Novosti
MINISTAR FINANCIJA O GOSPODARSKOJ SLICI HRVATSKE

Odluka o euru 12. srpnja, povećanje mirovina u rujnu
Objavljeno 25. svibnja, 2022.

Ministar financija Zdravko Marić u emisiji HRT-a "A sada Vlada" osvrnuo se na objavu Europske komisije da Hrvatska, uz Irsku, više nije među zemljama članicama Europske unije koje imaju makroekonomske neravnoteže.



"To je doista jako dobra vijest. Hrvatska je 2013. formalno postala članica EU-a, a mi smo odmah ušli u proceduru prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a i u proceduru prekomjernog manjka, dakle, fiskalnih neravnoteža. Godine 2016., kada je počeo naš mandat, razložili smo vrlo jasan plan što činiti", rekao je ministar financija Zdravko Marić, dodavši da je velik fokus stavljen na fiskalni dio. "Fiskalni dio je zaslužan zašto smo izišli iz procedure prekomjernog manjka, pa nam je popravljen kreditni rejting. Potom smo ušli u temu razgovora oko eura, a da nismo konsolidirali financije, ne bi bilo šanse uopće razgovarati o euru", dodao je ministar financija. Ističe kako su prema tim kriterijima i indikatorima i neke gospodarski snažnije zemlje Unije ostale iza Hrvatske. "Bitno je da smo se odmaknuli, da smo se počeli pomicati s dna. Naš cilj jest približiti se i konvergirati prema prosjeku EU-a. Ništa se to ipak ne može dogoditi odmah", kaže Marić.

Ističe kako su ocjene Europske komisije dale jasan signal investitorima, međunarodnim i domaćim. "Irska i Hrvatska u proteklih su nekoliko godina napravile određene iskorake. U smislu makroekonomske stabilnosti te dvije zemlje su bolje", kaže Marić te podsjeća da smo ušli u posljednju fazu prije odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu. " Doslovce imamo pet ili šest tjedana pred sobom. Idućeg tjedna će već biti objavljena ta izvješća, ona će se nakon toga vrednovati i analizirati. Formalna odluka o ulasku Hrvatske očekuje se 12. srpnja na Vijeću ministara financija u Bruxellesu. To je ujedno i početak češkog predsjedanja EU-om. Nekidan sam održao sastanak s češkim ministrom financija", objašnjava.

Govoreći o inflaciji i njezinu udaru na standard hrvatskih građana, ministar financija navodi kako nitko ne zna koliko će ova kriza trajati. "Malo je onih koji mogu predvidjeti koliko će dugo trajati agresija na Ukrajinu i cijela ta kriza, mislim da moramo funkcionirati. Naša su trenutna očekivanja da ćemo u nekoliko idućih mjeseci, ali, rekao bih, pola godine, nastaviti s ubrzavajućom inflacijom, a onda bi trebalo doći do određene stabilizacije. Međutim, moram se ograditi, zbog doze neizvjesnosti i negativniih rizika ne mogu stopostotno to garantirati. To ne može nitko", rekao je. Ministar financija Marić ponovno je istaknuo kako se u cijeloj priči ne smije zanemariti komponenta rasta BDP-a. "Koliko god smo Europska komisija i mi sami revidirali procjene gospodarskog rasta naniže, i dalje je to rast. I taj rast treba održavati. Ne smijemo si nikako dopustiti da uz probleme s inflatornim kretanjima zapadnemo i u nekakve na tom širem makroplanu", rekao je. Govoreći o mirovinama, najavio je njihovo povećanje u rujnu. "Mirovine nisu i neće biti pod upitnikom. Ako i bude indeksacija iznad nekih očekivanja i ako možda proračunski sredstva nisu osigurana, ona će biti na kraju osigurana", ističe, dodajući da možda neće biti potreban još jedan rebalans proračuna, nego da postoji mogućnost preraspodjele.

Komentirajući napise da je Porezna uprava krenula u detaljne kontrole velikih ugostitelja, rekao je kako je nazdorom obuhvaćeno približno tisuću ugostitelja, a kod njih 800 nisu utvrđene nepravilnosti. "Ali nadzorne aktivnosti su utvrdile određene nepravilnosti, te je sukladno s tim Porezna postupila. Ne radi se ni o kakvoj presiji, već oni rade svoj posao", rekao je.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament