Regija
ŠEST PLANINARA OSVOJILO “SLAVONSKI MOUNT EVEREST” ZA 9 DANA

Slavonski planinarski put
od 292 km s 35 kontrolnih
točaka prošli su za 96 sati
Objavljeno 26. svibnja, 2022.

Planinarska obilaznica je put koji vodi planinara kroz najzanimljivije predjele planina, gorja ili područja, povezujući različite prirodne i civilizacijske sadržaje, najčešće vrhove, prirodne ljepote, planinarske kuće, povijesna mjesta te kulturne i druge znamenitosti. Slavonski planinarski put (SPP) najstarija je obilaznica u Republici Hrvatskoj, koja obuhvaća 35 kontrolnih točaka u dužini od oko 290 kilometara, a prolazi slavonskim planinskim vrhuncima Papukom, Psunjom, Požeškom gorom, Dilj-gorom i Krndijom.Upravo taj put prešli su planinari Ilija Filipović, Stjepan Mihaljević, Igor Nađ, Željko Slavić i Ivan Branimir Vrdoljak iz Hrvatskog planinarskog društva Cibalia Vinkovci, a pridružio im se i Darko Bušić iz HPD-a Bršljan-Jankovac Osijek.

- S ruksacima težine oko 20 kilograma, u kojima je sva oprema, šator, vreće za spavanje, hrana, piće… uz puno znoja, žuljeva, uživanja u ljepotama slavonskog gorja, divljači na slobodi, prehodali su "turno", što je u planinarskom žargonu višednevno hodanja po planinarskoj stazi, Slavonski planinarski put iz gušta i želje. Za ovaj pothvat trebalo nam je devet dana, a prešli smo točno 292,09 km u 96 sati, 40 minuta i 13 sekundi kretanja, uz prosječnu brzinu kretanja 3,02 km/h. Uspjeh je tim veći ako se zna da je tek tridesetak osoba prehodaloi turno SPP – pojašnjava predsjednik HPD-a Cibalia Vinkovci Igor Nađ. Dodaje kako mnogi imaju predrasude da je Slavonija ravna i da se tu nema gdje planinariti, ali SPP će razuvjeriti sve koji dođu. Kada otkriju ljepote krajolika kojom prolazi ova staza, shvatit će zašto Slavonci vole provoditi vrijeme u svojim gorama.

Igor Nađ podsjeća kako prve planinarske markacije u Slavoniji bilježimo 1922. godine na Kapovcu, na Krndiji, a ideja o Slavonskom planinarskom putu nastala je 1930. godine, kada je izdana dozvola za nesmetano markiranje puteva od vrha Papuka pokraj Ivačke glavice preko Prevoja, kosom na Jankovac, a otamo preko Češljakovačkog vrha na put za Orahovicu, od Slatinskog Drenovca na Jankovac. Nastavkom rada spojili bi se preko gora Krndije i Papuka.

No 1967. dogovoreno je proširenje trase te izrada nove transverzalne značke i Dnevnika. U svibnju 1968. godine potvrđena je trasa SPP-a s 20 KT, a 1. srpnja 2000. godine na Petrovom vrhu kod Daruvara otvoren je obnovljeni SPP. Trasa je imala oblik potkove i 18 točaka. Prva trojica planinara obišli su novu trasu SPP-a s 18 konstrolnih točaka u devet dana bez prekida, od 29. srpnja do 6. kolovoza 2000.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

31.OBLJETNICA OSNUTKA 107.BRIGADE HV

Vukovi s Drave dali su ogroman doprinos obrani RH

PRVI PUT NA ĐAKOVAČKOJ MANIFESTACIJI

Splitsko-dalmatinska županija na Vezovima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SLAVONIJA I BARANJA NA +35 STUPNJEVA

Dunav topliji od mora, suša ugrozila kukuruz

2

U ĐAKOVU PREDSTAVLJANJE SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Na Vezovima, na Trgu, Gotovčev Ero s onoga svijeta i vrličko kolo

3

ZAVRŠENA OBNOVA KUĆICA ARHEOLOŠKOG PARKA SOPOT

Posjetitelji će moći vidjeti kako se živjelo u sopotskoj kulturi prije 7 tisuća godina