o., Parangal d.o.o., MUP Policijska uprava Osječko-baranjska, Javna profesionalna vatrogasna postrojba Osijek, Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Gradski prijevoz putnika d.o.o., Elektormodul d.o.o. i Bilić-Erić d.o.o.

Nikola Kučar